Trening

Hva gjør du når kroppen sier ifra?

Er du inne i en periode der du er sliten, har mangel på progresjon og det rett og slett er et ork å komme seg på trening?

tired

 

Det kan være flere grunner til dette.

Kostholdet

–          Spiser du generelt for lite mat?

–          Har du et lavt inntak av karbohydrater?

Treningsprogrammet

–          Trener du for mye?

–          Trener du til utmattelse hver økt?

–          Har du trent over lang tid uten uke(r) med deload/rolige økter?

Søvn

–          Sover du nok?

–          Sover du godt uten å våkne flere ganger i løpet av natten?

Stress

–          Har du en fysisk krevende jobb?

–          Har du generelt mye stress i hverdagen?

Se først over treningsprogrammet og kostholdet. Er det noe som bør endres på her? Er det noe du kan gjøre med søvn og daglig stress?

Selv om man har et fornuftig treningsprogram og kosthold, har kroppen av og til behov for å resituere seg skikkelig og hente seg inne igjen. Det kan derfor være smart og hensiktsmessig å ha en periode med deload. Gjerne ta noen uker helt fri fra trening, eller du kan trene litt lettere i noen uker. Kutt ned på antall øvelser og sett, ha 2-3 repetisjoner i «reserve» per sett og kun 2-3 økter i uken.

I disse ukene kan du bruke tiden på noe som er lystbetont og gøy. Kjøp nye treningsklær, se motivasjonsvideoer på YouTube, gå tur i skog og mark. Bruk noe av tiden på noe helt annet enn tung trening!

Nå som du trener mindre og sannsynligvis har litt bedre tid er det to fornuftige ting du kan gjøre for å sikre et godt grunnlag for videre trening.

Egenmassasje med Rumble Roller

Les artikkelen for egenmassasje med Rumble Roller. Her finner du en guide som viser hvordan du ruller/masserer musklene i overkroppen og underkroppen.

285040_10152164634220646_92418011_n

Kjenn etter hvor det er mest tight og sårt, og fokuser ekstra på disse musklene.

En funksjonell kropp

For å få holde seg skade- og smertefri, samtidig som å få maksimalt ut av treningen, er det viktig at kroppen fungerer optimalt slik den er ment til å gjøre. Dårlig bevegelighet i muskler og ledd fører ofte til at kroppen kompenserer for dette. For å nevne noen dysfunksjoner kan dette typisk være at den ene hofta er høyere enn den andre, bekkenet er tiltet for mye forover eller bakover, ulik høyde på skuldrene, foroverroterte skuldre og at føttene peker utover når du går/står.

Dette er IKKE uvanlig, men likevel ikke slik en funksjonell kropp skal være.

Jeg kan anbefale en bok som heter «The Egoscue Method» som koster ca. 100-150 kr på en bokhandel. Denne boken går nærmere inn på dette med dysfunksjoner og hvordan du får tilbake den optimale bevegelsen du en gang hadde de første leveårene.

Veien videre

Etter noen uker med lettere trening og nok mat kan du nå begynne å øke treningsmengde og intensitet igjen.

Dersom du er usikker på om du spiser nok/riktig eller om treningsprogrammet ditt er fornuftig, kan det lønne seg å få hjelp av en personlig trener for å komme inn igjen på rett spor med et treningsprogram og en kostplan tilpasset akkurat deg.

Når du nå begynner å øke treningsmengde og intensitet, kan det være du faktisk har økt i styrke. Dette kan være akkumulert fremgang fordi kroppen tidligere ikke har klart å restituere seg nok mellom treningsøktene.

Skulle det vise seg at du fortsatt har lite energi, er sliten og umotivert kan det være andre faktorer som ligger bak. Ta deg en tur til legen for en sjekk!

Husk at det å ha noen uker rolig trening, eller helt treningsfri, ikke vil ødelegge noen ting for fremgangen. Faktisk er det nødvendig å trene litt roligere i perioder. Kroppen er ingen maskin, så lytt til den, spill på lag med den – du vil da nå målet ditt raskere. Motivasjonen og gleden ved treningen kommer når hodet og kroppen spiller på lag.

Pain and lack of energy is the body’s way of getting our attention!

Gøran Hårtveit
Utdannet personlig trener ved Universitetet i Agder. Jobber for det meste med online coaching. Genuint interessert i trening og kosthold. Har konkurrert i -90 kg strongman.

1 Comment

Leave a Response

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.