Artikler

Barbies slankehemmelighet – hemmeligheten som aldri burde kommet ut

En rosablogger som kaller seg bimbobarbie skriver på bloggen sin om “slankehemmeligheten” sin. Hun er ikke på diett, hun spiser hva hun vil, bare det er under 500 kcal om dagen.

Jeg har valgt å kommentere denne posten ikke for å henge ut bimbobarbie eller bloggen hennes, men for å oppfordre andre bloggere som henne å være litt mer kritisk til hva de legger ut om seg selv og hva de gjør.

Jeg ser hvor teit det kan virke å gidde å i det hele tatt kommentere noe som skrives på en helt rosa blogg av noen som kaller seg bimbobarbie, men likevel: Jeg klarer ikke la dette ligge. Det er alt som er galt med thinspo, fitspo , ekstremdietter, mangel på kunnskap og farlig slanking kokt ihop i en tragisk, rosa suppe.

Bak mange av bloggene sitter en usikker, ulykkelig ung jente som er desperat etter oppmerksomhet. Likevel er hun et forbilde for sine mange tusen lesere.

Rosablogger er notoriske for å fremme et problematisk og problematiserende forhold til kropp og mat, en veldig uheldig kombinasjon når mange av bloggerne har tusenvis av unge jenter som følger opp til dem.

De får positiv oppmerksomhet for problemene sine, er populære og mange følger rådene deres. De er ofte helt vilkårlige og mangler alt av fornuft og virkelighetsnærhet som du vil se senere.

De er skadelige om de følges og etterleves.

Det vil jeg ha slutt på. En ung jente som følger slike råd er en for mye.

Ytringsfrihet er flotte greier. Det bør imidlertid følges av et visst ytringsansvar.

Hun skriver at hun ikke anbefaler dette til andre for ikke å få “bloggpolitiet” etter seg.

Da er det vel greit?

Nei. Nei, bimbobarbie, det er ikke det. Du har mange lesere, 200 unge jenter har delt posten din . Enda flere på innlegget der du skriver du kan gå ned en kg i uken. Dersom du tenker det du skriver kan være skadelig, hvorfor gjør du det da? Er eksponeringsbehovet ditt større enn omtanken for leserne dine? Tror du at advarselen din på bunnen av bloggposten er tilstrekkelig når du skriver om ” hemmeligheten som gjør at en kan spise hva en vil ( bare at det er 30% av BMR og vil føre til at kroppen må bryte ned organene og redusere energiforbruket for å overleve) og gå ned 1 kg om dagen”?

Les: Mat og kalorier, så mye trenger du

Å gjøre det slik gjør flere ting:

Kiloene på vekten er ikke bare fettnedgang. Det er mindre mat i mage/tarm, lavere glykogenlagre og væsketap. underskuddet er for de aller fleste mye høyere enn det fettvev kan dekke, så kroppen må katabolisere og bryte ned fettfri masse for å dekke energibehovet. Du går på vekten og er fornøyd med at du ser nedgang, men du blir sittende igjen med en dvask kropp som, dersom underskuddet vedlikeholds fører til helseproblemer, tap av menstruasjon og i ytterste konsekvens hjertesvikt. Samtidig er du proponent for ideen om at vektnedgang er positivt – i mange tilfeller er det lang, langt fra sannheten.

Dette er med andre ord ingen sultekur. Det handler om prioriteringer. Velger man å hive i seg en hel sjokolade til frokost, kan man belage seg på å gå sulten resten av dagen. Om man derimot deler opp sjokoladen i små mengder, eller tar fks 4 rader sjokolade til frokost, et eple til lunsj, og lager seg en god middag med brød, eller salat til middag (eller noe helt annet), sulter man ikke.

Jo, man sulter seg om man spiser under 500 kcal om dagen . Med de matvarene bimbobarbien nevner dekker en ikke behovet for mineraler, vitaminer, proteiner, energi eller essensielle fettsyrer.

 

Med fare for å få bloggpolitiet på nakken må jeg bare tillegge at dette ikke er en diett jeg vil anbefale. Alle kropper er forskjellige og har forskjellige kaloribehov. Det som funker for èn person kan være svært skadelig for en annen, og det verste du kan gjøre er å prøve å kopiere en annen persons spisevaner i håp om å oppnå samme resultat. Jeg fraråder dere alle til å prøve denne slankemetoden, og vil heller ikke stå ansvarlig dersom noen av dere skulle ende opp med spiseforstyrrelser eller hva verre er som følge av at dere – tross mine advarsler – har valgt å prøve ut dette. Rådfør deg alltid med legen før du kaster deg inn en en slankekur, især dersom du er i puberteten, er overvektig eller det foreligger hjertesykdom i familien. Å spise betydelig mindre enn du (antagelig) er vant med vil øke hjerterytmen, og kan i sjeldne tilfeller medføre forstyrrelser.

 

Greit nok, her prøver hun ihvertfall å fraråde andre å kopiere hennes idioti.

Jeg kikket litt rundt på bloggen for å se hva annet hun skriver. Der fant jeg denne: Slanketips #1, motivasjon del 1:

Er du ikke motivert til å presse deg selv til det ytterste, kommer du ingen vei.

