Artikler

Nasjonalt Utstyrsfritt stevne – oppsummering

Før nyttår ble Oslo Styrkeløftklubb kastet ut av sine lokaler uten å vite hvordan fremtiden skulle bli, sist helg arrangerte de et av de største styrkeløftstevnene igjennom tidene i Norge. Nede i kjelleren i et gammelt riveklart industribygg fikk Oslo SK endelig leie et lokale før jul og ideen om å arrangere et nasjonalt utstyrsfritt stevne kunne realiseres. Ikke visste klubben, som består av ca. 100 medlemmer både fra Oslo, men også omegn, at stevnet skulle bli så populært. 189 utøvere på ulikt nivå meldte seg på, men mange datt av lasset før start og til slutt møtte 154 personer opp for å konkurrere.

Valg av lokaler

Det skal sies at det var delte meninger om hallen Oslo SK valgte å arrangere stevnet i. En stor, kald og grå industrihall ble det naturlige valget da det er den største hallen i bygget klubben allerede leier i. For det meste var det mye begeistring rundt valg av hall, som mange mente passet styrkeløft perfekt.  Andre ville ha en komfortabel, varm og ren hall å konkurrere i. lokalet Klubbleder i Oslo SK hadde dette å si om saken: “Styrkeløft er hard core og vi synes hallen passet perfekt”. “Bygget skal rives og er dermed ikke helt i stand når det gjelder gulvet og toalettene. Vannet var kaldt og det er jo ikke helt optimalt, men vi fikk ikke gjort noe med det. Hvis noen synes dette var et dårlig stevne vil de ikke bli positivt overrasket over andre stevner de eventuelt vil delta på i fremtiden. Styrkeløft er ikke for primadonnaer!” Klar tale det!

Sterke vinnere!

Blant mange av de som tuslet inn i stevnehallen med løftesingletten på, var det en del debutanter. Både på herresiden og damesiden var det mange sterke løft fra nybegynnerne i tillegg til de som har holdt på noe lenger.

Blant de tre beste dameløfterne på hele stevnet var en debutant og ungdomsløfter i klasse -52 kg. Trine Libekk (17) fra Brumunddal Atletklubb veide 51.5 kg og løftet 117.5 kg i knebøy, 55 kg i benkpress og 117.5 kg i markløft. Trine dukket for mange opp fra intet og stakk av med seier i klassen, og andre beste løfter på hele stevnet på damesiden. Hun fikk en 290 kg sammenlagt og 364.26 wilkspoeng.

Trine forteller at hun har spilt fotball siden hun var 5 år og sluttet for et halvt år siden når det ble seriøst med styrketreningen. “Jeg har en veldig aktiv familie så har alltid vært mye trening fra jeg var liten. Jeg har drevet seriøst med styrketrening i et halvt år. Broren min har drevet med styrkeløft og han introduserte meg for det, men hovedgrunnen til at jeg ville prøve meg på styrkeløft var faktisk fordi noen fra Brumunddal AK så meg trene og sa at jeg var vanvittig sterk og var sikre på at dette kom jeg til å gjøre det bra. Klart blir man ivrig da! Elsker å løfte tungt og fant fort ut at dette var noe for meg!”

Marte Elverum fra Kraftklubb anno 67 (KK-67) i Trondheim vant overlegent både sin vektklasse åpen klasse -72 kg og ble stevnets beste dame på poeng. Hun løftet utrolige 170 kg i knebøy. 87.5 kg i benkpress og 200 kg i markløft. Marte fikk 457.5 kg sammenlagt og 448.62 wilkspoeng. marthe-elverum Marte forteller at det var en god opplevelse å være på plattingen igjen utstyrsfritt. “Det var veldig gøy! Jeg trives veldig godt på plattingen, både med og uten utstyr,” forteller den tidligere juniorverdensmesteren. “Jeg har mine kilomål både med og uten utstyr og da synes jeg det er like greit å gjøre de tallene godkjent på et stevne. Det var også stas å være en del av Norges første “klassiske Nasjonalt”.

Marte ble juniorverdensmester under VM klassisk i 2013, men i år skal hun ikke løfte. “Det et er flere grunner til at jeg ikke skal løfte der. Jeg ser jeg kunne kanskje fått medaljer både i knebøy og markløft, men så lenge benken min er så dårlig som den er faller jeg bort fra totalen. Det passer også ganske dårlig, det er veldig tett på både EM og NM, så jeg ville ikke fått en optimal oppkjøring. Også synes jeg det da er litt langt å reise til Sør-Afrika uten å være godt nok forberedt.

I år har jeg valgt å fokusere på utstyrsløfting, og da ligger fokuset på EM og VM. Jeg skal selvfølgelig også løfte på NM. Tror ikke det blir flere stevner enn det i år, det tror jeg gjør godt ettersom 2013 var ganske heftig løftemessig for min del.”

På herresiden var det også mange sterke løft, spesielt sterkt var det søndag da de tyngste seniorherrene løftet. Vår egen Martin Borgland Rønning fra Oslo SK vant klasse +120 kg med ekstreme vekter på stangen. Han løftet 325 kg i knebøy, 235 kg i benkpress og 320 kg i markløft. Totalt tangerte han sin egen pers med 880 kg sammenlagt og 480.83 wilkspoeng. martin “Nasjonalt utstyrsfritt stevne var overraskende,” forteller Martin i ettertid. “Jeg trodde ikke formen skulle være såpass bra. Bøyen på 325 kg var lett og 320 kg i markløft var lettere enn 315 kg var da jeg løftet på julestevnet 2013. Selv om dette er høvelig gode resultater så kommer jeg meg nok ikke opp mer enn en femte plass på VM klassisk i juni. NUF var kjempe gøy! Det var bra stemning og mange uventede prestasjoner.” Martin forteller videre at han satser i første omgang på utstyrsløfting og planlegger å løfte for fullt på NM, en uke før klassisk VM i Sør-Afrika.

