Artikler

5 grunner til å kjøre Zercher-knebøy

Om du er usikker på HVA zercher-knebøy er, så er den korte forklaringen en knebøy der du holder vektstanga i albueleddene. 

En visuell representasjon gjør det enklere å forstå, når jeg tenker meg om…

Zercher-knebøy-siljemariela

Så, hvorfor zercher-knebøy, og ikke vanlige knebøy?

Vel, det er ikke DET som er poenget her, da jeg ikke har noe imot vanlige knebøy, MEN…

…vanlige knebøy passer ikke for alle.

og…

…zercher-knebøy er en KANON-øvelse.

Her har du 5 knallgode grunner til HVORFOR.

#1 – Vektplasseringen gjør øvelsen SUPERfunksjonell

Har du NOENSINNE i hverdagen hatt en vekt på øvre del av rygg/nakke, satt deg ned på huk, og reist deg opp igjen? Eller har du satt deg på huk, lagt noe på ryggen og løftet det opp på denne måten?

Sannsynligvis ikke.

Men du har sannsynligvis tatt et grep rundt noe, holdt fast i denne gjenstanden FORAN kroppen, og løftet den opp fra bakken/underlaget.

Denne måten å løfte på, er på mange måter zercher-knebøy (eller zercher-markløft – det er også en øvelse), og det gjør den til en ekstremt funksjonell knebøyvariant for de aller fleste av oss.

«Funksjonelt» kan gå i alle retninger, men for et menneske ER DET funksjonelt å trene på det å løfte ting fra bakken. Det er faktisk noe av det mest fundamentale et menneske kan gjøre, ved siden av det å gå.

#2 – Det er enklere å unngå den såkalte «butt-winken» (aka. bekkentilt)

En av de vanligste kompensasjonene (feilene) i vanlige knebøy er å la bekkenet bevege seg, med den konsekvens at korsryggen havner i en krum posisjon – spesielt i bunnposisjon. Dette er en kompensasjon jeg ikke unner noen, eller anbefaler noen, å trene med.

Jeg vil påstå at det er noe av det mest skadelige du gjør under TUNG trening av knebøybevegelsen (jeg sier «tung trening» da de fleste fint kan SITTE i en dyp knebøy med krum korsrygg uten problemer).

Erfaringsmessig har jeg sett at mange som har slitt med butt-wink i vanlige knebøy, ofte klarer å eliminere denne feilen med det samme de forsøker zercher-knebøy. Det kan være flere årsaker til det, hvilket fører oss over til neste punkt.

#3 – Stangplassering «eliminerer» problemområder i overkropp

Dårlig bevegelighet i overkroppen..

Skuldersmerter…

En tidligere skulderskade…

Nakkeskade…

Det alle disse problemene har til felles, er at de NEGATIVT kan påvirke teknikken i en vanlig knebøy, fordi alle nevnte problemer kan bli påvirket av stangplasseringen under vanlige knebøy.

Det å kjøre knebøy med denne type problemer kan medføre at korsryggen må bevege seg mer enn optimalt, som igjen kan skape bekkentilt, med tilhørende problemer.

Dette skjer åpenbart ikke alltid (det er mange med overkroppsproblemer som kjører knebøy) men det skjer ofte nok. Med en operert skulder og påfølgende restriksjoner, kan jeg skrive under på at det krever mer å opprettholde stabilitet med en stang på ryggen der stangsplasseringen gjør at skulderleddet blir satt i ytterposisjon. Om nok bevegelse ikke er tilgjengelig, må noe annet bevege seg.

Det samme gjelder for andre problemer jeg har observert. Ved å endre på stangplassering til zercher-posisjon, vil disse problemene «elimineres» i den forstand at de ikke lenger påvirker stabiliteten til ryggraden (det mest kritiske under knebøy).

Det er selvsagt tilstander som kan gjøre at stangplasseringen under zercher-knebøy kan være problematisk, men på generell basis vil jeg anbefale de fleste med restriksjoner i overkropp å kjøre zercher-knebøy.

#4 – Det er enklere å få med mage og rumpe i knebøybevegelsen

Det er ikke alle som intuitivt klarer å «aktivere» magemuskulaturen når stanga befinner seg på ryggen – som i vanlige knebøy. Når stanga plasseres på fremsiden, nærmest «på» magen, er effekten nesten alltid at magen mer refleksivt slår seg på. Det samme gjelder for bruk av hoftene (aka. rumpa).

Mage/buk og rumpe er de 2 PRIMÆRE områdene som står for stabilisering av bekkenet, så zercher-knebøy kan med andre ord medføre underverk om du sliter med butt-wink, eller ønsker en BOOST hva gjelder utvikling av rumpeballene.

#5 – Zercher-knebøy er enklere å FORSTÅ

Et av de mest grunnleggende prinsippene for trygg og effektiv styrketrening er FORSTÅELSE av det som gjøres.

Det nytter med andre ord ikke å vite HVA du skal gjøre, om du ikke vet HVORDAN.

Jeg har faktisk enda ikke erfart noen som IKKE har klart å utføre en god zercher-knebøy etter enkel veiledning. Jeg tror årsaken er at de aller fleste intuitivt skjønner hvordan noe skal gripes tak i og løftes – når vekta holdes foran kroppen.

Med det sagt..

…så er det ikke sånn at jeg mener zercher-knebøy er den hellige gral for trening av knebøybevegelsen…

…men det er f…. Ikke langt unna heller.

På bakgrunn av de 5 knallgode grunnene du har fått servert i zerchers favør, må du nærmest være gal om du ikke gir øvelsen et solid forsøk.

Nærmest. 😉

Sterk hilsen

Eirik Sandvik

Leave a Response

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.