Hva.

Den eneste måten å få virkelig motivasjon på, er å dyrke selvhatet for alt det er verd.

Faen.

For slik er det, brutalt ærlig: du kommer ingen vei ved å være snill mot deg selv. Du må virkelig hate, være desperatetter en forandring

Er. Det Her.

For å være brutalt ærlig: Du kommer ingen vei ved å hate deg selv og være desperat.

 • Sett deg et mål
  og innstill deg på at du ikke har noen grunn til å være stolt før målet er nådd.
 • Finn dine egne feil.
  Ta et bikinibilde av deg selv og legg det ved siden av et bikinibilde av Candice Swanepoel (en av Victorias Secret Angels). Se på bildet. Hun er heit, du er feit. Sannsynligheten er større for at kjæresten din tenker på henne når dere har sex, enn at kjæresten hennes tenker på deg. Ikke prøv å forsvare deg selv, bare aksepter fakta for hva den er. Tror du Candice hater seg selv? Antagelig ikke. Tror du hun ville hatet seg selv om hun var like feit som deg? Antagelig. Og hvor lenge har du vært sammen med kjæreste din, 2-4 år? Og har han fremdeles ikke fridd? Vennen, folk VET allerede etter første året om dette er et forhold de kunne tenke seg resten av livet. Bevisene taler for seg. Du er bare et tidsfordriv, til en tynnere og bedre jente dukker opp. En som han kan være stolt av, som ser like bra ut påkledd som hun gjør naken eller i bikini. Han elsker deg ikke, og det gjør ingen andre heller. Det finnes så mange slanke, sexy jenter der ute at du, med dine ekstra kilo, alltid vil havne på andreplass. Du er ikke god nok, og endrer du deg ikke asap kommer du til å ende opp alene. (OBS: dette er ikke nødvendigvis sant, men det er en motiverende tankegang).
 • Finn ei jente du misunner kroppen til.
  Her snakker jeg ikke om at du skal finne noen som er “ok”, eller “fin”, men at du skal finne den ène som får deg til å stirre. Hun som fascinerer deg med sin perfekte kropp. For meg er det Valeria Lukyanova, for deg kan det være fks Miranda Kerr eller Nicole Richie. Hvem det er, betyr ingenting, så lenge det er noen. Så.. Hver gang du føler for å gi opp – se på bildene av denne personen og minn deg selv på hvorfor du gjør dette i utgangspunktet.

PS: ja, jeg er klar over at noen av dem som leser dette vil finne dette svært provoserende. Fakta generelt er svært provoserende. Sett fra et helhetlig perspektiv hjelper det ikke å kjefte, komme med usaklige kallenavn etc. Det forandrer ingenting. Takler du ikke fakta, så ikke les den.

Hun sier dette er fakta. Det er fakta at jenter skal sammenligne seg med modeller som sulter seg og hate seg selv for å få det bedre? En løser ingen problemer og øker ikke livskvalitet gjennom å hate seg selv eller oppfordre andre til å gjøre det. Det er ikke motiverende å tenke at ingen vil like deg om du ikke er slank: Det er sykt. Det er så sykt.

Les: Kvinnekroppen er fantastisk

Mer enn noe annet blir jeg trist over å lese at noen tenker slik, men opprørt og sint over at det er noe de anbefaler andre å gjøre.

Jeg håper du får det bedre med deg selv, bimbobarbie.

Jeg håper bare ikke noen i samme situasjon som deg tar noe av det du skriver alvorlig. Det unner jeg ingen.

Neste gang du tenker å legge ut noe som du ikke vil at andre skal etterleve eller prøve, tenk deg om og ikke gjør det.

Det gjelder alle – dersom du må fraråde andre å gjøre det du skriver om på det sterkeste, har det noe på en blogg som leses av tusenvis av unge jenter å gjøre?

Asle Bøe
Asle Bøe har lang erfaring fra trening av mennesker med forskjellige mål. Han har en bachelorgrad i sykepleie fra Høgskolen i Bergen, og brenner for å gjøre god informasjon om trening og kosthold så tilgjengelig som mulig for så mange som mulig.

71 Comments

 1. Superbra skrevet!

  Hilsen en som en var ung og dum nok til å følge bloggere med IQ like lav som overnevnte Bimbo.

  Jeg havnet i en svært vanskelig situasjon og det tok meg flere år å bli frisk.
  Fortsett å gå hard mot folk som har dårlig innflytelse på andre!
  De ødelegger flere liv og det må vi forhindre.

  Keep up the good work!
  🙂

  1. Blir like lei meg hver gang jeg hører om jenter som forviller seg inn i rosajungelen og kommer ut med reelle problemer. Håper det går bedre med deg , Sara 🙂

   Så lenge folk blir oppmerksom på hvor galt det som skrives er og hvor lite informasjon fra disse sidene er til å stole på er jeg fornøyd. Jeg vil ikke henge ut eller trakassere unge jenter som ikke har det bra selv, men å påpeke hvor hårreisende ille det de skriver er: Åja.

