Artikler

Fit og spretten i 2013 – med ønske om et bedre nytt år.

Det store spørsmålet i 2012 var om 2013 i det hele tatt kom, og om fyrverkeriet kom litt tidligere i form av ildkuler fra himmelen og flygende griser.

Jeg hadde mine tvil om et folkeslag som trodde spanjoler var guder kunne forutse apokalypsen, og heldigvis var det av like stor betydning at kalenderen som ble funnet kun gikk til 2012 som at jeg har en kalender på hytten som slutter i 1986.

Før du setter deg ned og lager en liste over nyttårsforsetter, eller, gud forby, dummer deg ut og sier hva du har tenkt å gjøre til noen, les disse 13 punktene og tenk deg godt om – hva om årets nyttårsforsett kan være å fortsette som før ?

Tenk tilbake – hva er suksessraten på nyttårsforsettene dine? De du kjenner sine?

1: Nyttårsforsettene – fortsett som før.

Nyttårsforsetter kunne like gjerne vært nyttårsfortsetter – du kommer til å fortsette akkurat som før.

 

Ikke lag deg en umulig liste med ting du plutselig skal trykke nedover hverdagen din og det livet du lever med stor sannsynlighet for at du blir nok en nyttårsrakettmosjonist. Etter lunten er tent går det raskt opp, du går på en smell, ser stjerner og går rett i bakken. Deretter er det ca et år til du prøver deg igjen.

2: Litt og litt, ikke alt på en gang og egentlig ingenting.

Kaizen. Små, overkommelige endringer over tid blir til slutt til store forandringer.

Hva om du klarte å forandre en liten faktor til det bedre hver dag? La oss si du er en av de som setter seg som mål å gå ned 10 kg, og har to strategier :

a) Gå ned 10 kg så fort som mulig, helst igår. PSMF, straffecardio, styrketrening 6 dager i uken. Du går ned 5 kg på 4 uker og spyr deretter om du ser en manual eller en joggesko. Vekten kommer på med renter.

b)Du har god tid, og setter deg ned og ser på hvilke faktorer som bidrar til at du har 10 kg for mye flesk på kroppen. Hver dag gjør du en liten endring i positiv retning – om tre måneder gjør du automatisk ting som gjør at du tar av vekten og bedre kroppssammensetning samtidig som du gjør det til en del av vanen og livsstilen din.Det vil bli uanstrengt, kreve lite motivasjon men desto mer gjennomføring i det daglige.

Bli en av de som spiser og gjør som de vil og ikke stresser med ting – la vanen gjøre arbeidet for deg.

3: Du må ikke lide for skjønnheten.

Du er mye mer attraktiv når du smiler.

Den som lider mest og piner seg selv mest vinner ikke eller får best resultater – den har det bare kjipest.

Skal en koke ned motivasjon til sine minste bestanddeler har vi behovet for gode følelser eller aktivering av belønningssystemer om en vil, og å unngå smerte, ubehag og ting som virker truende for organismen.

For å unngå dette har vi reguleringsmekanismer som slår inn om vi får det for oss at vi skal plage oss selv for mye .

Likevel synes det å være en tanke om at en skal ha det så vondt som mulig, spise mat en egentlig ikke vil ha og pine seg gjennom treninger – om valget da står mellom å gjøre noe en egentlig ikke vil for å kanskje få et resultat en vil ha eller å gjøre noe en vil og tenke en bare utsetter resultatene.

Noe ubehag må en forvente i overgangsperioder når en bryter gamle vaner og mønstre eller skal endre livsstilsfaktorer, men forherligelse av å gjøre ting verre enn de er er tøys.

Livet er det som skjer mens du venter på å bli god nok til å leve.

4: Glem trening.

Skal du trene? Nei. Du skal leke.

Du skal kose deg. Noen liker å leke med tunge vekter, noen ute, noen i vann og noen på land. Noen liker å leke med baller, andre liker å danse. Du kan godt trene, men lek mer enn du trener. Med mindre du er en idrettsutøver på høyt nivå er det ingen grunn til å behandle hver eneste økt som et OL.

Tren effektivt for det resultatet du vil ha og lek enda mer. Samme hva det er så lenge det får pulsen opp og det får deg opp fra den uheldige treenigheten for helse og kroppssammensetning, sofaen, stolen og spisebordet.

5: Tør å eksperimentere.

Eneste måten å virkelig feile på er å gi opp eller å slutte å prøve. Resten er eksperimentering.

Den beste dietten og det beste treningsprogrammet er det du faktisk gjør og klarer å holde over tid og som har et snev av fornuft.

6: Kom deg inn i et godt miljø, eller skap det selv.

Som mennesker er vi i stor grad produkter av det sosiale miljøet vi har vært og er i. Om du ikke er så heldig at du har venner som inviterer deg med på tur, til treningssenteret, på piknik, kino, byturer, ludokveld, gjett hva: Det er det ikke mange som har. Vær delaktig i å ha en mer aktiv vennegjeng og plag vennene dine med invitasjoner i hytt og pine til kjekke ting.

Om det er en styrkeløftklubb, en CrossFit-boks ,et idrettslag eller en tur søndags morgen med en god venn eller to – omring deg med mennesker som ønsker det samme som deg og som gjør aktiviteten til noe mer enn kun gjentagende bevegelse. Lag rom for vekst, for å lære, for å lære bort og alt som gjør at du blir bedre og har det bedre.

Å ha en referansegruppe en kan kaste ball med, få ideer fra og innspill er helt uvurderlig – det være seg på gymmet, i en klubb eller et nettforum.

7: Vær litt mer åpen og litt mer skeptisk.

