Intervju

Intervju: Knebøykongen Carl Yngvar Christensen

Tusenvis av nordmenn satt med hjertet i halsen da Carl Yngvar Christensen gikk målrettet mot stangen lastet med 475 kg i VM i Stavanger i helgen.

Verdensrekorden var allerede hans – etter et åpningsløft på 450 kg og et andreløft på 467.5 kg som så absurd lett ut skulle juniorløfteren Carl Yngvar i kamp med en vekt som ingen har løftet før ham i IPF.

Alle foto: Stian Jensen.

HB7A5520

Han blir hyllet av styrkeløftentusiaster og utøvere verden over, ikke bare for sin umenneskelige styrke men for hvor fantastisk pent og lett han løfter vekter som ville knust de fleste andre mennesker.

I styrkeløft konkurreres det i knebøy, benkpress og markløft i den rekkefølgen. Det gis medaljer i hvert løft, og på høyest total i de tre løftene.

Carl satte verdensrekord i knebøy og fikk gull i øvelsen, gull i markløft og sølv totalt..

HB7A5752

Som juniorløfter i kamp mot seniorene.

Sterkest av de sterkeste

Hans kvasseste konkurrent i knebøy, russeren Andrey Konovalov prøvde å matche andreløftet til Carl Yngvar men måtte gi tapt. Stemningen i salen kunne føles helt hjem til alle de som satt og så på livestreamen – dette måtte da gå?

For de som har fulgt Carl Yngvars eventyrlige prestasjoner var det et stort usikkerhetsmoment.

Han har en kneskade som ikke har blitt helt bra, og har begrenset treningen. Ville kneet holde til å løfte 475 kg?

HB7A5525

Carl Yngvar satt seg og reiste seg – det var nesten for lett, for uanstrengt. Verdensrekorden var et faktum, satt av en 23 år gammel junior fra elverum.Jeg ville ta en prat med den umenneskelig sterke styrkeløfteren for å høre hans tanker rundt prestasjonen sin.

Til å begynne med, Carl Yngvar må jeg gratulere med VM. Det må være deilig å endelig få kjenne på litt vekter?

-Ja det var det. 1175kg var absolutt opp mot det meste jeg kunne håpe på nå så det var mer eller mindre full klaff selv om benken selvfølgelig ikke har hatt ønsket progresjon.

Hvordan føles det å utføre et slikt løft på kroppen? Etter oppvarmingsløftet, var du sikker på at rekorden kom til å bli din?

-Maks varierer litt hvor mye det tar på kroppen. Litt avhengig av hvordan man treffer. Jeg var feks mye mer preget av 465 på world games i sommer enn jeg er nå etter 475.

På oppvarmingen kjentes det egentlig ganske tungt og dårlig ut, men det er ikke noe uvanlig. Jeg var ikke sikker på at rekorden skulle bli min, siden jeg visste at Konovalov var ute etter rekorden han også, men denne gang trakk jeg det lengste strået.

Økte totalen med 365 kg på 5 år

For oss vanlige dødelige kan det være vanskelig å se for seg hvordan veien mot en knebøy på 475 kg er. Hvordan kom du igang med stryketrening, styrkeløft og hvor raskt har fremgangen din vært?

HB7A5584

-Startet å trene med vekter på pappa sin gamle benk i kjelleren da jeg var 13-14 år tror jeg. Var mye så som så trening til jeg kom til Brumunddal AK høsten 2007 der tidligere klubbtrener og tidligere junior landslagstrener Jørgen Haug tok meg under vingene.

Mitt første stevne med drakter i mai 2008 løftet jeg 810-820 et sted om jeg ikke husker feil. På lørdag løftet jeg 1175.

Hvordan ser en vanlig treningsuke ut for deg med tanke på antall økter i uken og kg løftet?

-Trener 5 dager i uken. Noen ganger 6 hvis jeg ikke rekker alle løftene på 5 dager. Kg løftet aner jeg ikke. Min trener  Dietmar regner ut det for meg.

Gjør det enkelt og vær tålmodig

Hvordan spiser du for å støtte en treningsmengde og kroppsvekt som gjør at du i en alder av 23 år kan være en av verdens beste styrkeløftere i den tyngste klassen?

-Jeg spiser mye. Det er man nødt for om man skal veie så mye. Jeg gidder ikke atter en gang å ramse opp hva jeg spiser osv., men jeg skal benytte anledningen til å komme med et tips til andre som er såpass høye at de kan passe inn i pluss klassen og er nødt for å veie mye:

Det sier seg selv, man er nødt for å spise mye skal man veie mye. Det kan være tøft og vanskelig å få til. Både med tanke på matlyst og tid og anledning.

HB7A5742

Derfor: gjør det så enkelt som mulig. Skal du veie mye må du spise mye hver eneste dag. Da kan du ikke kjøre det altfor komplisert opplegg som du blir utbrent av etter kort tid. Gjør det enkelt, finn noe som du vet du klarer hver dag i lang lang tid.

Spørsmålet er uungåelig: Blir du første mann i verden til å ta 500 kg i knebøy i IPF?

-Jeg kan ikke si jeg blir første mann, men det ser lovende ut for at jeg i allefall skal kunne bli en av de som gjør 500kg.

Godt idrettsmiljø

For vanlige mennesker kan det være vanskelig å forstå hvordan noen kan bli så sterk som du er. 

Norge har et av verdens strengeste antidopingregimer, og 122 tester både i og utenfor konkurranse fordelt på et lite miljø sier sitt. 85 av disse var utenfor konkurranse og uanmeldte. Til sammenligning gjør USA 14 tester.. Og en uanmeldt. I tillegg kommer testing rundt internasjonale s konkurranser som dette VMet.

1399648_10151793114143918_1100998916_o

I kommentarfelt under nyhetsartiklene er det likevel mange som er skråsikre på at det er lett å dope seg til slike prestasjoner som de beste styrkeløfterne gjør – har du noen kommentarer til det?

-Ja altså det er bare å bli kjent med styrkeløftere i Norge så vil du raskt forstå at det er ingen norske styrkeløftere som doper seg.

En ting er alle dopingtestene vi har i Norge.

Det er bra selvfølgelig, men mye mye viktigere er den enigheten og respekten oss utøvere i mellom om at vi ikke skal bruke steroider eller anna dop. Om du som norsk styrkeløfter doper deg vil du umiddelbart bli enten bli fryst ut tvert og om du ikke skygger bana da vil du bli tystet på.

Andre land kan jeg ikke garantere for, men jeg kan garantere at ingen av de norske styrkeløfterene på landslagene eller resten av de 300-400 som konkurrerer på flere stevner eller er aktive i klubber doper seg.

VM i stavanger så ut som et ekstremt godt gjennomført stevne for oss som så på, og nivået på de norske løfterne er høyt tatt i betraktning for små vi er i forhold til de andre store nasjonene. Hva er det som gjør at norske styrkeløftere gjør det så bra?

-Det er altfor mange både ting og personer å trekke ut. Kort oppsummert så må man nevne gode trenere og ivrige løftere.

I styrkeløft er målet å bli så sterk som mulig i knebøy, benkpress og markløft. Hvor tror du grensen for hva menneskekroppen kan flytte i de respektive øvelsene ligger?

-Vel det kommer jo an hvilken vektklasse man ser på, men i utgangspunktet finnes det ingen grenser.

Takk for praten, Carl! Ønsker deg alt godt fremover, og gleder meg til å se deg på plattingen igjen med enda mer vekt på ryggen.

Leave a Response

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.