 2. Hei, Bra skrevet..jeg har selv en tenåringsjente som er blitt hjernevasket av disse bimbobarbies.
  Det må forhindres at flere ungdommer blir fanget av uvitende jenter.
  Leksa starter hjemmeifra, våre barn må få riktig kunnskap om mat og helse fra de er små.
  Jeg er opptatt av mat og trening, på en balansert måte vil jeg overføre mine kunnskaper til mine barn….
  Takk for en ekstram viktig innlegg..sprer det videre 🙂

  1. Takk, Birgitte! Foreldrene legger helt klart grunnlaget, og er uvurderlig for at barna skal få et sunt forhold til sin egen kropp, mat og alt som hører et godt liv til. Høres ut som du gjør bra ting for barna dine 🙂

   Jeg er likevel litt bekymret over hvor lett denne typen informasjon er tilgjengelig – alle de kule bloggerne sulter seg, så da er det greit!

 3. Trist å se hvordan du troner på din høye hest i den tro at du sitter på ufattelig større kunnskap enn andre. Kjære deg, fra jeg var tolv år gammel har jeg lest bøker og nettsider om kosthold og trening. Fjorten år gammel begynte jeg å gå jevnlig til ernæringsfysiolog for å lære mer. Der gikk jeg i to år, før jeg som syttenåring fordypet meg i faget “helse og ernæring”. Den kunnskapen jeg sitter på er antagelig betydelig større enn din, som jeg mistenker er hentet ut av løsa lufta, da mesteparten av det du skriver er vrøvl.

  For å ta et eksempel skriver du at den vektnedgangen jeg ser på vekten ikke er fett, men mengde mat i tarmen. Dette stemmer til dels, men ikke helt. Dersom du går på vekten etter å ha spist frokost, vil vekten selvsagt visere noe høyere enn hva den ville gjort dersom du hadde gått på vekten rett etter at du hadde stått opp. Dette er fordi du nettopp har tilført kroppen mat ( = tyngde), og resultatet da vil være misvisende. Vi snakker her om GRAM, ikke kilo (eller kilogram, som KG egentlig står for). Dersom du nettopp har spist vil vekten din øke med noen GRAM, ikke flere kilo. På samme måte vil også magen utvide seg for å få plass til det du nettopp har spist, så der og da ER du faktisk større.

  Etterhvert vil kroppen omdanne maten du spiser om til energi. Denne energien bruker den for å holde kroppens organer i live. Om lag 50% av det en vanlig middag inneholder (ca 400-500 kcal) vil ikke kroppen ha bruk for. Dermed omdannes denne ubrukte energien til fett, som legger seg på forskjellige steder på kroppen. Dette for at kroppen skal ha et “reservelager” å forsyne seg av dersom sulteperioder skulle oppstå.

  En uskreven regel sier at kvinners kaloribehov ligger på to tusen kalorier per dag. Dette er misvisende fakta. Gjennomsnittskvinnens kaloribehov ligger på to tusen kalorier per dag. Dog er gjennomsnittskvinnen en dame i trettiårene med to barn, ektemann, fulltidsjobb, samt at hun også trener på fritiden. Hun trenger da ca to tusen kalorier daglig dersom hun ønsker å opprettholde en stabil vekt. De færreste av oss er “gjennomsnittskvinnen”, og det finnes også egne nettsider hvor du, basert på din alder, høyde, vekt, kjønn og aktivitetsnivå, kan regne ut nøyaktig hvor mange kaorier DU trenger per dag for å opprettholde din nåværende vekt.

  Mitt kaloribehov ligger på 1.500 kcal. Dette er da, som nevnt, det JEG trenger for å opprettholde nåværende vekt. Dersom jeg ønsker å gå ned i vekt skal jeg innta færre kalorier, og dersom jeg ønsker å g opp i vekt, skal jeg innta flere.

  Forskning har også vist at dersom du inntar kun 70% av ditt “anbefalte daglige inntak” vil hjernen bli mer skjerpet og helsen din bedre. Dette fordi den maten vi i dag spiser er proppet med kunstige tilsetningsstoffer som fører til at kroppen vår sløves ned og eldes i raskere tempo enn den opprinnelig er ment til. Dette er ikke MINE teorier, men forskeres forskningsresultater. Enkelte hevder også at mennesket opprinnelig er skapt til å kunne leve like lenge som skillpaddene (opptil 2-300 år), men at vi grunnet våre usunne kostholdsvaner (kunstige tilsetningsstoffer, overspising etc) har forkortet levealderen vår drastisk.

  Du skriver i dette innlegget at mine spisevaner vil føre til at kroppen min blir dvask, slapp etc. Dette er tullprat fra et menneske som tydeligvis ikke aner hva han/hun(?) snakker om. Jeg har tidligere gått på langt mer kalorifattige dietter, og hadde “drømmekroppen” i 2009. Dog gikk jeg raskt opp kiloene igjen da jeg fikk en kjæreste som introduserte meg for hamburgere, pizzaer, pasta, etc igjen.

  Hva iq’en min angår er den målt til 227, hvilket tilsier at jeg antagelig er langt smartere enn dere som sitter her og viser deres påståtte “modenhet” ved å kalle meg hjernedød etc. Iq-tester måles utifra evnen til å se det logiske, hvilket jeg altså er ganske god på.

