Artikler

Klikk.no gjør det igjen: Muskler veier mer enn fett og badevekten kan ikke vise endringer i vekt

Dette er så dumt at jeg ikke vet hvor jeg skal begynne engang, så jeg begynner bare på toppen.

Bakgrunnen er denne saken på klikk.no som har norgesrekord i dum. Når du blander PTer og journalister blir resultatet ofte komisk på grensen til det tragiske. Sett den kombinasjonen sammen med en et jag etter klikk og sidevisninger, og du har en perfekt oppskrift for dum.

wat

Intensjonen med saken er god, men det er ikke nok til å unngå påtaleunnlatelse når saken  lager 10 nye myter i forsøk på å slå ihjel en død hest.

PTer bør virkelig lære seg å kjenne begrensingene sine før de uttaler seg i mediene.

Vi setter igang!

– Det ikke er badevekta som forteller om du har lagt på deg eller gått ned i vekt. Det er nemlig mange faktorer som spiller inn når du veier deg.Det sier Linn-Eva Sørlie, personlig trener ved Condis Økern i Oslo.

Badevekten vil alltid vise forholdet ditt til tyngdekraften, eller vekten din.

Den viser hvor mye du veier, altså forteller den om vekten går opp, ned eller er lik uten å kunne si noe om hva oppgangen eller nedgangen består i.

Vekten gjør akkurat det den skal. Ikke rakk ned på sagen fordi den er en dårlig slegge.

– Badevekta viser oss kun et totalt tall. Den viser ikke hvor mye som er fett, muskler eller vann.Disse faktorene slår ut på vektas tall.

Ja.

Hvis du går på vekta etter at du har spist lite karbohydrater, drukket masse, stresset lite og trent godt, vil vekta vise et fint tall, sier Sørlie.

Nei.

1: Har du drukket “masse” veier du mindre?

2: Har du trent “godt” veier du mindre?

3: Hva er et fint tall? Lykketallet ditt? Et lavt tall? Er det bra at du har spist lite, drukket mye, trent og ser et lavt tall på vekten? Ref avsnittet over er det ikke helt lett å se hva de vil frem til her.

Går du på vekta etter å ha spist mye, hatt en stressende periode og drukket for lite, kan du bli overrasket over hvor mye dette kan slå ut på vekta, sier hun.

Wat.

Kroppen består vanligvis av 60 – 75 prosent vann. Dette gjør at vekta blir berørt av kroppens vannmengde fordi en så stor del av deg er vann, sier Sørlie.Vannlagring:Hver celle i kroppen styrer sin væskebalanse gjennom natrium- og kaliumforhold. Kalium ligger inne i cellen og natrium ligger utenfor cellen. Vannlagring er en bivirkning av at dette forholdet er i ubalanse.Kilde: Linn-Eva Sørlie, personlig trener ved Condis Økern i Oslo.

Ulike faktorer som kan gjøre at vekta hopper opp og ned:

  • Hvor mye væske du har i kroppen
  • Hvordan du trener
  • Stress
  • >Menstruasjon
  • Hvor mye karbohydrater du spiser
  • Hvor mye mat med salt i du spiser

Opplever kroppen din dehydrering vil hormoner beskytte den væsken som er igjen. Da tørker ikke kroppen ut.

Oi. Hjelp.

La oss bare si det veldig, veldig enkelt for at jeg ikke skal overbelaste CNS og bli nødt til å slå hodet hardt i veggen: Å bruke Personlig Trener som kilde til fysiologikunnskap..Not even once.

Kroppen tørker altså ikke ut om den blir dehydrert..

– Kroppen vil forsøke å gjenvinne balanse i cellene dersom du har skapt ubalanse gjennom kosthold, stress eller for lite drikke, sier Sørlie.Salt mat påvirker væskebalansen.Kroppen tilpasser seg hvor aktiv du er, og det gjør den ved å holde på vannet.

Jeg som trodde svette,åndedrett og temperaturregulering var viktige årsaker til væsketap samt forbruk ev energisubstrat.

