Artikler

Lone Norås, debutanten som gikk helt til topps i Bikinifitness

I den første Bikini Fitness-konkurransen arrangert i Norge gikk den unge debutanten Lone Norås helt til topps i klassen -163 cm.17-åringen fra Lakselv i Finnmark strålte ved siden av en samling fantastisk flotte jenter både i sin egen klasse og i Overall-poseringen mot vinneren av den høye klassen +163 , Christina Strøm Fjære. Lone kom ut på topp, og med det var seieren et faktum .Vi har fulgt Lone med litt ekstra interesse siden vi har vært så heldig å få sponse henne med litt snacks, og har vært så heldig å fått et intervju med henne dagene før hun skal stille i Nordisk Mesterskap.

Kommet for å bli

Bikini fitness har raskt blitt populært internasjonalt, og etter Norway Open skal det mye til for at det ikke er en gren som har kommet for å bli i Norge.

De fleste fitnessjenter har en coach de bruker for veiledning og rådgivning når det gjelder trening, kost og formsjekk. Lone sin coach heter Edmund Johansen, og jeg tok en prat med ham for å høre hvilke kvaliteter den unge utøveren  fra Finnmark har sett med øynene til en som følger henne opp til daglig.

Å være coach kan være krevende nok, men å være coach for en 17 år gammel nordlending med ambisjoner…

Målbevisst, dedikert og seriøs

På spørsmål om hvordan Edmund vil beskrive Lone sier han:

-Det er vanskelig å gi skryt når det forventes , men Lone fortjener det.

Hun er jordnær, høflig og reflekter.Et godt menneske.Hun har ekstremt bra treningspsyke. Ordene “jeg klarer ikke” tror ikke jeg eksisterer i hennes vokabular. Har hun satt seg et mål, så gjør hun det som kreves for å oppnå det. Det gjør jobben min som trener veldig takknemlig.

Hun følger alt som blir satt opp og gir gode og korrekte tilbake meldinger både med tanke på trening, diett,energinivå, formutvikling og hvordan vi må få ting til å passe inn i hverdagen. Hun går på skole, og jeg har inntrykk av at hun er like ansvarsbevisst og hardtarbeidende der som jeg opplever henne i forhold til trening og kost.

Min oppgave blir  vel så mye å holde henne litt igjen så hun ikke kjører seg helt ut som å få henne i form til konkurranse.

Jeg tror Lone kan nå akkurat dit ho vil nesten uansett hvilken retning det måtte være. Det er rett og slett fordi hun er en person som ser muligheter og utfordringer istedenfor hinder.

Lovordene sitter løst, og det er tydelig at det er en stolt coach som beskriver en utøver han liker å jobbe med.

-Kunne skrevet en hel avhandling om positive sider ved Lone, sier han avslutningsvis.

Med en slik introduksjon er det liten tvil om at jenten ikke bare har vært heldig i genlotteriet – en kommer ikke utenom at det har vært hardt arbeid over tid og en sterk vilje som har vært med på å forme henne.

Ung debutant i en ny klasse

Først av alt, Bikini Fitness er en helt ny del av fysikk-scenen i Norge. Hva var det som gjorde at du ville satse på denne grenen?Har du noen forbilder du har sett opp til ?

-Det som gjorde at jeg ville satse på Bikini Fitness grenen er hvilket sunt og sterk kroppsideal det representerer, samtidig liker jeg at det er et stort fokus på feminitet ved kvinner i http://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/thumb/6/66/Jennifer_Nicole_Lee_HiRes300dpi.jpg/220px-Jennifer_Nicole_Lee_HiRes300dpi.jpgBikiniklassen. Vi får vist hva som er mulig å oppnå med hard og målbevisst trening, og hvilken fantastisk fysikk det er mulig å forme.

Jeg er svært fascinert av kropp og muskler, og elsker rett og slett synet av det. Falt pladask for Bikiniklassen etter å ha sett på diverse videoer og bilder av slike utøvere, mitt første forbilde var Jennifer Nicole Lee. Det som inspirerte meg mest ved henne var slagordet hun stod for “Strong is the new Skinny”.

