Artikler

Beskytt huden mot overdreven soling – både ute og inne

Overdreven eksponering for UV-stråler er velkjent som en risikofaktor for hudkreft. [1]

Samtidig vil vi være brune og fine, og nyte lange sommerdager med lite klær de få dagene det er sol. Solariumsbruk er vanlig for å holde en jevn farge hele året, men det er ikke helt uten risiko.

Screen-shot-2012-06-03-at-4.10.16-PM

Stråling skader huden

Bildet over viser en mann som er 69 år gammel. De siste 25 årene har han gradvis hatt en asyptomatisk rynkedannelse på venstre side av ansiktet.

Han kjørte varebil i 28 år, noe som har medført han har sittet bak et glassvindu ute store deler av året. UVA-stråler kan stråle gjennom glass og skade huden, noe som medfører at den blir tykkere og mindre elastisk. UVB er mer kreftfremkallende, men også UVA kan føre til vesentlige DNA-skader.

Det er et ekstremt eksempel, men interessant fordi han begynte å få forandringene etter “kun” tre år med eksponering for sol uten beskyttelse. Mange begynner svært tidlig å sole seg mye nå, og jeg håper ikke vi ser mange rosiner under tredve rekende rundt om noen år.

Retningslinjer for beskyttelse

Overdreven soling, enten i solarium eller ute og uten beskyttelse kan ikke bare øke kreftrisikoen men det kan ganske raskt føre til at huden blir tørrere, mer rynkete og tykkere.

 

Samtidig er sollys viktig for å danne d-vitamin,  og det er digg å sole seg de få dagene vi har den. Hvor mye sol du tåler kommer an på hudtypen din, og Statens Strålevern har en kjekk guide:

Hudtype 1
Blir lett rød og sjelden eller aldri brun. Har lys, ømfintlig hud og iblant fregner. Ofte lys blond eller rødhåret.roflbot-nrqk
Anbefaling:
Beskytt deg godt mot solen med lette sommerklær, solbriller og en solhatt. I tillegg bør du bruke solkrem med minst faktor 15 på ubeskyttet hud.

Hudtype 2
Blir nesten alltid rød og av og til brun. Har lys hud og ofte blondt hår, men også mørkblonde kan ha hudtype 2.
Anbefaling:
Ikke bruk mindre enn solfaktor 15 når du er ute i solen. Beskytt deg også med klær, solbriller og noe på hodet.

Hudtype 3
Blir rød av og til, men alltid brun etter en stund.
Anbefaling:
Begynn med korte perioder i solen når huden er uvant, senere kan tiden i solen økes. Bruk solfaktor 15, klær og solbriller for å minske risikoen for at du brenner deg.

Hudtype 4
Aldri rød, alltid brun. Hudtype 4 er vanlig i landene rundt Middelhavet.
Anbefaling:
Du har en naturlig bra solbeskyttelse. Brun blir du uten å behøve tenke på det. Skal du være ute lenge bør du likevel ta på litt klær og bruke solfaktor 15.

Smør deg inn og kom deg ut!

Asle Bøe
Asle Bøe har lang erfaring fra trening av mennesker med forskjellige mål. Han har en bachelorgrad i sykepleie fra Høgskolen i Bergen, og brenner for å gjøre god informasjon om trening og kosthold så tilgjengelig som mulig for så mange som mulig.

Leave a Response

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.