Trening

MMA: Den ultimate kampsporten

MMA står for Mixed Martial Arts. Det er en form for kampsport som skiller seg fra tradisjonelle kampsporter – samtidig som det har elementer fra mange av dem. Mange vil si det er den ultimate kampsporten – og jeg sier meg enig. MMA vokser enormt raskt over hele verden.

Eldgammel og ultimat kampsport

Noen av de eldste dokumenterte røttene til MMA finner vi i greske Pankration – en gammel kamsportform som foregikk med slag, spark og bryting og var en del av antikkens olympiske leker fra 648 før kristus.

strikeforce-fedor-henderson-chicago

Å måle krefter mot et annet menneske er en av de grunnleggende drivkraftene i idrett.

Der andre kampsporter som boksing, kickboxing og tradisjonelle kampsporter gir utøverne et begrenset antall måter å vinne en kamp på er MMA en kampform som gir atletene mulighet til å avslutte eller vinne kampen på forskjellige arenaer. Det suverent største proff-forbundet i verden er UFC, men det finnes mange andre mindre forbund. Denne artikkelen tar utgangspunkt i forholdene og regelverket UFC opererer under.

Kampen begynner stående, og i den stående kampen er det lov med slag, spark , albuer og knær mot alle deler av kroppen bortsett fra skrittet og baksiden av hodet/nakken. Det er heller ikke lov å stikke fingre i øyne eller munnen. Begge parter skal forsvare seg intelligent for at kampen skal kunne fortsette.

På etthvert tidspunkt kan en gjøre en nedtagning, få deltageren ned og fortsette kampen på bakken. Både på bakken og stående er det tre måter å avslutte kampen på: Gjennom submission, det vil si at motstanderen gir signal om å gi seg, gjennom teknisk knockout der dommeren stopper kampen eller gjennom en reell knockout.

Ronda-Rousey-Arm-Bar-2
En armbar, en av måtene å vinne kampen på. Leddet låses og hyperekstenderes, og dersom motstanderen ikke gir seg er det snap city.

Slag og spark er lov på bakken, men spark mot hodet til en motstander som er nede er ikke lov. Kampen kan vinnes på poeng i tillegg, og her legges det til grunn hvor dominerende de to motstanderne var på forskjellige arenaer i kampen.

ufc-mixed-martial-arts-kick-anderson-silva-vitor-belfort-316233
En motstander kan også slås ut med knockout, eller teknisk knockout.

Bakkekampen ser ofte brutal ut for de som er vant til at kampen er over når den når bakken og en person som ligger nede blir slått. MMA-utøvere er imidlertid godt trent på å unngå slag og å forsvare seg når de ligger på bakken – og til og med angripe. Mange kamper vinnes gjennom grappling selv av en utøver som ligger på ryggen.

Ulovlig i Norge

MMA er ikke lov i Norge.

Det er lov å trene og konkurrere i kampsport stående og på bakken, men det er ikke lov å gå kamper der det er slag mot hodet uten hjelm og mulighet for å avslutte kampen med knockout.

Nylig har det blitt åpnet for at proffboksing skal bli lovlig – og det er potensielt veldig interessant for MMA-fans.

Relativt trygt

Noe av det som skiller MMA og andre kampsporter, spesielt proffboksing er at du kan vinne kampen på mange flere måter.

En dyktig grappler kan vinne kampen uten å slå eller sparke motstanderen en eneste gang, og på grunn av den konstante trusselen om å bli tatt ned på bakken av en god bryter krever det en annen stand og en annen måte å slå/sparke på enn i for eksempel boksing eller kickboxing.

20091108115140_img_9618
Bløtvevsskader som kutt og blåmerker er vanlig, men fatale skader er uvanlig.

En MMA-utøver må beherske alle arenaene – slag, spark, nedtagninger, bryting, grappling eller være svært god til å forsvare seg mot dem. Til å begynne med så vi rene brytere gå mot rene boksere for eksempel, men nå er det oftere og oftere rene MMA-atleter som går i buret.

