Artikler

Kroppen din – det vakreste som finnes

Du går og står, sitter og ligger. Du trener og spiser og går gjennom dagen med noe som er mer fantastisk enn noe annet på planeten – kroppen din.

 

Du beskriver den som i god form, som dvask, som sterk, som svak. Som noe du er fornøyd med eller ei. Som noe du kan være stolt av eller noe du håper å kunne bli stolt av en dag. Noe du vil vise frem eller noe du vil skjule.

Mer enn du ser

Hva gjemmer seg bak speilbildet? Hva baserer du selvbildet på? Du er et resultat av millioner av års utvikling, og inntil nå har du vært god nok..Helt til du sammenlignet deg med sesongens undertøysmodeller. Nervesystemet består av efferente og afferente fiber, av signaler fra og signaler til – hvilke signaler sender du kroppen om jobben den gjør ustanselig?

Før du ble født ble foreldrene dine født. Hele oppskriften på deg fantes i din far sitt rumpetroll og din mor sitt egg. Går en enda lengre tilbake var hele oppskriften din og andres i én enkelt celle i havet – her ligger hele grunnlaget for alt du ser som inneholder liv rundt deg.

Du vet navnet på endel av musklene, men kan du navnet på alle 600? Alle 213 benstrukturene? At huden har over 600.000 sensoriske reseptorer som gjør at du kan føle den letteste berøring på de mest følsomme stedene?

Hjertet slår 2.5 milliarder ganger iløpet av et gjennomsnittsliv, og nyrene får 20% av denne blodtilførselen som de bruker til å filtrere 180 l væske på en dag der det som er unødvendig blir skilt ut og det som er nødvendig blir sendt tilbake i blodomløpet.

Kroppen, et puslespill like gammelt som universet

Du kan ta inn næring, vitaminer, mineraler, karbohydrat, aminosyrer og fettsyrer som kroppen bruker til å fornye cellene, holde en konstant temperatur og det en kaller liv og bevissthet. Hva er ‘deg’? Hvor var du før du ble født, og hvor blir det av ‘deg’ når du dør? Forsvinner du bare? Hva er du i de korte mellomrommet? Hva innebærer det at den genetiske koden din er like gammel som livet selv? Hva innebærer det at de stoffene du har i kroppen nå er like gammel som universet og at du er satt sammen av det samme som alt som noengang har eksistert på jorden har vært satt sammen av?

Celler dør og erstattes, fra de cellene som det blir produsert mest av og blir byttet ut raskt som røde blodceller og epitelceller i tarmen, hudceller og til de som varer noen år som muskelceller i glatt muskulatur og hjernecellene som er de mest permanente cellene vi har. Du byttes hele veien ut og skaper deg selv på ny – men ideene og tankene om deg selv og erfaringene består.

Vi kan forklare kjærlighet fysiologisk og mekanisk, men ingen forklaring kan fange opplevelsen eller beskrive den slik at den som forstår kjærlighet kan oppleve det uten å faktisk gjøre det.

Soma og psyke – det du tror du er blir du

Du har et stort antall tanker som repeteres fra dag til dag, som skapes på ny men likevel holdes sammen med en identitet i bakgrunnen som ‘deg’. Hva er du?

Det du tenker om deg selv, det du har lært, kunnskapen din? Kan sansene gi et komplett bilde, synet som kun oppfatter en liten del av det vi kaller lys, lukt og smak som søker eller avviser kjemiske forbindelser, hørsel som reagerer på svingninger i luften og berøring ?Dersom du får en hjerneskade kan du miste all kunnskap og kjennskap om deg selv. I fravær av sanseapparat og kognitiv fungering, hvem er du?

Kroppen består, men den identiteten du har bygget rundt det vakre maskineriet forsvinner.

På dette forunderlige og fantastiske maskineriet plasserer vi krav, vi prøver å få det til å fungere slik og se ut slik som det til enhver tid er mest akseptert i det samfunnet vi lever. Vi sminker oss, trener og gjør bevisste kognitive handlinger for å forbedre det som er der basert på kunnskapen vi har og synet vi har på kroppen. I alle tider har mennesket prøvd å forstå den vakre organismen kognitivt, noe som har gitt grobunn for mange forståelsemodeller som både er enkle og vakre, gode og indikative og direkte feil.

Tid, hjernens målebeger

Tid – hva er det? Vi legger opp livet vårt etter den cirkadiske rytmen, jordens rotasjon og sykluser av lys og mørke. Dette abstraherer vi og deler opp i sekunder, minutter, timer, dager, uker, måneder, år..