  Legg også merke til at kommentaren min verken inneholder personangrep eller barnslige hentydninger til at du / dere er mindre oppegående kun fordi dere har andre meninger enn meg. Jeg er sikker på meg selv, og trenger derfor ikke ty til slike barnsligheter for å få frem poenget mitt.

  1. Du har flere personangrep og faktafeil i kommentaren din. Kunnskapen din om ernæring er, dersom det du skriver er representativt svært mangelfull. Dersom du har kildehenvisninger til påstandene dine , kom gjerne med dem.

   Ett kilo fettvev inneholder ~7500 kcal. Det er så godt som umulig for en jente på din størrelse å gå ned 1 kg på en dag og at mesteparten av det er fett. Den første perioden av en vektnedgang vil mesteparten av vekten være redusert innhold i tarm, reduserte glykogenlagre og væske. Kroppsfettet ditt kan bare dekke et underskudd på ~60-70 kcal i døgnet pr kg, så om du skulle kunne gå ned ett kg der mesteparten var fett måtte du hatt størrelsesordenen 80-100 kg fett på kroppen og vært svært aktiv. Selv da ville mesteparten av vektnedgangen, som nok ville overskredet 1 kg med god margin ha vært væsketap.

   Dersom du holder vekten på 1500 kcal er det sannsynlig du har kommet i energibalanse på et svært lavt nivå både gjennom metabolske tilpasninger, redusert fettfri masse og aktivitet. 1500 kcal er energimengden en jente på din størrelse bruker, rundt regnet på å ligge helt i ro i en seng i temperaturnøytrale omgivelser uten at det brukes energi på NOE bevegelse eller fordøyelse.

   Mesteparten av vrøvlet jeg skriver har støtte i forskning. Det samme kan ikke sies om dine påstander. De bærer preg av kognitiv dissonans og vranglære som passer ditt forstyrrede forhold til maten du spiser og kroppen din. Det sier jeg ikke for å være slem med deg, det er slik jeg opplever det du skriver.

   En uskreven regel som er misvisende fakta? Du har litt merkelig begrepsbruk. Dersom noe er en uskreven regel er det per definisjon ikke fakta, det er en uskreven regel og munnhell. Hvor har du det fra at en kvinnes energibehov er 2000 kcal?

   At gjennomsnittskvinnen vedlikeholder vekten sin på 2000 kcal er heller ikke riktig. De fleste vil, avhengig av energinivå og størrelse ha en BMR eller hvileforbrenning på mellom 1300 og 1600 kcal, og i tillegg kommer kostnaden av å bearbeide mat og all bevegelse. Av 2000 kcal kan ca 15% gå vekk til forbrenning, 1400-1500 til BMR i ditt tilfelle og da har du 200 kcal igjen å bruke på all bevegelse den dagen. Dersom du går i en halvtime og så legger deg ned resten av dagen ute å blogge, blunke med øynene eller sminke deg – kanskje. En kalorikalkulator gir deg et estimat basert på tallene du gir den. Hvilken har du brukt og hvilke tall gir du den?

   Jeg vil anbefale deg å ta en tur til legen din og sjekke om alt er som det skal være med tanke på stoffskifte, hormoner og ernæringsstatus.

  2. Du er sikker på deg selv. Men ut ifra det du presterer å lire av deg så er du så fanget i din egen boble at det virker håpløst å dra deg ut igjen. Håper virkelig så få som mulig tar det du skriver seriøst, for det er bare en enorm samling med idioti.

   Aller helst skulle noen gitt deg en innføring i hvordan kroppen faktisk fungerer, men jeg mistenker at det ikke ville hatt noen som helst innvirkning på overbevisningene dine, siden du tross alt er sikker på deg selv. Jeg anbefaler heller hengelås på tastaturet neste gang du vurderer å skrive noe om kosthold, siden du risikerer at noen leser det og tar det seriøst.

  3. Det sier seg selv at hvis du tror på en måling som angir IQen din til 227 så har du ikke IQ på 227. Det ville plassere deg 17 poeng over den høyeste målte IQen til noen andre, noe som jeg finner svært overraskende. I så fall bør du snarest slutte å skrive en rosablogg og begynne å kurere kreft istedet.

   Eksempler på personer som du gruser:

   The Highest IQs On Record
   People Still Alive
   Physicist / Engineer Kim Ung-yong has a verified IQ of 210
   Bouncer Christopher Michael Langan has a verified IQ of 195
   Engineer Philip Emeagwali is alleged to have an IQ of 190
   World Chess Champion Garry Kasparov is alleged to have an IQ of 190
   Author Marilyn Vos Savant has a verified IQ of 186
   Actor James Woods is alleged to have an IQ of 180
   Politician John H. Sununu is alleged to have an IQ of 180
   Prime Minister Benjamin Netanyahu is alleged to have an IQ of 180
   Mathematician Andrew Wiles is alleged to have an IQ of 170
   World Chess Champion Judith Polgar is alleged to have an IQ of 170
   Chess Grandmaster Robert Byrne is alleged to have an IQ of 170
   World Chess Champion Bobby Fischer is alleged to have an IQ of 167
   Mathematician / Physicist Stephen W. Hawking is alleged to have an IQ of over 160
   Microsoft Founder Paul Allen is alleged to have an IQ of over 160
   Actress Sharon Stone is alleged to have an IQ of 154

