Intervju

Hildeborg Juvet Hugdal – verdens sterkeste og litt til

Hildeborg Juvet Hugdal er en 29 år gammel småbarnsmor fra Sauda i Rogaland – og verdensrekordholder i benkpress med hele 206.5 kilo.

Under NM i benkpress 23.-24. mars viste imidlertid Rogalendingen at hun ikke stopper der, da hun presset opp hele 215 kilo – 8.5 kilo over sin stående verdensrekord.

Navn: Hildeborg Juvet Hugdal
Født: 05.07.1983
Klasse: +84kg, senior
Klubb: Sauda IL
Meritter: Verdensrekordholder i benkpress med 206.5 kg.Tidligere gull og sølv i VM i styrkeløft, samt flere gullmedaljer i internasjonale benkpress-mesterskap.
Kommende stevner: EM i styrkeløft i Pilsen 7.-11. mai

Løftet på 215 kg under NM i Alta , uoffisiell verdensrekord og  mer inne.

Jeg tok en prat med Hildeborg for MyRevolution – EM og VM lurer i horisonten, kan Hildeborg finne formen og ta sine egne rekorder?


Uoffisiell og offisiell verdensrekord i benkpress

For det første, gratulerer med et fantastisk resultat under NM i benkpress! For at et løft skal stå som gjeldende verdensrekord må løftet gjennomføres på et EM eller VM, men dette må likevel gi en vanvittig god følelse for fremtidige konkurranser. Hvilke mål har du for året som kommer?

– Det gir helt klart en god følelse for de kommende stevner, men det er likevel «bare» benk, jeg har fortsatt en vei å gå før jeg er på høyde i de resterende øvelsene og sammenlagt. Første målet nå er EM i mai hvor jeg håper å kvalifisere meg til VM på hjemmebane. Noen uker senere kommer NM.

Det høres ut som du har et spennende år i vente, vi i MyRevolution skal krysse fingrene for at EM går som planlagt og kravet kommer i boks!

VM holdes i Stavanger i år, hvordan hadde det blitt å konkurrere på hjemmebane igjen? Ryktene sier at du samlet hele Sauda som heiagjeng under forrige VM i Stavanger i 2006.
– Ja, det er relativt bra hold i de ryktene, Saudabuen er virkelig flinke til å stille opp.

De har allerede begynt å planlegge årets tur, hjelper lite om jeg sier at jeg faktisk må kvalifisere meg først!

Under VM i Stavanger i 2006 satte Hildeborg sin første verdensrekord på 193kg og tok gull totalt. Stemningen i salen var enorm – det er bare å håpe på en reprise under VM 2013!

Begynte tidlig

Kan du fortelle litt om hvordan du fant frem til styrkeløft, og hva som fikk deg til å satse?
– Styrkeløft begynte vel på en måte gjennom håndballen. Spilte håndball helt fra jeg var 7 år og det var idretten i mitt hjerte, helt til jeg gjennom Hege Høiland og Dietmar Wolf ble introdusert for styrkeløft som 13-åring. I utgangspunktet kun for å bli sterkere på håndballbanen.

Jeg ble helfrelst med en gang, utrolig kjekt med en såpass målbar idrett. Jeg drev idrettene parallelt til jeg var passert 20 år, men så falt valget helt naturlig på styrkeløft.

Etter hva MyRevolution har hørt, er du en av få norske styrkeløftere som på et tidspunkt har kunnet leve av idretten. Stemmer dette, i så fall hvordan gikk det til?
– Jeg har ikke kunnet leve av idretten 100 %, men mot VM i Stavanger 2006, kunne jeg jobbe en hel del mindre fordi jeg fikk skaffet meg greit med sponsorpenger i tillegg til stipend fra Olympiatoppen. Det er godt å komme fra en liten plass i en slik sammenheng.

Lettere når alle kjenner deg og vet hva en står for når det søkes sponsormidler, i tillegg representerer jeg et fantastisk idrettslag (Sauda IL), som støttet meg når jeg trenger det. Når det er sagt så oppleves presset en del større når såpass mange sponser. Det føles litt mindre stressende å stå på egne ben. Selv om det verste presset ofte er det en legger på seg selv.

Småbarnsmor og toppidrettsutøver

Du fikk barn for noen år siden, og hadde en pause fra landslaget mellom 2009 og 2012.Var det en lang vei tilbake til løfteplattingen, eller har du vedlikeholdt treningen hele veien?
– Helt ærlig så føltes den veien tilbake fryktelig lang. Føler nok ennå at jeg strever en del for å komme tilbake.

Jeg hadde et svært trøblete svangerskap i og med at jeg spydde i 30 uker bare jeg beveget meg, og etter det fikk kraftig bekkenløsning, noe som jeg sliter litt med ennå.

Takk for oppriktige svar, Hildeborg.

Mange snakker om den berømte ”tidsklemma”. Du kombinerer jobb, familieliv og løfting på toppnivå – hvordan får du tiden til å strekke til? Har du noen tips til hvordan man kan få en hektisk hverdag til å gå rundt?
– PLANLEGGING er stikkordet. Noe jeg har blitt utrolig god på etter disse årene. Jeg vet nøyaktig hva som må skje hver dag til enhver tid, alt fra når jeg handler, vasker, lager mat og alt som hører med. Det skal utrolig lite til før hele uken velter om det skjer noe uforutsett, enten det er i jobbsammenheng eller med sønnen min.

Det som gjør det ekstra utfordrende er at vi bor i Stavanger og har ingen til å hjelpe oss med barnevakt. Samboeren min Loyd jobber også stort sett kveld.

Men jeg får trent godt hver helg og så har jeg en dag i uken jeg får trent med den fantastiske gjengen i Sandnes AK hvor jeg også får hjelp med tyngre økter. 2 dager i uken får jeg gått litt tidligere fra jobb, og heller jobbe litt om kvelden, slik at jeg får trent før jeg henter i barnehagen eller gått til behandling hos manuellterapeut.

Kontinuitet og tålmodighet

Har du noen råd til unge løftere i startgropa? Mange lurer nok sikkert på hvordan du har blitt så vanvittig sterk i benkpress?
– Jeg har trent siden jeg var 13 år og knapt nok hoppet over en eneste økt, foruten naturlige opphold, sykdom og svangerskap. Kontinuitet og tålmodighet er gode stikkord. I tillegg har jeg gode fysiske forutsetninger for den øvelsen, noe jeg absolutt for svi for i markløft. Men det er jo noe av det som gjør idretten unik.

Øvelsene er såpass forskjellige at det skal mye til for at ingen finner en øvelse som ikke passer dem.
Jeg har nok fått en del igjen for at jeg ble holdt en del igjen i starten, i og med at jeg var såpass ung. Kunne nok blitt mye bedre kjappere, men hva hjelper vel det om en bare holder noen få år?

Vi takker Hildeborg for et flott intervju og ønsker henne lykke til under EM i Pilsen!

Erle Engmark
Erle er konkurrerende utøver i styrkeløft med flere norgesrekorder og mesterskapsmedaljer bak seg.

1 kommentar

Leave a Response

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.