Kosttilskudd

Skal eldre ta kreatin før eller etter trening?

Kreatin er godt dokumentert og studert, og ett av tilskuddene vi har mest evidens for å si fungerer.

kreatin
Ikke tenk på når du skal ta kreatinet, bestemor. Bare ta det.

Tidligere i år viste en studie på timing av kreatin at gruppen som tok kreatin etter økter hadde vesentlig større økninger i styrke og muskelvekst enn gruppen som tok kreatin før trening. Studien var imidlertid liten og av kort varighet. Fire uker er veldig kort tid å skulle se økninger i muskelmasse og styrke.

Likevel var det nok til å overbevise om at kreatinet bør tas etter trening for maks effekt selv på så syltynt grunnlag for enkelte.

Nå kan  ikke jeg se at det skal være særlig avgjørende for treningsresultatene om du tar kreatin før, under , etter eller når som helst på dagen så lenge du tar det.

Kreatin lagres sakte og gir prestasjonsfremmende effekt først når lagrene er økt tilstrekkelig med jevnt inntak over tid eller en oppladningsfase. Det har både vært foreslått at inntak før og etter trening kan ha sine fordeler: Før fordi kreatinet da er i sirkulasjon mens musklene arbeider og har økt blodtilførsel, etter fordi musklene da er mer sensitive for opptak. Vi vet det fungerer å ta 2-5 kreatin om dagen for å fylle lagrene over tid ( mot nedre del av skalaen for en liten kvinne, mot øvre for en stor mann) men timingen av kreatinet er det mindre forskning på.

I en ny studie av eldre, også denne relativt liten men lengre enn den første med 12 uker ble samme protokoll undersøkt. Forsøket var dobbelblindet. [1]

Å skulle sammenligne de to studiene blir meningsløst av flere grunner, blant annet fordi den ene er utført på unge mennesker og den andre på eldre.

Styrketrening for eldre er av stor interesse, siden aldringsprosessen medfører tap av muskelmasse, styrke og funksjon. Denne kan vedlikeholdes eller bedres med styrketrening , kosthold og enkelte kosttilskudd som bøter på mangler i kostholdet eller gjør det mer praktisk å få i seg for eksempel proteiner, kreatin og energi.

Gruppene trente tre dager i uken i 12 uker. Begge gruppene hadde betydelige økninger i styrke og muskelmasse uten betydelige forskjeller mellom de to kreatingruppene.

Muskelkatabolisme, en konsekvens av aldring ble også redusert. Inklusjonen av en kontrollgruppe kunne vært et spennende tilskudd til studien, siden det kunne vært artig å se om styrkeøkningene og muskelveksten til kreatingruppene var større enn det en kan forvente i utrente eldre .

Les også: Kreatin monohydrat trygt og stabilt

Tidligere forskning tyder imidletid på det, og det var ikke fokus for denne studien. [2]

Skal bestemor eller bestefar begynne med styrketrening kan du med trygghet anbefale dem en dose kreatin når som helst – bare de husker å ta den.
MyRevolution
Vi inspirerer deg til å nå ditt fysiske og mentale potensiale med våre prestasjonsfremmende næringsmidler og kompetente veiledning.

Leave a Response

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.