 4. Vil dessuten også benytte anledningen til å si jeg synes det faktum at du i det hele tatt skriver om meg, er svært unødvendig. Så vidt det er meg bekjent, har vi aldri møttes eller snakket sammen tidligere, og har ingen kjennskap til hverandre. Derfor lurer jeg fælt på hva mitt liv og mine valg har å si for din del. Jeg har nemlig en snikende mistanke om at du regelrett driter i mitt ve og vel (og hvorfor skulle du nå IKKE gjøre det, egentlig?), og at dette innlegget kun er skrevet i den hensikt å henge ut og trykke ned. Dersom du håper jeg skal gå over styr og henge deg ut i bloggen min på samme barnslige måte som du gjør med meg, må jeg dessverre skuffe.

  1. Du skriver på en offentlig blogg om et tema som er viktig for mange og som mange sliter med. Jeg sier ikke en eneste negativ ting om deg som person, men jeg reagerer sterkt på det du skriver.

   Du må gjerne tro jeg ikke bryr meg om du har det bra eller ei, men motivasjonen min for å skrive det her er at jeg ser hver dag hvor mye feilinformasjon kan skade spesielt unge jenter. Det bidrar du til gjennom bloggen og postene dine.

   Dersom du reagerer på noe jeg skriver oppfordrer jeg deg til å ta en diskusjon på det også. Det gjelder ikke lengre kun deg selv og ditt liv når du velger å være en offentlig person som ytrer meningene dine i offentlige fora.

 5. I og med at jeg har andre ting å gjøre enn å sitte her, er du velkommen til å ta kontakt privat via mail. Er dog fremdeles svært interessert i å vite nøyaktig HVA som gjør at du henger deg så opp i MITT liv og MINE valg, ettersom jeg tross alt aldri har hengt meg opp i ditt liv og DINE valg, så fremst de ikke har handlet om MEG ; )

  1. Som jeg skrev handler ikke bare dette om deg og ditt liv, det handler om hva som er tilgjengelig av informasjon til unge jenter på internett. En privat mailutveksling mellom meg og deg gjør det ikke synlig hvorfor det du skriver er galt. Det gjør denne gjennomgangen.

   For all del, du lever som du vil og det kan ikke jeg gjøre noe med. Å la den typen ting du skriver bestå ubesvart et sted mange kan lese det vil jeg imidlertid ikke gjøre.

   Ha en fin dag 🙂

 6. Her føler jeg nesten et lite behov for å sitere meg selv( http://bimbobarbie.blogg.no/1361888263_menneskeheten_og_bild.html) :

  “Kanskje jeg ikke burde skrive dette blogginnlegget. Kanskje vil moralpolitiet hevde jeg sender ut feil signaler. At lettpåvirkelige sjeler leser dette, og jeg dermed har dømt dem til døden. Sannheten er at man blir eksponert for gale holdninger hele tiden. Man trenger ikke engang slå på pc’en. Det holder lenge med å gå til skolen. Menneskeheten i seg selv representerer gale holdninger. Mobbing. Hat. Griskhet. Kravstorhet. Utakknemlighet. Mangel på respekt. Og det jeg liker å kalle “bilderammen”. Den rammen alle skal passe inn i. Faller du utenfor, er det utelukkende fordi det feiler deg noe”.

  Med andre ord; de gale holdningene er rundt oss på alle kanter. De holdningene jeg representerer har ikke noen større påvirkningskraft enn dem man kan finne fks i skolegården. JEG skriver hva jeg vil, men det er opptil hver enkelt om de ønsker å ta det til seg eller ikke.

  1. Jeg siterte også det i innlegget ditt.

   Det fratar deg ikke ansvar at du selv tenker du har liten påvirkningskraft. Det gjør det ikke bedre at du presenterer skadelige holdninger at en finner de samme andre steder.

   Du oppfordrer til selvforakt for å ha det bedre. Å ta ting til seg eller ei er for mange ikke et valg, spesielt de som er sårbar og tilbøyelig til å forakte seg selv av forskjellige grunner fra før.

 7. Jeg var nok i faresonen fra før av, men husker at jeg noen få år tilbake så på innleggene til den samme jenten nevnt ovenfor som STOR inspirasjon og et forbilde. Ville blant annet hate meg enda mer for å kunne miste mer vekt, og hvis jeg så noe positivt i meg selv ble jeg sint.

 8. Logikken din, barbie, er bak mål og premisset du baserer utalelsene dine på har ikke rot i virkeligheten. Det demper min tro på at menneskeheten har evne til å utvikle seg videre.

  Den grunnleggende mangelen på helt grunnleggende ernæring er, rett og slett, deprimerende. At du i det hele tatt våger å prøve å lære NOEN mennesker, spesielt unge jenter, med din vranglære.. uforståelig. Alt for å oppnå en høyere sosial status?

  Du burde skamme deg. Skamme deg dypt og inderlig over at du våger å publisere noe så fullstendig feil mot lett-påvirkelige små jenter.