– Væskeubalansen kan påvirkes av mange årsaker, men de hyppigste årsakene er for mye salt, karbohydrater, mangel på vanninntak, menstruasjon og stress.Det forteller Bjørnar Andreassen, personlig trener ved SPUVI i Asker til Klikk Helse. Lange utholdenhetsøkter vil gi væsketap som fører til lavere vekt, mens det ved etterfylling av væske raskt bygger seg opp igjen.

Her regner jeg med det er væskebalansen som menes.

Nå blir jeg forvirret – den ene PTen sier mye væske gjør at du får “fine tall og mindre vekt” mens han andre sier at væsketap reduserer vekten. Det er så forvirrende dette, altså. En liten forklaring om grunnleggende væskebalanse og hvordan den reguleres hadde kanskje vært på sin plass her, men da må en begynne å snakke om hormoner og angiotensin/reninsystemet – bedre å bare skrive noe feil enn å forklare de faktiske forhold slik at leserne blir smittet med dum.

Muskler er tunge, men brenner fett. Styrketrening bygger muskulatur som er tyngre enn fett, og vil derfor ikke slå så mye ut på vekta når det gjelder reduksjon på kilo på kort sikt, sier Andreassen.Økt muskelmasse øker også forbrenningen.

Jeg bare ignorerer at den setningen ikke gir mening. 

1 kg fett og 1 kg muskler veier nøyaktig det samme – men har forskjellig egenvekt. Muskelvev tar derfor mindre plass. Ref avsnittene over veier en mindre om en har “trent godt”..Vil det innebære å unngå muskelvekst da?

Muskelvev øker ikke forbrenningen noe særlig – ~ 10-20 kcal pr kg muskelmasse i hvile, mot rundt 4-6 kcal for fettvev. Jeg husker ikke de eksakte tallene, men det er ikke mye.

Det er altså ikke allverdens forskjell mellom hvileforbrenningen på grunn av muskelmasse eller ei.

Økt fettmasse øker også forbrenningen..Det viktigste er atferden som fører til muskelvekst, ikke vevet i seg selv. Det samme kan sies om fettmasse.

Fett brenner fett. Hva skal du gjøre med den informasjonen? Ikke en dritt.

Stress gir midlertidig vektendring.Det sies at faktorer stress og menstruasjon kan gjøre at vekta din øker, men dette er bare for en kort periode, mener Andreassen. Stress øker ikke vekta for alltid, men vil for en kort periode føre til økt vannlating. Dette kan gi utslag i en kort periode, sier han.Ved menstruasjon mister du væske ved blodtapet, men mange merker svelling i kroppen rett i forkant av menstruasjon, sier Andreassen.En årsak til vannlagring, som gir økt vekt, er kvinners menstruasjonssyklus, sier Sørlie.Dette forårsakes av økte nivåer av hormoner i kroppen. En kvinne kan faktisk få hele to-tre kilo ekstra vekt slått ut på badevekten under menstruasjonssyklusen, sier hun.

Her har vi det igjen. Vekten går opp fordi en mister mer væske samtidig som en får økt væskelagring og.. Hvilken verden er dette? Kvinner mister mellom 10 og 80 ml væske under menstruasjonen, helt marginalt i forhold til annet som gir utslag på vekten.

Karbohydrater suger opp fett.Hvor mye karbohydrater du spiser spiller en rolle.Karbohydrater fører til utskillelse av insulin for å balansere blodsukkeret.Dersom du brått spiser større menger karbohydrater, vil dette føre til lagring som fett, sier han.Fettcellene inneholder rundt 10 prosent vann.

90-tallet ringte og vil ha tilbake mytene sine.

Overskuddsenergi fører til fettlagring.

Viktigere enn dette på kort sikt er at glukose lagres som glykogen med en andel væske, rundt 2.7 g pr g glukose. Forskjellen på kroppens glykogenlagre om de er fulle eller tomme kan sees på vekten avhengig av kroppens størrelse.

