Trening

Økt testosteron og veksthormon = muskelvekst?

Ekstrem fettforbrenning med denne økten som øker nivåene av vektshormoner med 2000%!

COLOURBOX4161797

Tunge baseløft bygger muskler fordi de fører til økt testosteronutskillelse etter økten! Optimaliser hormonnivåene dine med denne testosteronboostende økten som får fettet til å smelte og.. Bleh. Du skjønner hvor jeg vil.

Gjennom årenes løp har jeg sett flere slike påstander enn jeg kan telle. Om det er magien gjennom å ta 10 RM-vekten din i knebøy  OG SÅ TA 20 REPETISJONER for økt utskillesle av veksthormoner og testosteron eller bare generelle anbefalinger av baseløft for samme grunn har de noe til felles: Det er grov misforståelse av grunnleggende endokrinologi og fysiologi.

289px-Testosteron.svg

Akutte og kroniske endringer

Veldig enkelt: Vi har akutte og kroniske endringer i hormonnivå.

Gjennom døgnet varierer nivåene av testosteron, veksthormon, insuling, IGF-1 og andre hormoner som spiller en rolle i muskelvekst. Tanken om at disse kan optimaliseres for økt muskelvekst og fettforbrenning er fristende, og det er nok av data som støtter at tunge baseløft fører til økt utskillelse av for eksempel testosteron. Siden testosteron er androgent og anabolt, et oppbyggende hormon som spesifikt øker proteinsyntesen i musklene må da det bety at det øker muskelvekst?

Kroppens egenproduksjon av testosteron varierer fra person til person og følger svingninger i døgnet. Det er mye som påvirker testosteronnivåene i blodet – det kan være fritt, det kan være bundet og det kan ha festet seg på androgene reseptorer for eksempel i musklene. Den økningen du får akutt etter noen tunge knebøy går raskt ned igjen, og det er så lite at det i seg selv neppe fører til økt muskelvekst over tid, noe større kroniske økninger ville kunne gjøre. Egenproduksjon for en normal mann kan ligge rundt 4-7 mg testosteron om dagen.

Økt testosteron etter økten – økt muskelvekst?

Et forsøk som kaster lys på problemstillingen er en studie av Mitchell og kollegaer : Muscular and systemic correlates of resistance training-induced muscle hypertrophy. [1]

De fulgte 23 voksne menn som utførte fire styrketreningsøkter i 16 uker. Det ble tatt muskelbiopsier, celleprøver av musklene før og etter treningsperioden og 1 og 5 timer etter treningen. De ble målt for systemiske hormonnivå: Testosteron, veksthormon, IGF-1, IL-6 og intramuskulære endringer i form av androgenreseptorens proteininnhold og p70S6K fosforyleringsstatus. Fosforylering slår ganske enkelt proteiner, enzymer eller andre organiske molekyler av eller på gjennom at et fosfatmolekyl festes på dem.

Hormonnivåene ble målt umiddelbart, 15, 30 og 60 minutter etter den første og siste økten i studien.

Programmet deres var et nokså standard lineært styrkeprogram med hovedvekt på maskiner som begynte med 2-3x 12 de første 4 ukene og endte opp med 3-4 x 6 de siste 4 ukene.

I snitt økte de muskelfiberarealet sitt med 20%, med store individuelle variasjoner. Androgenreseptorens proteininnhold var ikke endret betydelig, men det var en signifikant sammenheng mellom muskelstørrelse og endringer i androgenreseptorinnhold. Fosforylering av p70S6k var økt fem timer etter trening, noe som igjen var korrelert med økt muskelstørrelse.

Ingen sammenheng mellom testosteron og muskelvekst

Her kommer det imidlertid: Det var ikke noen sammenheng mellom endringene i testosteron, vektshormon eller IGF-1 etter trening og muskelvekst. IL-6, interleukin 6 som er et pro-inflammatorisk cytokin og et anti-inflammatorisk myokin hang sammen med muskelvekst.

Som med mye annet er det viktig å skille mellom kronisk forhøyede nivåer av et hormon og midlertidig forhøyede nivåer innen normalområdet. Baseløft er fremdeles effektivt for styrke og muskelvekst, intensiv intervalltrening er fremdeles effektivt for å brenne kalorier og bedre kroppssammensetning men det er ikke nødvendigvis på grunn av den akutte hormonelle effekten.. Selv om det kan være fristende å tro at godfølelsen etter et tungt sett med knebøy eller markløft fører til at du pumper kroppen full av veksthormoner og testosteron.

Det blir litt som tanken om at insulin fører til fettlagring, og dermed må begrenses så mye som mulig i friske mennesker som vil redusere fettprosenten: En attraktiv teori som ikke stemmer i virkeligheten.

Disse resultatene er riktignok kun fra en enkelt studie, men det har nettopp kommet en meta-analyse på temaet jeg kommer tilbake til.

MyRevolution
Vi inspirerer deg til å nå ditt fysiske og mentale potensiale med våre prestasjonsfremmende næringsmidler og kompetente veiledning.

Leave a Response

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.