 9. Din IQ er 227 Bimbobarbie?

  Tror ikke sol.no sine IQ tester er helt til å stole på, men det vet jo du, siden du er blant de 20 smarteste menneskene på kloden. Gratulerer!

 10. Det er uvitende og tragisk og lese blogginnlegget til denne “bimbobarbien”. Hun bør tåle kritikk.
  Hun ødelegger kroppen sin, det er en total mangel på kunnskaper hos denne blondinen. Jeg håper hun vokser seg i fra dette snarest. Skal man gå ned i vekt, skal det gjøres riktig. 1 kg om dagen er usunt selv om mye av dette kan være vann. Anbefaler henne og spise normalt og heller begynne og trene. Ikke minst ta blodprøve.

 11. Stupid bitch. Flink til å argumentere for seg var hu, da. Verden i dag er så trist. Finnes knapt en eneste jente med noenlunde fungerende hjerne rundt her.. Let’s just hope we grow up soon.

 12. Viktig å ta tak i slikt, Asle. God post!

  Barbie: Jeg tror virkelig ikke Asle tjener noe på å ‘henge deg ut’ som du skriver, men han har helt rett i at det er enormt mye informasjon der ute som kan ha negativ innvirkning på mange unge jenter, og jeg tror det er viktig at noen tar tak i slik feilinformasjon.

  Du må også være klar over at når du skriver noe på et offentlig forum, så inviterer du også folk til å kommentere det.

  1. Takk, Fredrik!

   Det er fordelen og ulempen med å uttale seg offentlig: En får respons, men om den er positiv eller negativ kommer an på hva intensjonen med å være offentlig er.

 13. Barbie: Tror ikke Asle går for å henge deg ut.
  Han er bare kritisk til ditt blogginlegg. Noe jeg også er helt enig med han. Jeg føler alle burde kunne sitere og komme med innspill til offentlige bloggs. Hvertfall når de gir så dårlige og etter min menig feil råd.

  Godt skrevet Asle, håper mange yngre jenter leser dette her.

  1. Det hadde vært veldig lett å vinkle posten helt annerledes, men det gjorde jeg ikke av hensyn til jenten som har skrevet det og fordi jeg ikke har et ønske om å henge noen ut eller drite dem ut.

   Takk, Maskin 🙂

 14. Veldig bra skrevet! Som jeg skulle sagt det selv.
  Unnskyld meg, om jeg er str 42 eller 44 og har kjæreste så skal jeg vel ikke slanke meg for å se ut som Richie eller en modell. Jeg er jo ikke akkurat et oppussings prosjekt han har kjøpt. Er ikke vi sammen for han liker meg som jeg er? Hu der barbie-jenta er på jordet. Og er ikke noe bra forbilde for noen! Og i alle fall ikke dagens jenter fra 10 – 16 års alderen. Den bloggen skulle vært fjernet.

  1. Takk, Margrethe!

   Tilbøyelig ti å være enig – jeg ser virkelig ikke hva den bloggen bidrar med . Det gjelder mange blogger, men det er sjelden det er så sørgelig som i dette tilfellet.

 15. Sykt bra skrevet ! HURRA HURRA 😀 . Men fatter ikke ha virkelig har begynt å blogge igjen , kan ikke akkurat påstå at det har kommet noe fornuftig utav ho før ..

 16. Det er helt fantastisk skrevet! Det er bra det fremdeles finnes slike mennesker i verden. Jeg som akkurat har fylt 15 år, harselv har strevd med bulimi, men det må jeg si ikke var pga. rosabloggere. Det var rett og slett pga. alle de populære på skolen er tynne, og hvem vil ikke være populær? Man bør virkelig få stopp på dette kroppsfikserte samfunnet. Alle kropper er jo vakre, og det handler ikke om å være tynn, men sunn. Noen er sunne som tynne, mens andre kan være stor og sunn. Det er livsfarlig å ete lite, jeg har selv erfart det. Hodepine, ødelagt mage og man kan få store problemer med hjertet og andre ting. Det bør bli ulovlig å skrive slike blogger. Man bør heller skrive blogger om hvordan å være sunn på en måte der man tar vare på kroppen sin og er glad i den. Man har en kropp, og man bør behandle den pent.

 17. Utrolig bra skrevet! Skummelt at unge jenter blir påvirket av dette våset, det burde vært ulovlig! Vi blir elsket og likt for den personen vi er, ikke fordi vi er tynne. Fjern bloggen hennes!

 18. Bra at noen reagerer på dette og skriver slike innlegg!
  Det verste med alt dette er at Barbie ikke ser ut til å forstå hvorfor det hun skriver er et problem. Jeg leste gjennom kommentarene, og det hun sier er bare helt feil. Jeg mener ikke dette som et personangrep, men hun burde virkelig snakke med en lege og få høre hvordan kroppen virkelig fungerer. Hvordan kan hun i det hele tatt tro at selvhat er en god ting?? Jeg håper inderlig at ingen blir skadet på grunn av det hun skriver – og hvis hun ikke vil anbefale å gjøre det hun skriver om, hvorfor skriver hun det i det hele tatt? Unge jenter er lett påvirkelige og slik innlegget hennes er skrevet virker det som et slanketips uansett hva hun sier.
  Jeg er helt oppgitt. Wow. Bare… wow.

