Artikler

Erle Engmark mot VM i Texas

Erle Engmark står foran sitt første virkelig store internasjonale stevne som juniorlandslagsløfter.

Onsdag 28. August kl 10.00 lokal tid og kl 17.00 norsk tid skal hun løfte i Jr-VM i Killeen, Texas.

Livestream

http://www.ustream.tv/channel/15732239

1094935_10153089428320557_1851111801_n
Erle Engmark. Foto: Nicolai Hildre

Jeg tok en prat med henne for å høre hva hun tenker – et VM er stort! Hennes personlige rekorder er 152.5 kg i knebøy, 105 kg i benkpress og 172.5 kg i markløft som er hennes utvilsomt sterkeste øvelse.

Første virkelig store internasjonale stevne, Erle..Og det et VM!


Først og fremst er jeg veldig takknemlig for at jeg har blitt tatt ut på troppen som reiser til Texas og jr.VM, jeg kunne ikke bedt om en bedre start på landslagskarrieren! Det er utrolig kult å bli vist tilliten til å få komme rett inn på en sånn tur, så jeg føler meg skjerpet og spent, men mest av alt gleder jeg meg veldig.

Hva tenker du om å konkurrere på det nivået?

Jeg begynte i en klasse med lite nasjonal matching (-57kg) og har heller ikke vært med på større nasjonale stevner i klassen jeg er i nå (-63kg), så jeg tror jeg har veldig godt av å møte så dyktige løftere som jeg kommer til å gjøre på VM.

Ettersom dette er mitt første internasjonale stevne har jeg senket skuldrene og forventningene og tar det mest som erfaring, men jeg tror at mer internasjonal matching og tøffere konkurranse vil gjøre at jeg hever nivået mitt jevnt over på sikt, og at jeg også vil kunne utvikle meg mer enn å være «en stor fisk i en liten dam».

Hvordan anslår du det går? Er det realistisk å håpe på medalje eller pallplassering?

Som jeg nevner over, har jeg ingen store ambisjoner om totalplasseringen, men man vet selvfølgelig aldri. Jeg har noen vekter som er oppsatt som mål for stevnet, så om jeg når disse er jeg meget fornøyd. Med full klaff kan delgrensmedalje i markløft være innenfor rekkevidde, men dette blir likevel bare en spekulasjon enn så lenge – det skal heldigvis løftes først!

Her er noen av treningsløftene den siste tiden – det ser bra ut!

150 kg knebøy, 112.5 kg benk til kloss og superlette 162.5 kg i markløft.


Hvordan trener og spiser du frem mot et stevne?


Dette er første gangen jeg kjører et ordentlig oppkjøringsprogram frem mot et stevne, så det blir spennende å se om jeg føler det gir utslag på stevnedagen – jeg har i hvert fall troen på at jeg får formtoppen når jeg skal.

Oppkjøringen har vært preget av mange samlinger med jr.landslaget og landslagstrenerne, så jeg har hatt fine økter, god hjelp og mye utstyrstrening denne sommeren.

Knebøy
Foto: Stian Jensen


Nå de siste ukene har volumet blitt kuttet gradvis, men jeg slipper ikke opp ordentlig før nå på lørdag, altså under en uke før jeg skal løfte. Da blir det et par lette økter før jeg skal på plattingen onsdag 28. august.

Denne gangen har jeg gjort det litt annerledes enn jeg pleier med kostholdet: Jeg ligger alltid litt over vektklassen min før stevner og bruker de siste par dagene på å kutte væske, men siden jeg ikke vet hvordan kroppen vil reagere på lang flytur og annen mat dagene i forveien, ville jeg være nærmere klassen denne gangen.

Jeg har derfor gått veldig rolig nedover i vekt den siste tiden, og ligger nå cirka en halv kilo over der jeg skal være (-63kg). Jeg kommer nok uansett til å kjøre et lite kutt i Texas, men jeg føler meg i rute.

Dessuten har jeg opplevd å ødelegge mye av formen på å kutte for mye vekt like før et stevne, og det er ikke tidspunktet å oppleve det igjen nå.

Hvilke tilskudd går det mest av?

Av kosttilskudd bruker jeg det samme som alltid, det vil si MyoProtein, Omega3/Selolje, ZMA, kreatin og diet kick før trening. Den største forskjellen er at jeg har byttet ut NitroFuel under trening med BCAA, Beta Alanine og Citrulline Malate nå når jeg har gått ned i vekt. NitroFuel skal få gjøre comeback etter innveiing i Texas og være med under hele stevnet. I tillegg er jeg skyldig i å bruke mengder med sukrin og stevia, men jeg tror det kun er i visse kretser på internett at disse kategoriseres som kosttilskudd…

Jeg tror de defineres som essensielle næringsstoffer på internett. Takk for praten Erle, og masse lykke til! Vi følger spent med.

Asle Bøe
Asle Bøe har lang erfaring fra trening av mennesker med forskjellige mål. Han har en bachelorgrad i sykepleie fra Høgskolen i Bergen, og brenner for å gjøre god informasjon om trening og kosthold så tilgjengelig som mulig for så mange som mulig.

Leave a Response

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.