Kosttilskudd

Kan Koffein hjelpe å forbrenne fett?

Koffein er et prestasjonsfremmende tilskudd og et sentralstimulerende middel som blir brukt i stor skala over hele verden. Koffein er ett av de mest brukte sentralstimulerende middelet både når det gjelder å bedre prestasjon i idrett og på gymmet, men også for å komme seg ut døren om morgenen.

Vi finner koffein  i kaffe, te, tilsatt i forskjellige drikker og i sin rene form i enkelte tilskudd.

På grunn av sin enorme popularitet og nå nesten udiskutable effekt er det stor interesse for å forske på koffein. Koffein har også tidligere vært på dopinglisten, men er nå fjernet selv om det er ett av stoffene som monitoreres.

0d4af9543d9c11e382b422000a1f9ab7_8

Det kommer stadig ut interessant forskning om koffein og prestasjon, og studien “The Effect of Caffeine Ingestion on Delayed Onset Muscle Soreness” av Hurley og kollegaer er en av dem. En gruppe menn skulle, på en mandag åpenbart siden de kun trente biceps, gjøre 4×10 bicepscurls med 75% av 1 RM, og deretter et sett til utmattelse. No pain, no gain.

De inntok enten 5 mg koffein pr kg kroppsvekt eller placebo en time før de skulle pumpe. Forskjellen på det siste settet der de skulle pumpe til utmattelse er en av de største jeg har sett i en koffeinstudie. [1] Etter de hadde vært gjennom forsøket en gang ble gruppene byttet om, slik at begge gikk gjennom både koffeinnntak og placebo.

Med placebo klarte de i snitt 12 repetisjoner, et rimelig antall etter 4 sett med 75% av 1 RM. Koffein-gruppen klarte i snitt ca 18 repetisjoner, altså en økning på 50% i forhold til placebo. Interessant nok ble de også mindre støle selv om de utførte mer arbeid.

Enkelte studier antyder at koffein fra tilskudd er mer effektivt enn koffein fra kaffe og te, muligens fordi det er mer stabilt, mulig fordi kaffe inneholder flere aktive stoffer som kan virke hemmende på den stimulerende effekten av koffeinet. Koffein kan også virke positivt på forbrenningen gjennom å øke aktivitetsnivå og redusere trøtthet.

Les: Koffein og prestasjon, myter og fakta

Doser på mellom 3-6 mg pr kg kroppsvekt synes å være effektive om du ønsker den prestasjonsfremmende effekten av koffein på trening eller i konkurranse. Koffein kan både øke prestasjon og redusere ubehag ved trening. Ta det 30-60 minutter før trening, og prøv å holde det minimum seks timer unna leggetid dersom du har problemer med å sove. Noen har, andre har ikke.

Asle Bøe
Asle Bøe har lang erfaring fra trening av mennesker med forskjellige mål. Han har en bachelorgrad i sykepleie fra Høgskolen i Bergen, og brenner for å gjøre god informasjon om trening og kosthold så tilgjengelig som mulig for så mange som mulig.

Leave a Response

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.