 19. Med ytringsfrihet følger ytringsansvar – dette er noe man gjerne lærer etterhvert som man oppdager at verden er større enn en selv, og at en faktisk har et felles samfunnsansvar for andre mennesker.

 20. Merker jeg blir fryktelig provosert av frøken Bimbobarbie. Jeg så på bloggen hennes at hun var 22 år gammel, sjokkerende! Var sikker på at hun var 15 år eller lignende etter å ha lest dette. Å si at ingen elsker deg hvis du ikke er tynn nok og at dette er god motivasjon for slanking er helt grusomt. Hva i alle dager tenker hun med. Jeg kjenner så alt for mange med dårlig selvtillit som lett kunne “trodd” på dette og hatt det enda dårligere med seg selv. Blir kvalm og irritert av å tenke på hvilken effekt slike innlegg har på alle jenter som leser slike blogger.
  Takk for fint mot-innlegg!

 21. Så godt skrevet. Kjempeflott med et fokus på hva disse bloggerne sender ut over nettet, og godt å lese fattede, rolige svar på heller ukorrekte påstander.
  Det er altfor mange unge mennesker i dag(både gutter og jenter) som sliter med selvbilde, som mobbes og som sitter med åreleange arr pga slike tanker som dette. Man skal ALDRI snakke stygt om seg selv.
  Motivasjon for å gjøre seg sunnere? Jeg elsker kroppen min, og vil at den skal ha det bra.

  Takk for flott innlegg! 🙂
  Jeg ser forresten at Elise fra Uperfekte Jenter har kommentert. Der har du flotte jenter med guts! 🙂

  PS: Som kjæresten min sa: “Hvem vil ha sex med et skjelett?” 😉

 22. Jeg gråter, jeg blir oppriktig lei meg med tanke på hvor mange som blir påvirket av søppelblogger som dette! Joda, det er mange ulike meninger om trening og kosthold, men at noen mener LCHF funker og at noen mener Zone dietten funker handler bare om ulik tilnærming som fremdeles er sunn. Dette dietten er jo direkte helseskadelig, og jeg kan ikke forstå at hun får lov til å holde på på denne måten, hvorfor blir hun ikke stoppet? 🙁

  1. blogg.no tillater alt som ikke bryter med norsk lov.

   Det vil si at hvem som helst kan mene hva som helst uten noe annet enn deres egen moral som eventuell stopper for skaden de kan påføre andre.

   Jeg håper med dette å øke fokuset på denne typen blogger – de vil ha oppmerksomhet og tjener på å få det, men jeg håper de innser konsekvensene også.

 23. Det er jo helt klart at denne jenta har en form for spiseforstyrrelse. Jeg kjenner igjen alle tegnene. Det å være streng med seg selv, franatisk telle kalorier, ha ekstremt tynne forbilder, hente inspirasjon fra alle pro-ana-blogger, fortelle seg selv at man er stygg, fæl, og ingen i hele verden liker deg. Jeg hadde et bilde av et søtt par som bakgrunnsbilde på mobilen med teksten; ” I want my crush to find out about me hating my body because I feel like he would pull me close and tell me to never think that way again. Because I’m the most beautiful girl he’s ever seen and he’s wantet to tell me that for a long time. But then I remember I’m fat and that’s never going to happen”. Tenk å bryte seg ned på den måten!

  1. Uendelig trist, og enormt sykt. Jeg håper virkelig hun og alle andre som kjenner seg igjen oppsøker kvalifisert hjelp – IKS kan være et bra sted å begynne, fastlege også.

 24. Tusen takk. Har en kjæreste som leser noen slike blogger og er totalt bevisst på hva hun gjør. Det ligger litt dypere hos henne, da. Men hun tenker nok litt de samme tankene – som f.eks. mindre kcal=mer styrke. Det er jævlig. Og at folk kan tjene penger på en blogg der de gjør dette; å ødelegge andre personers liv, styrke deres sykdom?

 25. Eh.. man må faktisk spise nok kalorier om man skal gå ned i vekt. Sulte seg selv via å spise 500 kalorier er sikkert mulig en stund, men hva skjer når du har gått ned i vekt og du bestemmer deg for å spise normalt igjen? Du legger på deg fortere enn noen gang siden kroppen din kommer til å suge til seg all næring den kan få tak i. Ingen kan oppretholde et dagelig inntak på 500 kalorier. Du trenger faktisk næring, vitaminer, mineraler og faktisk så bør et godt kosthold inneholde litt fett også. Fisk er en god kilde til gode fettsyrer.

  Altså, om man skal ned i vekt så spis normal sunn god mat og tren. Og ikke skip frokosten. En god frokost holder deg mett mye lenger og kan forhindre småspising på vei til jobb / skole eller før lunsj.

  1. Om en velger å spise frokost eller ei er ikke avgjørende for gode resultater eller ei. For noen kan det være en faktor, for andre ikke.