– Hvis du ikke spiser karbohydrater vil kroppen måtte forbrenne fett som også reduserer væskeinnholdet i kroppen, sier han. Dette gir litt hyppigere løping på toalettet. Mange tar av seg mange kilo hurtig ved slik kost, spesielt innledningsvis, sier Andreassen.Du i en lang periode har vært flink med trening og kosthold, og begynner å se fremgang. Klærne dine sitter litt løsere og magen syns å være strammere. Men om badevekta viser samme, eller høyere tall, er det ingenting å frykte.

Når glykogen oksideres blir det igjen vann – som så skilles ut.

En får økt væskeutskillelse om en går fra høy til lavkarbo av flere grunner – at kroppen må forbrenne fett er en merkelig måte å fremstille det på. Kroppens foretrukne energikilde til alt annet enn anstrengende fysisk aktivitet, om vi eksluderer enkelte organer er nettopp fett.

Alternativer til badevektaÅ vite vekta si er ikke svaret på hvor god helsa di er, ifølge de personlige trenerne.Det finnes andre metoder for å vite om du har gått ned eller opp i vekt.Det er utrolig forskjell å se på en veltrent kropp og en utrent kropp, selv om de har samme høyde og vekt, sier han.

Ja, det er det.

Badevekten er fremdeles til for å se om en har gått opp eller ned i vekt, men kan ikke vise endringer i kroppssammensetning.En PT er ikke i stand til å vurdere helsen din. Husk det. Alltid.

BMI.Andreassen mener at BMI kan være en god indikator.Dersom du absolutt ønsker å veie seg, er det best å gjøre dette med så like forutsetninger som mulig.På morgningen rett etter at du har stått opp og vært på toalettet for eksempel, sier Andreassen.

For en normalpopulasjon kan BMI være en god indikasjon, for en aktiv og trenende populasjon som trener for å øke muskelmassen er ikke BMI det beste verktøyet.

Da blir du straffet for muskelmasse.

KroppsanalyseLinn-Eva Sørlie sverger til kroppsanalyse.- En kroppsanalyse gi tall du kan stole på i forhold til resultater, sier Sørlie.

Nei. Slutt å lyge.

Der vil du se mer enn bare totalvekt. Du vil se både fettprosent, kilo fett, kilo muskelmasse, hvilemetabolisme, totalt kroppsvann og mye mer.Dersom du er svært opptatt av vekta, kan du betale et par hundrelapper for en kroppsanalyse på et treningssenter i nærheten av deg.

Nei.

– Det er tross alt kroppssammensetningen som har noe å si i det lange løp, altså forholdet mellom muskler og fett, sier Sørlie.

Ja.

 Vi anbefaler å måle antall centimeter rundt sentrale områder. Mål midje, lår, rumpe, armer, skuldre og bryst, sier Andreassen- Du kan også se deg i speilet, ta bilder i undertøy underveis som er bare for deg, sier Sørlie.- Men det er vanskelig å se forandring selv ettersom vi ser oss selv hver dag.Derfor kan du bruke badevekta som en pekepinn, mener Sørlie.- Hvis du veier deg, anbefales det å gå på vekten en gang i måneden, på samme dag, samme tidspunkt.

Ja. Mer fan av annenhver uke, men på generelt grunnlag kan jeg være enig.

– Noter deg om hva du har spist og trent de siste 24 timene før du gikk på vekten slik at du gjør akkurat det samme til neste veiing og måling, tipser Sørlie.

Ja, gjerne det.

Et lite tips til klikk.no også: Slutt å bruke PTer som kilde til fysiologikunnskap. Det er ikke deres fagfelt, jorunalistene deres kan ikke vurdere påstandene og de som leser sakene deres blir feilinformert.

Slutt.

Asle Bøe
Asle Bøe har lang erfaring fra trening av mennesker med forskjellige mål. Han har en bachelorgrad i sykepleie fra Høgskolen i Bergen, og brenner for å gjøre god informasjon om trening og kosthold så tilgjengelig som mulig for så mange som mulig.

Leave a Response

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.