Etterhvert som vi finner mer finner vi også ut det er mer der som vi ikke vet, at uansett hvor langt vi kommer er det uendelig langt igjen. Ett organ som er skapt av behovet for å endre omgivelsene og navigere i verden rettes innover, og det virker som reisen i det indre vil bli lengre enn noen reise en kan gjøre i kosmos.

Du deler genetisk kode med alt som lever – akkurat som en kan lage mange forskjellige bakverk av de samme ingrediensene er koden for deg og en bananflue mer lik enn ulik. Det handler om hvilke sekvenser som er aktivert og ikke, hvilke koder som leses av og hvilke proteiner de danner når. Kroppen har mange forskjellige former og uttrykk formet gjennom millioner av års uvikling, men alle har samme mål : Tilpasse den slik at liv kan eksistere i et gitt miljø. Vakkert.

Denne reisen er fantastisk og inspirerende, og jo mer du lærer om det du kaller for deg selv og jo mer du ser hvor mye og lite du kan kalle ‘deg’, jo lettere blir det å ikke la seg begrense av perspektiv på virkeligheten som hemmer og begrenser istedenfor frigjør. Å finne seg selv kan innebære å gi slipp på mye du trodde du var – men det du finner er ekte og mye bedre enn du kan forestille deg. Vitenskap og religion har samme mål men forskjellige verktøy og virkemidler – som Einstein skal ha sagt : “I want to know how God created this world. I am not interested in this or that phenomenon, in the spectrum of this or that element. I want to know His thoughts; the rest are details.”

Jeg håper at jeg med dette har bidratt til en liten vekker som gjør at du begynner og avslutter dagene dine med litt mer undring, setter pris på det du er og det andre er og ikke minst respekterer kroppen og dens prosesser. Bruk hjernen til det den har utviklet seg for å gjøre, å mestre, å være en vaktmester for det mest dyrebare som finnes.

En organisme i kamp med seg selv er dømt til å mislykkes – la livsstilen din dikteres av livets behov, og begynn riktig. Begynner du riktig er det lettere å fortsette rett, og det er lettere.

Du skaper verden og deg selv i deg selv gjennom et samspill mellom alle sansene og bevisste og ubevisste kognitive funksjoner. Alt påvirker alt, og det er vanskelig å forutse og forutsi hva som skjer dersom du gjør endringer. Gjør dem med årvåkenhet og bevissthet, og vær åpen og mottakelig for signalene. Vi skapes og skaper hverandre i samspill med andre, og som en del av dette har du enorm påvirkningskraft både på ditt eget liv og andres.

Uansett hvem du er, hva du tenker og vil er det du er uendelig mye mer enn det du tenker om deg selv. Du er en vokter for det vakreste som finnes – liv i alle former. Ingen har hele sannheten, men den er der rundt oss hele tiden, og sammen kan vi oppleve mer av den enn vi klarer hver for oss.

Uansett hva du tenker om kroppen din – den er det mest unike og fantastiske som finnes. tillat deg å undre deg over hvor fantastisk du faktisk er – helt ned til hver celle, den genetiske koden din, hvert atom og enda lengre ned.

Lev, og la den leve. Du er helt fantastisk – fra innerst til ytterst.

Referanser

 1. Alexander, R. McNeill. 2005. Human Bones. New York, NY: Nevraumont Publishing Company.
 2. Innerbody.com. “Human Anatomy Online.”
 3. McMillan, Beverly. 2006. Human Body: A Visual Guide. Buffalo, NY: Firefly Books (U.S.) Inc.
 4. National Geographic Society. 1986. The Incredible Machine. Washington, D.C.: The National Geographic Society.
 5. Restak, Richard M. 1979. The Brain: The Last Frontier. Garden City, NY: Doubleday & Company, Inc.
 6. Watson, James D. 2003. DNA: The Secret of Life. New York, NY: Alfred A. Knopf.
MyRevolution
Vi inspirerer deg til å nå ditt fysiske og mentale potensiale med våre prestasjonsfremmende næringsmidler og kompetente veiledning.

9 Comments

 1. Enig med Aina, en vakker artikkel! Flott skrevet Asle, du er begavet!

  Jeg ønsker med dette på ingen måte å skape en livssynsdebatt, men på bakgrunn av artikkelen føler jeg meg inspirert til å si at alt dette må ha blitt skapt ved design!

  Tenk på universet, på alle dyre -og blomsterartene. Tenk på alle de ulike fruktene og dets smaker. For meg er det vanskelig å se noe annet enn at dette må ha blitt til ved design. Hvis alt hadde vært en tilfeldighet og uten en rettesnor tipper jeg kroppen vår ville vært på amøbenivå.

Leave a Response

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.