Av beskyttelsesutstyr brukes det er par hansker med åpne fingre, tannbeskytter og susp. Tannbeskytter er viktig både for å beskytte tunge, tenner og redusere akselerasjonen av hodet ved slag mot kjeven.

MMA blir sett på som mer brutal enn andre kampsporter – men er det virkelig slik?

UFC_129
MMA handler om respekt for motstanderen og god sportslig ånd.

I den spede begynnelse var svaret utvilsomt ja. Mangel på regler i en ung sport gjorde at det ble mange stygge kamper. Det ble imidlertid tatt raskt lærdom av dette, og et regelverk som tok hensyn til utøvernes sikkerhet kom på plass.

Idag er skadeforekomsten i MMA sammenlignbar med andre kampsporter, men med en utrolig viktig forskjell. [1 , 2 , 3 ]

Det åpnes for å tillate proffboksing i Norge, mens det er mye motstand mot MMA. På grunn av at hele kroppen er et våpen og et mål for angrep og at det er flere måter å avslutte en kamp på er forekomsten av fatale hodeskader og hjernerystelser vesentlig lavere enn i proffboksing, og dødsraten er vesentlig mye lavere enn i mange idretter som anses som trygge.

Tryggere enn proffboksing

Dødsfall er ikke uvanlig i proffboksing, og det er ikke vanskelig å se hvorfor.

garcia_holt
La meg telle til ti mens hjernerystelse nr 2 setter inn.

Proffboksing er mer show enn idrett i mitt syn, og måten kampene er lagt opp på gir det folk det de vil ha – to boksere som denger løs på hodene til hverandre i tolv runder. Utøverne kan i praksis få flere hjernerystelser iløpet av en kamp, få tid til å hente seg inn igjen og få videre juling.

Nå skinner det gjennom at jeg har lite til overs for proffboksing, og det stemmer delvis.

Det er mye god boksing og mye dårlig boksing. Den beste boksingen finner en i de lavere vektklassene og på OL-nivå, ikke i den boksingen som er lettest tilgjengelig for folk flest – de tyngre vektklassene. Selv om hanskene er tryggere er det data på at slagene fra boksehansker er mer kraftige enn slagene fra MMA-hanskene, og at “hodebeskyttelse” fører til flere hodeskader enn når det ikke brukes hjelm.

På tide å oppheve forbudet

Dersom proffboksing anses som trygt nok er det solide data på at MMA er enda tryggere.

Jeg håper norske politikere og nøkkelpersoner i idrettsnorge klarer å legge fra seg utdaterte tradisjoner og vurdere bevismaterialet som foreligger på MMA. Argumentene om forbud er ikke bygget på annet enn manglende innsikt i idretten kan det virke som og personlige preferanser. Litt av grunnen er nok at MMA skiller seg fra tradisjonell idrett i sin unnfangelse. Det var sirkus og freakshow lenge, det foregikk i et bur istedenfor i en ring og “alt var lov”. Idretten har endret seg.

http://www.youtube.com/watch?v=28MggFeVUk0

Personlig hadde jeg brydd meg lite om alpint, skihopping og lagidretter med høy skadeforekomst og dødsrate ble gjort forbudt, men jeg ser ikke hvorfor jeg skal kunne la mine preferanser og manglende kunnskap og interesse hemme andres mulighet til å drive med idrett de liker.

Med gode dommere og et skikkelig regelverk er det ingenting i veien for at MMA skal kunne drives like trygt og tryggere som annen kampsport. Kanskje det skal et generasjonsskifte til, kanskje press fra fansen og politisk vilje til endring når de ser interessen øker.

Dersom det ikke er tungveiende sikkerhetshensyn som gjør at et forbud er nødvendig ser jeg ikke hvorfor to voksne mennesker ikke skal få gå i ringen eller buret og se hvem som kommer ut som vinneren.

It’s…TIME!

Asle Bøe
Asle Bøe har lang erfaring fra trening av mennesker med forskjellige mål. Han har en bachelorgrad i sykepleie fra Høgskolen i Bergen, og brenner for å gjøre god informasjon om trening og kosthold så tilgjengelig som mulig for så mange som mulig.

Leave a Response

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.