Artikler

Inspirasjonsbildene du blir lurt av

Du sitter og henger på facebook og ser etter den lille røde firkanten med et ett-tall i som betyr at du har venner og folk bryr seg om deg.

Plutselig dukker det opp et bilde i feeden din fra en venn som nettopp har begynt å følge en treningsside på internett. De poster daglig motivasjonsbilder .

Ett av dem er bildet til høyre. Ren, ubehandlet mat er mye bedre for kroppen enn behandlet mat, bare se på dette bildet!

Du blir med en gang overbevist av den slående logikken: Vannmelonen forsvinner etter bare 80 dager, se så bakteriene og soppen har kost seg! Se nå på hamburgeren etter nesten et halvt år! Uff, tenk hva fastfood gjør i kroppen når det ikke engang blir nedbrutt av bakterier og sopp i romtemperatur!

Her er det ugler i proteinmoussen.

Hamburgeren er varmebehandlet og tørr. Dette gjør at den er sterilisert, og at bakterier og sopp vanskeligere kan formere seg på den. Vi kan heldigvis tygge, tilføre spytt, væske og enzymer og har et indre miljø som tar knekken på de denaturerte proteinene i burgeren og fordøyer den greit. Hadde vi skvettet litt vann på den burgeren hadde den blitt mye sunnere – det vil si, sett ca lik ut som vannmelonen. Burgeren og friesene inneholder også fett og salt, som kan virke konserverende.

Vannmelonen inneholder væske og næring for både bakterier og sopp, så den er ikke fullt så motstandsdyktig. Den brytes ned i romtemperatur av de små røverne.

Dette bildet viser en ting: Varmebehandlet, salt og tørket mat holder lengre enn frukt i romtemperatur. Det sier ingenting om matens ernæringsmessige verdi eller “sunnhet”, selv om det med ett øyekast ser slik ut.

Å konservere mat har vært et viktig steg i å unngå at folk blir syk av den og at vi har mat tilgjengelig.

Jeg kunne laget et bilde av en proteinshake med vann og en uten, og laget et bilde som viser hvor skummelt og usunt vann er fordi det får proteinshaken til å stinke og se rar ut etter en måned i treningsbaggen.

Ikke la deg lure av tekstene på enkle motivasjonsbilder på internett eller forenklede budskap som det her: At noe ser logisk ut og er støttet av et resonnement som høres logisk ut gjør det ikke sant.

 Har du andre eksempler på bilder som blir brukt til å spre dum? Del dem under!

Asle Bøe
Asle Bøe har lang erfaring fra trening av mennesker med forskjellige mål. Han har en bachelorgrad i sykepleie fra Høgskolen i Bergen, og brenner for å gjøre god informasjon om trening og kosthold så tilgjengelig som mulig for så mange som mulig.

Leave a Response

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.