Kosthold

Hva ville Batman spist?

Skurkene herjer i Fatham City. Grådige fettceller grabber til seg energi og lagrer den i fleskebanken. Inaktivitet og energirik mat fører til problemer både for barn og voksne.

1440x900 Batman Begins Movies/Batman,Batman,batman begins,Begins

Hvem skal gi oss et spark bak hardt nok til å få oss opp fra sofaen? Hvem skal få oss til å spise fornuftig når det er så lett å slenge en pizza i ovnen? Vi trenger en superhelt.

Et omfangsrikt problem

Overvektsepidemien har lenge vokst i omfang, og flere barn har blitt overvektige.

Denne utviklingen har flatet litt ut – men problemet vedvarer. Barnevekststudien viser at blant åtteåringer er 14% av guttene og 17% av jentene overvektige eller fete. Forekomsten fra 1990 og frem mot 2000 økte også drastisk. På nasjonalt plan er det satt igang tiltak i skolehelsetjenesten for å snu denne trenden – mer oppfølging og veiledning både til foreldre og barn.

Likevel er det et paradoks, for en mangler effektive intervensjoner for å forandre forholdene som fører til overvekt hos barn. Foreldrene har hovedansvaret, men barna tilbringer også mye tid på skole og i skolefritidsordninger, og  mye av tiden tilbringes sittende på stumpen. Sitt stille, sitt i ro og vær snill gutt/pike.

21488-fetter-batmann

Skal skolen brukes som arena for opplæring og å fordre gode helsevaner, må skolehverdagen omstruktureres. Enkelte skoler har allerede hatt svært gode resultater med mer gym og mer lek i friminuttene både, når det gjelder prestasjon, ro i timene og psykososialt miljø.

Hvem som forteller deg at barna dine eller du er for overvektig er også av betydning, i hvilken sammenheng det gjøres, og hvordan.

Hvilke rollemodeller har vi som er gode nok til at de inspirerer kun i kraft av slik de er, at vi faktisk vil være og gjøre som dem? Hvordan unngår vi at det blir en ekstra stressfaktor for barnet, en ekstra belastning for en allerede presset familie?

Liv og lære

Da jeg var liten var det få ting som gjorde at jeg følte meg tøffere enn å nettopp ha vært på kino og sett en Batman-film. Helst med litt høyere aldersgrense enn jeg hadde lov til – er noe ulovlig må det være bra.

I en uke etterpå gikk jeg konstant og tenkte på om jeg kunne bli like badass som Batman – men det ble som regel med å kjøpe et par tegneserier, hoppe ned fra et litt lavt tre, og yppe til bråk med kompiser; ‘Din tur til å være pingvinen! Driter i om du ikke har paraply, lån av din mor!’

Vi visste ikke vi nådde Helsedirektoratets mål for fysisk aktivitet, vi visste ikke at vi trente, men vi løp rundt hele dagen, sloss og løftet ting. Ikke fordi noen sa det var bra for oss, for at vi skulle bidra til å snu overvektsepidemien. Kun fordi vi ville bli like tøffe som Batman. Og Robin, for de som ikke var kule nok til å være Batman.

batman-child-children-photography-robin-Favim.com-206463

Jeg kan, men vil jeg?

Wansink og kompani ville se på hvordan de kunne få barn til å velge bedre mat. (1)

Det er et paradoks at selv om en vet hvilke matvalg en burde ta rent kognitivt, er det mange andre faktorer som påvirker hva en faktisk ender opp med å trykke i seg. (2) Dermed vil ikke kun kunnskap være tilstrekkelig for å få en til å ta mer hensiktsmessige valg. Overvekt og fedme har et stort sosioøkonomisk komponent – ressurssvake familier og grupper er spesielt utsatt.

Hva om det fantes en enkel måte å få barn til å ta bedre valg selv, og dermed både myndiggjøre dem og gi dem mestringsfølelse? Batnan Hva om istedenfor å legge press på foreldrene om å være mer restriktive, og gi dem skyldfølelse for nok et aspekt de ikke mestrer ved barna sine, kan de få enkle virkemidler som er effektive?