   Ellers helt enig – å spise nok til at en fungerer og ikke får altfor store negative metabolske og fysiologiske tilpasninger er nødvendig.

 26. Nå skriver jo denne dama kun for å provosere da, hun lever ikke akuratt etter den dietten selv…

  Om du har sett bilder av henne så ser du jo at dama er langt fra i nærheten av å være undervektig. Det skrives KUN for å få oppmerksomhet.Har lest endel av de bloggene hun har hatt oppigjennom (og det er ikke få) og det er stort sett de samme temaene som går igjen: Unge mødre er søppel, å være tynn er det eneste som betyr noe osv…

  Hele dama er en stor vits og tror ingen tar henne seriøst uansett

  1. Godt mulig at flesteparten ikke tar henne seriøst (har såpass tro på folk), men hva med de 2 som tar det seriøst og påfører seg selv skade og sykdom? Er ikke de god nok grunn til at slike innlegg aldri burde blitt publisert?

 27. Mitt aller største idol er Beyoncé Knowles og hun har jo de mest omtalte formene og kurvene i våre dager mener jeg! Ingen Nicole Richie eller Miranda Kerr der nei. Hun er ikke TYNN men SLANK med store hofter, noe jeg syns er viktigere. Sier ikke at tynne mennesker ikke pene av den grunn!!!
  Ja, jeg kan godt se på Beyoncé hele dagen og ønske min midje var som hennes, men kommer ingen stor vei av å gråte over at jeg ikke er en klone av henne. Innså for leeeenge siden at vi er enkeltindivider som er unike og forskjellige. Jeg er en ung jente som selvfølgelig har falt under det presset av slanke-“råd” her og der noen ganger. Men ser HVER GANG at jeg klarer meg bedre uten. Helt seriøst (til alle som hater seg selv og sitt ytre, spesielt deg bimbobarbie som bruker det som en motivasjon): når en er eldre, kanskje så ung som tretti, vil 9 av 10 se tilbake på tiden de var ungdom å beundre seg selv. This is your time to shine! Du blir ikke mer “sexy” enn dette! 🙂 Og det mener jeg faktisk ikke negativt men positivt. Sier ikke dette av erfaring, men fordi jeg har fått høre det av ALLE jeg kjenner som er eldre enn ungdommen. Jeg velger derfor å ta til meg dette og å bruke tiden min på å være fornøyd med meg selv, som gir meg overskudd til å: gjøre andre ting som jeg faktisk liker, være med mennesker jeg er glad i og er glad i meg og høre hyggelige komplimenter her og der.
  Og av til, i ny og ne, møte noen som mener jeg er kliss lik Beyoncé. Sukk!
  🙂

 28. Nå får jeg gi henne litt cred for at hun våget å følge opp diskusjonen her, og så forsvinner all cred hun får rett i søpla ettersom hun tydeligvis har en IQ på -277, og aldri burde fått lov til å ha en blogg.

  Det er direkte trist å se hvordan noen misbruker sin påvirkningskraft. Attpåtil har hun stengt kommentarfeltet så hun ikke skal få kritikk på den posten – for på den måten la disse unge kvinnene hun prater til kun få lese teksten uten at den har blitt kritisert.

  Patetiske lille LILLE menneske…

 29. Jeg må si jeg ble mildt sagt sjokkert og meget trist da jeg leste innlegget. Det verste er at jeg kan tenke tilbake på min ungdomstid, der jeg kjenner igjen mange av tankene og den logikken som blir vist – og i etterkant slite i flere år med egen psyke og kropp. Det å undertrykke seg selv på denne måten og å få seg selv så deprimert som overhodet mulig, da bevisst, for å få motivasjon til å sulte seg er dessverre veldig utbredt. Jeg har vært der selv og i starten virker det genialt. I starten kjennes det ikke så ille å se litt ned på seg selv og bruke det som motivasjon til å holde seg unna mat. Kontrollen man har oppleves som om man er et overmennekse, man klarer å holde seg unna noe som er livssviktig og man blir ekstremt lykkelig (rusen i det hele). Selv om man bruker et negativt selvbilde for å gå ned i vekt, vil følelsen av å lykkes med vektnedgang oppveie den negative selvfølelsen, dog i en liten periode helt til man faktisk MÅ spise og sprekker. Dette kan sørgelig nok ta flere år. Bobla sprekker, og man er virkelig ute å kjøre. Den negative selvfølelsen og alle de negative tankene man har hatt om seg selv vil alle deise ned på en gang som etkraftig slag i anskitet. Det er her de store psykiske problemene man ikke ante at man var disponert for å få blomstrer. Vil man virkelig utsette seg selv dette som til slutt vil føre til sosial tilbaketrukkenhet og etterhvert sosial angst, tvangstanker og dype depresjoner?
  Uff :(. Tenker tilbake på dette med grøssninger og håper flere leser artikkelen din!

 30. Hun sier hun skal rettsforfølge enhver som oppgir hennes navn og adresse. Bare på faenskap;
  Navn: Jessica Barbie Christiana Walderhaug
  Adresse: Engerveien 39, 2015 Leirsund
  Telefonnr: 469 30 431

  Lykke til, Jessica.

Leave a Response

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.