Kosttilskudd

Er kreatin trygt å bruke for økt styrke og muskelvekst?

Kreatin monohydrat er ett av de best dokumenterte tilskuddene for styrke og muskelvekst.

Likevel har det blitt utviklet flere nye typer – kreatin ethyl-ester, kreatinmalat, kreatin-HCL, kre-alkalyn for å nevne noen Dette er kreatin som er påsatt stoffer som skal gi kreatinet forbedrede egenskaper.

kreatin monohydrat

Det er flere problemer med dette . For det første, kreatin monohydrat fungerer. Det fyller lagrene forutsigbart til de som ikke har fulle lagre fra før, og gir prestasjonsøkning I sammenligning av monohydrat og andre kreatintyper kommer monohydrat ut likt eller bedre enn formene som er tuklet med, og som er dyrere [1, 2]

Les: Kreatin og proteinpulver: Farlig for nyrene?

Et argument for disse tilskuddene er bedre opptak og bedre stabilitet i magesekken sure PH Det har vært påstått at kreatin raskt omdannes til kreatinin i magesekken, eller kun i nøytral væske. Halvveringstiden, den tiden det tar før halvparten av kreatinen er omdannet til kreatinin har vært kalkulert til 55 dager ved PH 1.4, 7.5  dager ved PH 3.7 og 40.5 dager ved PH 6.8. [3] Det er altså helt OK å hive kreatinen oppi en shake som står over natten, og liten grunn til å tro at kreatin omdannes raskt til kreatinin i fordøyelsessystemet.

Les: Kreatin, effektivt for styrke og muskelvekst

Vi vet altså at kreatin monohydrat øker kreatinlagrene i musklene og at det er rimelig stabilt sammenlignet med hvor lenge det befinner seg i magesekken. Det brytes ned over dager og uker, ikke timer.

Det er imidlertid ikke studert hva som skjer når en legger til fordøyelsesenzymer, og det var stabiliteten til kreatin i en in-vitromodell av fordøyelsessystemet Hageböck [3] og kollegaer ville se på. Alle formene av kreatin som ble studert viste høy stabilitet i alle deler av fordøyelsesen.

Siden kreatin monohydrat er det rimeligste produktet av dem, er stabilt, rent og effektivt ser jeg ingen evidens for at påstandene til de nyere kreatintypene er annet enn markedsføringshype.

Det er synd, siden kreatin monohydrat i utgangspunktet er rimelig og effektivt.

Børge Fagerli
Børge Fagerli, er en av de fremste autoritetene på kosttilskudd, trening og livsstil. Børge er i dag kjent internasjonalt som en av de ledende autoritetene innenfor områdene trening og kosthold.

Leave a Response

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.