ArtiklerOppskrifter

Norges nasjonalrett med en liten vri

Fårikål har faktisk blitt stemt frem til Norges nasjonalrett og hva er vel mer urnorsk enn å lage en stor gryte og invitere familie og venner til et lite festmåltid? Tenk at to så enkle ingredienser som lam og kål kan smake så himmelsk godt!

Fårikål er et sunt og godt måltid. Kål er ekte supermat, den er kalorifattig og en spesielt god kilde til C- vitamin og folat.
Lam har en høy ernæringsmessig verdi og er en god kilde til sink og jern. Lammekjøtt er også rik på B- vitaminer, særlig B- 12. Man kan også finne spor av kobber, mangan og selen i kjøttet samt et høyt innhold proteiner med høy kvalitet.

Proteiner er byggesteiner i kroppen vår og er livsviktig for de fleste prosesser i kroppen vår. For å gjøre dette festmåltidet til en skikkelig proteinbombe for deg og familien tilsett 2 måleskjeer MyoCollagen (nøytral) i vannet før du heller væsken over kjøttet og kålen. MyoCollagen som både er farge og smaksløs, vil løse seg helt opp selv i varmt vann.

Kollagen tilskudd er rik på aminosyrer med gunstige effekter på inflammasjon, magefunksjon, hud, sener, ledd og muskler.

INGREDIENSER

2 kg fårikålkjøtt (av lam)
2 kg kål
5 ts hel pepper
2 ts salt, smak til
4 ss hvetemel (kan sløyfes)
2 laubærblad
5-6 del vann
2 måleskjeer kollagen (blandes ut i vannet)
1/2 potte persille, grovt hakket

SLIK GJØR DU

Skjær kålen opp i jevnstore båter. Legg kjøtt og kål lagvis i en stor kjele. Begynn med kjøttet og dekk grytebunnen (med fettsiden ned).

Tilsett mesteparten av saltet, ha hel pepper, laurbærblad og hvetemel mellom lagene. Hvetemelet jevner sjyen, men dersom du ikke ønsker det eller hvis du ønsker å lage en glutenfri rett, dropper du hvetemelet. Hell over vannet med utrørt MyoCollagen i og gi det hele et forsiktig oppkok. Smak eventuelt til med mer salt om nødvendig.

La gryten stå å trekke over svak varme i 2-3 timer, til kjøttet er mørt og løsner fra benet. Dersom du benytter fårikålkjøtt av sau må du beregne noe lengre koketid enn om du benytter lammekjøtt. I denne oppskriften var kjøttet mørt og fint etter ca 2 1/2 timer. Server fårikålen rykende varm rett fra gryta, med kokte poteter og gjerne med et lite dryss av hakket frisk persille (hvis du vil).

Håper det vil smake, velbekomme!

Anne Farstad
Anne Farstad er daglig leder i MyRevolution og er opptatt av en helhetlig helse gjennom et sunt kosthold og aktiviteter som gir en meningsfull hverdag.