Vær skeptisk til alt som foregår i hjernen og vær litt mer åpen for alt som foregår fra halsen og ned.

Og ikke ta det bokstavelig – da gjør du både deg selv og meg urett. Alt du opplever foregår i nervesystemet og blir tolket i sentralnervesystemet, så skillet mellom psyke og soma er en kunstig teoretisk forenkling. De er ett. Videre!

De fleste er for opptatt med å tenke på seg selv til å ofre deg en tanke, så enten kan du tenke for deg selv og på deg selv og legge dine egne planer eller du kan bli innlemmet i andres.

For mange er det gjerne greiere å være en  del av andres planer, det føles trygt og en fraskriver seg alt ansvar. Vær åpen for muligheter som presenterer seg samtidig som du er skeptisk nok til å kunne ta et steg tilbake og vurdere situasjoner utenfra.

Det gjelder både deg selv og din egen tankeverden og menneskene rundt deg. Vær litt mer åpen for å se ting som de er, og skeptisk til alt som prøver å fremstille ting annerledes enn de er for noens gavn.

8: Søk og kultiver glede.

Gjør mer av alt som gjør deg glad.

Jeg mener ikke ‘ok’ , jeg mener varm i magen, varm i brystet, kjenne at du lever-glad. Stå opp om morgenen og glede seg-glad. Det behøver ikke være mye, men det som gjør at du er litt mykere, litt varmere, litt roligere, litt mer åpen og imøtekommende.

Slikt som smitter.

9: Lær deg å lage mat.

Grønnsaker er ikke grønnsaker, kjøtt er ikke kjøtt, krydder er ikke krydder, steking er ikke steking, koking er ikke koking, damping er ikke damping.

Dersom du klarer å kultivere en genuin interesse for mat på bakgrunn av at du lærer deg å tilberede råvarer på en slik måte at du føler deg som en tryllekunstner i et barneselskap blir det

plutselig mye kjekkere å spise god mat en lager selv istedenfor å raske med seg pizza og kinakål fra Rema..Selv om det også kan være kjekt iblant.

 

http://2.bp.blogspot.com/-eUGmom1S-Jg/Tv8XZOmo7II/AAAAAAAABuw/JOOPr-xSqAc/s1600/Heinz_download.jpg

10: Tenk mindre, gjør mer.

Mer hjerte, mindre hjerne.

Tør å være deg selv – med det mener jeg ikke slik du vil være, slik du burde være. Tør å ikke være de tingene, tør å være svak når du føler deg svak og sterk når du føler deg sterk. Tør å væ

re som du er og stol på at omgivelsene takler det. Vi lengter etter å bli sett og å “kunne være oss selv” , men noen må gå først.

Vi blir lært opp til å vurdere, tenke, analysere og stille spørsmål ved alt fra motivene bak handlingene våre til å vurdere selve handlingen og refleksjon av mulige konsekvenser – før vi i det hele

tatt har reist oss fra stolen! Vær ærlig nå – har du sittet oppe om natten og lest om det perfekte treningsprogrammet og den beste dietten, det mest optimale som skal få deg sterk og fit fortere

enn fy mens du sitter og henger over tastaturet med et lett blåskjær i ansiktet fra skjermen mens klokken viser 04.00?

Du vet du burde sove – gjør det. Du vet du burde ta den morgenturen. Gjør det.

Ikke vei for/mot. Du må ikke ville – det hjelper å ha ting du gleder deg til som jeg skrev tidligere, men hverdagen foregår ikke fra den ene rosa skyen til det neste. Store deler av den er å sette en fot foran den andre, og da hjelper deg å ikke spenne fot på seg selv før en i det hele tatt har begynt.

 

11: Bruk færre timer på baken.

Inaktivitet og mangel på hverdagsaktivitet er gladelig med på å gi deg holdningsproblemer og bidra til at du lettere legger på deg. Flott – du trente en time, hva gjør du de resterende 23?

12: Gå mer – bruk mer tid på bena.

Dersom du skal begynne med det enkleste du kan gjøre for å forbedre helse og form – gå. Gå mer.

13: Lev 2013 som om du kun fikk gjøre det én gang.

Hva tenker folk når det nærmer seg slutten av livet? At de ikke jobbet lenge eller hardt nok? At de ikke hadde nok benkpressperser? At de ikke klarte å gå ned de siste 5 kgene og ha synlige vener på magen hele året?

Prioriter det som gjør deg og de du er glad i lykkelig – og gjør du allerede det er det bare å fortsette.

Dersom du begynner 2013 med å sette pris på det du har og med en liten tanke på hva som kan gjør det bedre har jeg ikke annet å gjøre enn

å ønske deg lykke til og håpe at 2013 gir deg mange gode minner og opplevelser.

Vi er der for å hjelpe deg med alt trenings og kostholdsrelatert, men magien skjer ikke her.

Den skjer i hverdagen, og magien ligger i at det ikke er noen magi.

En god livsstil består av samspillet mellom vanene du har , miljøet som har skapt og skaper deg, den du er og valgene du tar. Gjør det så enkelt som mulig , og ha en fantastisk snurr på planeten!

 

 

6 Comments

  1. Morsom lesning! Det jeg syns er kjedelig, er at nyttårsforsettene som regel ikke blir gått gjennom på slutten av året. Det er morsomt å lage de, men tydeligvis ikke så gøy å se om man faktisk gjennomfører. Jeg for min del skal gå i min fars fotspor og skrive de ned i en almanakk, som skal brukes gjennom hele året. Dermed skimter jeg gjerne over de hver gang jeg åpner almanakken. Jeg skal hvertfall stjele ditt punkt 9, og er allerede i gang med punkt 8. Godt nyttår!!

Leave a Response

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.