I studien til Wansink og gjengen forsøkte de en fantastisk enkel og morsom intervensjon – de presenterte barna for forskjellig mat, som de skulle vurdere som sunn eller usunn. Barna var en gruppe fra vanskeligstilte sosiale lag. De skulle så velge mellom pommes frites og eplestrimler. Den formuleringen som fikk flest til å svare ‘rett’ på hvilken mat som var sunn og som (minst like viktig) faktisk fikk dem til å velge den etterpå, var: ‘Ville denne rollemodellen valgt pommes frites eller eplebåter?’. Det var en betydelig økning når positive rollemodeller ble brukt.

batman_j

Na na na na na na na na na na na na na na na na BATMAN

En av rollemodellene som ble brukt i studien var Batman, og her var jeg solgt. Hvor kult er det ikke å kunne spørre ‘Hva ville Batman valgt av denne og denne? Hva ville Hulken ha gjort?’ Det gikk opp et lite lys for meg, et lite paradigmeskifte. Plutselig var jeg 6 år igjen og hadde nettopp sett en Batmanfilm.

Livet blir plutselig så enkelt – alt kan løses med ett enkelt spørsmål.

Overvekt og fedme er betente temaer i samfunnsdebatten, og det blir fort trykkende og klamt når en skal snakke om det, og prøve å få folk til å innse at slik de lever nå ikke er hensiktsmessig. I helsevesenet er det også problematisk. På den ene siden skal en gi et tilbud om nødvendig helsehjelp, på den andre siden er en avhengig av egen vilje til å forandre de negative faktorene en ikke mestrer.

Hva er sunnhet? Hvordan føles helse?

Begrep som ‘sunnhet’ og ‘helse’ er abstrakte og meningsløse for barn. De opplever kun glede ved inntak av mat vi helst ser de skal begrense mengdene av.

Vi trenger et sverd av episke proposjoner for å kutte gjennom den gordiske knuten virvaret rundt helse og kosthold har blitt, og er det noen som kan redde Fatham City fra chipsposene fra Joker, burgerklovnen og tofjesede advokater som forsvarer retten til å gi barna våre søppel, så er det bare snakk om en mann.

Glem nøkkelhullsmerking, jeg vil ha Batmantegnet på mat .

En helt vanlig klase bananer. En dødskul klase Batnaner. Neste gang du står i butikken, foran kjøleskapet eller lurer på om du skal gidde å trene finner du svaret i dette enkle spørsmålet:

Hva ville Batman gjort?

Nøkkelhull, sier du? Nøkkeltull, sier Batman. Batmanmerket er mye kulere. Se for deg at du går inn på Rema med en seksåring. Du går forbi frokostblandinger druknet i sukker med grå, kjedelig emballasje og bort til frukt og grønnsaksavdelingen. Idag er det Batnaner på tilbud, og Hulk-brokkolien får du med et klistremerke med. Hvorfor brukes ikke de samme virkemidlene vi vet fungerer for å selge frokostblandinger og snop til å selge det motsatte?

snacks01

Det er på tide å bruke de virkemidlene vi vet fungerer fra markedsføring for å gjøre det lettere å ta fornuftige valg fra barn og foreldre – uten at det krever noe som helst.

BATMAN_2012_0908

Gjør det enklere for deg selv å velge riktig, og gjør det enklere for barna dine. Spør:

‘Hva ville du gjort, Batman?’

Batman-e1340339864190

Referanser

  1. Wansink, B., Shimizu, M. & Camps, G. 2012. What would Batman eat?: priming children to make healthier fast food choices. Pediatr Obes, 7, 121-3.
  2. Université Laval.  Knowing The Nutritional Content Of Foods Doesn’t Equate To Healthy Eating. Medical News Today.
MyRevolution
Vi inspirerer deg til å nå ditt fysiske og mentale potensiale med våre prestasjonsfremmende næringsmidler og kompetente veiledning.