Kosthold

Er rå egg trygt og effektivt?

Egg er en av de beste muskelbyggende matvarene vi har.

Rik på proteiner, fett, fettløselige vitaminer og ikke minst: Når Rocky skal i form er det rå egg som er tingen. Livet var hardt før godt proteinpulver kom på markedet og det var lov å skippe frokost.

En av Vince Girondas gainere, mannen som trente blant annet Arnold Swarzenegger og Larry Scott bestod av en desiliter fløte, to bananer – og tolv rå egg.

Rocky-egg+copy
Lett å se hvorfor dette ble populært. Deilig.

Han drakk selv opptil 36 rå egg om dagen.  Sylvester Stallone ble sparket ut av gymmet hans, men fikk tydeligvis med seg at eggene skulle være rå. En av grunnene for utkastelse var å curle først i økten. Eggene var angivelig mer anabole om de var rå.

rocky-by-connect-indotcom
Dette ble ikke like populært.

Jeg har i perioder drukket rå egg selv – mye rå egg, opptil 28 om dagen. Jeg ble aldri vant til den kvalmende smaken av rå eggeplomme og den ekle konsitensen av rå eggehvite men hva gjør en ikke for litt gainz?

Varmebehandling

Vi varmebehandler mat av flere grunner, og det skjer flere ting med maten når den utsettes for varme.

Proteiner og enzymer denatureres, eller endrer form. Det gjør at enzymer deaktiveres og mister sin funskjon. Helt uproblematisk, siden vi produserer det vi trenger av enzymer for å fordøye maten selv.

En annen åpenbar årsak til å varmebehandle mat er at vi dreper potensielt sykdomsfremkallende mikro-organismer som bakterier, og maten holder seg lengre.

Egg er en rimelig trygg matvare i Norge, og det har aldri være registrert tilfeller av Salmonella forårsaket av egg. Det har imidlertid vært utbrudd i sjokolade , pepper og pølser men det er sjeldent og kommer som regel av svikt i hygienerutiner eller import.

Det anslås at ca ett av 10-30.000 egg er kontaminert i USA, mens vi i Norge ikke opererer med tall. Rå egg er altså å anse for trygt, selv om det ikke anbefales gravide.

Hand with egg

 

Hva er best?

Egg kan varmebehandles på mange måter, men vi går ut fra at vi her snakker om en fornuftig varmebehandling som ikke svir eggene.

Svidd mat er uheldig uansett hvilken matvare vi snakker om. Egg kan kokes så det ikke trengs å tilsettes fett, stekes i en god stekepanne som trenger minimalt med for eksempel kokosfett eller smør for de som ønsker å begrense fettinntaket og kalorimengden noe.

Egg er en spesiell matvare. Den inneholder alt en celleklump trenger for å bli kylling – inkludert beskyttelse. Det begynner med skallet, og videre inn i hviten er det stoffer som hemmer bakterievekst og hindrer proteiner i å bli brukt som energi av bakterier. En av disse mekanismene er avidin, et glykoprotein som hemmer opptaket av b-vitaminet biotin. Varmebehandling ødelegger noe av avidinen, men ikke alt. [1]

Proteinopptaket er også bedre fra varmebehandlede egg enn fra rå egg. [2] Opptaket , eller biotilgjengeligheten til rå eggeproteiner ligger mellom 55 og 64  %, mens de samme varmebehandlede proteinene har en biotilgjengelighet på rundt 95%. Dersom du spiser rå egg får du mindre proteiner og mer avidin.

Beklager, Rocky. Det ser stilig ut når du knekker eggene over kanten på glasset og heller dem ned før joggeturen din men det er ingen grunn til at eggene skal være rå og flere grunner til at de bør varmebehandles.

Plomme og hvite

Plommen inneholder alt det kjekke, hviten inneholder litt proteiner og avidin.

Dersom du spiser hviten og kaster plommen regner jeg med du også koser med klærne til kjæresten din etter du har kasten vedkommende ut, beholder innpakningspapiret på julegavene mens du kaster gavene, spiser beina på pinnekjøttet og lar kjøttet ligge.. Du skjønner hvor jeg vil. Dersom du vil ha en ren proteinkilde er kylling, hvit fisk, magert kjøtt og proteinpulver overlegent å bruke eggehviter. Smaker bedre også.

Egg er en fantastisk matvare, men med som mye annet klarer vi mennesker å rote det litt til. Spis hele egget, varmebehandle det og kos deg.

Vær den første til å få beskjed om nye artikler, podcaster, spennende forskning eller andre relevante nyheter!

* indicates requiredKryss av for å godkjenne at du ønsker å motta mail fra oss:


Du kan avmelde deg når som helst ved å trykke på linken “Avmeld” nederst i hvert nyhetsbrev du mottar fra oss. Se også våre nettsider for personvernerklæring.

We use Mailchimp as our marketing platform. By clicking below to subscribe, you acknowledge that your information will be transferred to Mailchimp for processing. Learn more about Mailchimp’s privacy practices here.


MyRevolution
Vi inspirerer deg til å nå ditt fysiske og mentale potensiale med våre prestasjonsfremmende næringsmidler og kompetente veiledning.

Leave a Response

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.