Tenk på egen fremgang, ikke andres

Jenter og styrketrening blir mer og mer sant. Flere finner veien ut fra gruppetimene og bort til frivektene. Det er noe vi har jobbet for i lang tid – jenter fortjener god informasjon om hvordan de kan blir fornøyd med kroppen sin. Jenteloven er på vei til å endres.Hva synes du om at flere og flere fatter interesse for skikkelig trening og kosthold?

-Som vi leser om overalt for tiden har det blitt en ny trend for jenter å trene godt og spise sunt. Det syntes jeg er fantastisk, for det vil bare inspirere mange jenter til å komme i god form og oppnå en bedre livsstil. Det virker som mange jenter er for raske til å sammenligne seg selv med andre, det er litt synd fordi ingen mennesker er like.

Det er heller viktig å fokusere på å “bli den beste versjonen av deg selv”. Samtidig er det viktig at mange jenter skille konkurranseform og off-season form, den formen jeg har nå er det ikke mulig å holde året rundt!

Ettersom jeg selv har blitt mere vant til synet av muskler og fascinert, så er Andreia Brazier mitt nye forbilde!

Ikke bare vekter og sunn mat

Selv om Lone er relativt ny i forhold til å trene med målsetning om å se bra ut på scenen har hun en aktiv bakgrunn som nok er litt av hemmeligheten til den raske suksessen.

Hva gjør hun når hun ikke er på gymmet eller på kjøkkenet og lager mat?

-Jeg har vært mye innom dans og friidrett i tidligere år. Føler endelig jeg har funnet en sport som passer meg og mine målsetninger bra, og som jeg ønsker å konkurrere i. Nå som jeg har vært i en lang periode rettet mot konkurranse, har det vært ting jeg har måtte prioritere bort. Jeg har rett og slett ikke hatt nok tid eller kapasitet til å tilbringe tid med venner, familie, hund og andre sosiale sammenkomster.

Derfor har det vært godt å se hvilke mennesker som har vist god forståelse og støttet meg fram mot målet. Det har vært prioriteringer som ikke bestandig har vært like lett å ta. Når selvfølgelig når jeg er off-season vil det bli mer tid.

Ellers er jeg en fartslysten jente som elsker å oppleve nye ting, møte nye mennesker og få nye erfaringer. Med tanke på utdanning har jeg ikke funnet helt nøyaktig ut hva jeg skal bli enda. Jeg elsker utfordringer, så kanskje noe innen militæret hadde vært spennende?

Har vært innom tanken på å bli Politi siden det høres ut som en spennende jobb, men samtidig veldig krevende. Hva jeg ender opp med gjenstår å se, jeg er fortsatt ung og har nok  tid til å finne ut hva jeg ønsker å drive med.

Uansett hva hun finner ut hun vil ordner det seg nok greit for pene, snille jenter som arbeider hardt.

Du var inne på hvor viktig det er å spise riktig og bra for å få resultater. Trening og kosthold henger sammen, og uten riktig kost får en ikke optimale resultater av treningen. På bloggen din ser det ut som det går mye i mat du lager fra bunnen av, men at du også har noen tricks som gjør det litt lettere å få i deg nok proteiner på en smakfull måte. Har du noen favoritt-tilskudd du føler hjelper på trening eller i hverdagen?

Proteinpulver og da MyoProtein med smaken Mocca Chocolate er favoritten etter trening for å støtte muskelvekst. Bruker det i tillegg i havregrøten til frokost, for å bevare muskelmasse under dietten. I tillegg tar jeg fettsyrer, Udos Choice, som inneholder fettsyrene Omega 3,6 og 9.

Møter forståelse og støtte

Bikinifitness er en helt ny gren. Mange som driver med fitness eller annen sport som har en estetisk målsetning opplever ofte at andre ikke forstår hvorfor de trener så mye og har de vanene de har.Det blir gjerne oppfattet som unødvendig og sært å gå rundt med matbokser fulle av kylling, brokkoli og ris, eller å ta seg en tur på gymmet en lørdagskveld istedenfor en fyllakule.

