ArtiklerForskningKosttilskuddNyheter

Kollagen hva er det? Dette bør du vite!

Prøv kollagen ved å trykke her!

 

Menneskene har gjennom tusener av år praktisert såkalt nese-til-hale spising av animalske proteinkilder, der alle deler av fangsten ble brukt til matlagingen. I moderne kosthold er ikke dette like vanlig, noe som er synd fra et økonomisk og bærekraftig perspektiv. Vi fikk i oss kollagen gjennom koking av gryteretter, supper og kraft basert på sener, hud og knokler med eller uten muskelkjøtt og grønnsaker.

Bare spør bestemor og oldemor!

Det ikke sånn at kollagen du spiser blir til kollagen i kroppen, og dermed heller ikke at kollagen i kostholdet fra f.eks. bindevev har noen direkte effekt på bindevev i kroppen.

Du kan hjelpe kroppen til å opprettholde normal kollagenproduksjon ved å spise et balansert kosthold, og forøvrig sørge for at du har en sunn livsstil.

Kroppen danner nemlig kollagen selv fra ulike aminosyrer fra maten du spiser, der spesielt glycin, prolin, hydroxyprolin og glutamin spiller viktige roller. Matvarer som er rike på disse aminosyrene er kylling, storfe, fisk, egg, melkeprodukter og bønner.

Næringsstoffer som C-vitamin, sink og kobber deltar også i kollagenproduksjonen i kroppen, og spesielt sitrusfrukter, tomater, bladgrønnsaker, skalldyr, nøtter og bønner er rike på disse næringsstoffene.

Kollagen er det proteinet i menneskekroppen det finnes mest av, og kan utgjøre opptil 30% av alt proteinvev.

Kollagen er en hovedingrediens i alt bindevev—hud, hår, tenner, muskler, sener, ledd og knokler. Det utgjør 70% av bruskvev. Du finner også kollagen i blodåreveggene, tarmcelleveggen og øynene.

Kollagen er essensielt for normal leddfunksjon. Det opprettholder også hudens elastisitet, som spiller en rolle i rynkedannelse.

Kollagen kan klassifiseres i 28 kategorier, men de tre vanligste kategoriene er:

 

–       Type 1 og 3: Hud, hår, tenner, sener og knokler

–       Type 2: Brusk og ledd

Normalt sett produserer kroppen tilstrekkelig med kollagen på egen hånd, men følgende vil hemme eller kraftig redusere kroppens produksjon: autoimmune tilstander, aldring, stress, røyking, overdreven soling, høyt sukkerinntak, og næringsfattig kosthold generelt.

Dette kan fortone seg som smerter og vondter i sener og ledd, redusert muskelkraft, og tynnere hud.

MyoCollagen bidrar også med aminosyrer som kroppen bruker til sin egenproduksjon av kollagen, og kan derfor fungere som et tilskudd til et variert kosthold.

MyoCollagen inneholder hydrolisert kollagen, som vil si kollagener som er behandlet med enzymer i en skånsom prosess som deler proteinet opp i såkalte peptider – aminosyrekjeder av varierende lengde som er mer lettopptagelig for kroppen.

MyoCollagen inneholder en kombinasjon av kollagen type 1, 2 og 3, utviklet for å gi høyeste mulige renhet på over 90%. MyoCollagen er en kilde til protein i et variert kosthold.

Hvor mye skal du bruke av MyoCollagen?

Det som er gjort av forskning på kollagen bruker doseringer på 5-15g, avhengig av behov og kosthold forøvrig. Mange produkter på markedet bruker doseringer helt ned mot 40-50mg (!) som kun er 0,5% av effektiv dose. Da kan man lure på om de har lest forskningen på kollagen i det hele tatt – eller om de faktisk har gjort det og velger en så lav dosering for å tjene penger på folks uvitenhet?

For studiereferanser, se forøvrig vår infoside kollagen.no

Vil du prøve kollagen som kosttilskudd?

For en stund tilbake lanserte vi MyoCollagen™ som er et såkalt kollagent protein (hydrolysert) som sikrer maksimalt opptak og biotilgjengelighet. MyoCollagen™ er basert på storfe og er over 90% rent.

 

MyoCollagen™ har nøytral smak og lukt, og det blander seg kjapt og lett både i kaldt og varm væske.

Prøv selv ved å kjøpe produktet her.

Vær den første til å få beskjed om nye artikler, podcaster, spennende forskning eller andre relevante nyheter!

* indicates requiredKryss av for å godkjenne at du ønsker å motta mail fra oss:

Du kan avmelde deg når som helst ved å trykke på linken “Avmeld” nederst i hvert nyhetsbrev du mottar fra oss. Se også våre nettsider for personvernerklæring.

We use Mailchimp as our marketing platform. By clicking below to subscribe, you acknowledge that your information will be transferred to Mailchimp for processing. Learn more about Mailchimp’s privacy practices here.


Børge Fagerli
Børge Fagerli, er en av de fremste autoritetene på kosttilskudd, trening og livsstil. Børge er i dag kjent internasjonalt som en av de ledende autoritetene innenfor områdene trening og kosthold.

Leave a Response

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.