Andreas Hjelmtveit fra Hommersåk Atletklubb ble juniorverdensmester sist i 2006. Han forteller at han ikke har fått trent helt optimalt eller styrkeløftrettet, selv om han har trent hele tiden de siste årene på grunn av prioritering av andre ting, men er nå tilbake på plattingen på større mesterskap. I helgen ble han beste herreløfter på poeng og overlegen vinner av klasse -105 kg. Andreas løftet 300 kg i knebøy, 180 kg i benkpress og 340 kg i markløft. Totalt fikk han 820 kg og 492.33 wilkspoeng. “Nå har jeg mulighet til å gi litt gass og har motivasjonen til det,” forteller Andreas som planene for hans styrkeløftkarriere fremover. “Nå er målet å løfte på NM med utstyr i slutten av mai og klassisk VM uken etter. Så får vi se hva det blir til. På sist helgs stevne i Oslo fikk jeg også kjenne at kroppen fungerer bra, selv om ryggen føltes som den hadde vært i ei kjøttkvern etter siste markløft.”

Utstyrsfri løfting, kommet for å bli?

Einar B. Gilberg fra Nidarø Styrkeløftklubb i Trondheim er en av de utøverne som lenge har kjempet for utstyrsfri styrkeløft. Einar er en kjent utøver på internett og forteller ofte om sitt syn rundt utstyrsfri løfting. Han stilte opp i Oslo for å støtte arrangementet og konkurrere i klasse +120 kg. Han endte på en 3. plass i klassen med 300 kg i knebøy, 200 kg i benkpress og 280 kg i markløft. Einar “Nasjonalt utstyrsfritt stevne ble en stor suksess,” forteller trønderen. “Det var et veldig veldrevet stevne på alle mulige måter, fantastisk avløfter til meg i benk (heder og ære til Endre Wollan) og en speaker i verdensklasse (Bo Andre Bergan) som fikk med seg publikummet som hadde kommet for å se.

Én kommentar fra en i publikum bet jeg meg merke i: “Dette har jeg ventet på i 24 år!!” og til det mente han et nasjonalt stevne uten utstyr. Jeg er, og har alltid vært, meget sikker på at det er kun tilbudet og statusen på utstyrsfri løfting som gjør at styrkeløft med utstyr blir utøvet. Nasjonalt utstyrsfritt stevne viste at utstyrsfritt, som i resten av verden, har kommet for å bli i Norge. Etter neste Forbundsting i 2015, får vi Norgesmesterskap i klassisk (utstyrsfri) løfting og da vil rekrutteringen til styrkeløft bli enda større enn den er i dag. Når dette skjer tror jeg at utstyrsfri løfting etter hvert vil bli enerådende både i Norge og verden for øvrig,” avslutter Einar.

MyRevolutions styrkeløftere

I tillegg til Martin sin imponerende løfting var det flere av MyRevolutions styrkeløftere til stede. Alltid blide og tøffe Christina Strøm Fjære stilte som plattingmannskap under jentenes løfting fredagen og styrkeyndlingen Erle Engmark jobbet som lagleder under stevnet.

Erle

Du var lagleder Erle. Hva er grunnen til at du valgte å ikke løfte? Jeg løftet ikke fordi jeg løfter på jrEM (med utstyr) førstkommende fredag, altså to uker etter nasjonalt utstyrsfritt. Dette er et av mine satsningsstevner i år, og jeg valgte derfor vekk å ha et stevne så nære denne konkurransen som kunne ha påvirket formtoppingen og resultatet. Det var derfor aldri i tankene mine å konkurrere på nasjonalt utstyrsfritt denne gangen, men stevnet ga mersmak selv for meg som sto på sidelinjen. En annen gang! “Det var veldig moro å laglede!” smiler Erle.

“Jeg hjalp i hovedsak debutanter, og det var gøy å få hjelpe med å gi de en god førstegangsopplevelse av et stevne. Min oppgave ble en god del enklere enn ved et utstyrsstevne siden jeg ikke skulle hjelpe med drakter, surringer og liknende, men det var fint å kunne gi utøverne trygghet til å prestere ved å ta hånd om formalitetene, og ved å gi de en liten boost før de skulle på plattingen. Det var for øvrig ikke bare jeg som hjalp til med opplevelsen, gjennom hele helgen var det dyktige speakere som var flinke til å få med seg publikum og generelt god stemning i salen.

Erle skal snart på plattingen selv, denne gangen på junior-EM. “Jeg tror formen er god, men vi får vente å se! Treningen har gått som planlagt, vekta ligger der den skal være og jeg har et godt støtteapparat rundt meg. Det kommer mer om jrEM her på MyRevolution i løpet av uka, så dere kan lese mer om oppkjøringen min og forventninger til stevnet snart.”

Et stort takk til STIAN JENSEN for bildematerialet.

Anne Marie
Anne Marie er konkurrerende styrkeløfter, studerer ernæringsfyisologi og driver siden www.eatpowerfood.com.

Leave a Response

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.