Hvordan reagerer venner og familie på at du har valgt å satse på noe som er såpass uvanlig som å trene seg opp til å se flott ut på en scene?

-Selvfølgelig er det alltid noen som ikke helt forstår hvorfor jeg må spise slik som jeg gjør. Ofte fått kommentarer som “Spiser du igjen?”, “Du spiser så mye!”. Den siste er jeg veldig glad for, det viser at du som regel kan spise ganske mye og ofte så lenge det er sunn og ren mat!

Det er en sport som krever enormt mye både psykisk og fysisk. Derfor er det veldig viktig å være ærlig hele veien, spesielt ovenfor coachen slik at ting går rett for seg. Jeg har fått den beste oppfølgingen jeg kunne fått og kom derfor i svært god sceneform til Norway Open.

Får du støtte og forståelse fra alle eller er det noen som ikke helt forstår hva du driver med?

-Det viktigste for meg er at de nærmeste som familie og venner har akseptert mine valg. Før jeg valgte å fortelle noen om mine konkurranseplaner, så hadde jeg aldri sett for meg å få slik god støtte tilslutt.

Der skal jeg ikke klage på noe, for de nærmeste har valgt å støtte meg 110% prosent og spesielt familien.

Hadde ikke greid å klatre hele denne veien helt på egen hånd, fordi det ligger så mye kunnskap bak denne sporten og den skal Edmund Johansen ha all ære for. Veldig morsomt å se hvor mye også familien min har lært gjennom denne perioden, ikke minst har jeg selv lært min egen kropp å kjenne.

Veien mot Nordisk Mesterskap

Nå står Nordisk Mesterskap på Hva er din største drøm, og hva motiverer deg i hverdagen til å spise riktig og trene hardt?

-Skal ikke legge skjul på at jeg er et konkurranse menneske. Vil ikke anse det som å være høy på pæra av “å ha et ønske om å bli best”, er stor forskjell på å ville vinne og tro at man vinner. Alle idrettsutøvere har jo et ønske om å vinne, det er hovedgrunnen til at vi konkurrerer. Min første drøm var å stille i Norway Open i så god form som mulig. Det gikk derfor over all forventning at jeg vant og det er fortsatt veldig rart å tenke på. Nå skal jeg konkurrere i Nordisk Mesterskap den 20. Oktober.

Hviler ikke på laurbærene

Med en kjapp seier i debuten er det gjerne lett å tenke at veien mot flere gull blir enkel. Hva tenker du om videre satsing?

-For meg har det vært viktig å nullstille seg etter seieren, slik at jeg skal gi alt fram mot dette mesterskapet også. Nå drømmer jeg selvfølgelig om en god plassering der også, men for meg er det allerede stort nok å kunne være med å representere Norge i utlandet i denne sammenhengen.

Alt som skjer der vil jeg anse som en bonus. For meg har det vært viktig å sette meg delmål, slik har det også har vært lettere å motivere meg selv til å spise riktig og trene hardt. Jeg har brukt en treningsdagbok for å loggføre all trening og planlegge uke for uke hva som skal trenes.

Sørget for å få kjørt gjennom hele kroppen med styrketrening i løpet av en uke, i tillegg til  variasjon på kondisjonsbiten. Har i tillegg telt opp antall timer jeg har sovet hver eneste uke, for å sørge for rikelig med restitusjon. Det er derfor viktig å trene smart og riktig for resultater.

Takker for praten, og ønsker lykke til på Nordisk Mesterskap! Om noen år får vi kanskje lese at unge Bikinifitnessjenter sier grunnen til at de ville stille var at de så Lone Norås på scenen?

Et NM i bikinifitness er nok ikke utenkelig til neste år, og da er Lone litt av en utfordrer for de andre jentene. Det er bare å begynne hardtreningen!

Takk til Treningsforum for bildene fra Norway Open.
Tags : Lone Norås
Asle Bøe
Asle Bøe har lang erfaring fra trening av mennesker med forskjellige mål. Han har en bachelorgrad i sykepleie fra Høgskolen i Bergen, og brenner for å gjøre god informasjon om trening og kosthold så tilgjengelig som mulig for så mange som mulig.

Leave a Response

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.