Trening

Nyttårsforsetter: Fortsette som før?

Nyttårsforsetter – mål du setter deg mens du fortsetter som før etter et par uker beinhard innsats.

COLOURBOX6684089

Øverst på listen stå det å slanke seg – godt foran mindre viktige ting som å hjelpe andre og å tilbringe tid med familien.

Januar er måneden flest av oss legger planer for et nytt og bedre liv. Nyttårsforsettene skrives ned eller lagres mentalt, og vi forsikres oss selv om at 2014 skal bli året vi endelig får det til. Samtidig vet vi at det ofte ikke blir slik.

Det er fristende å tenke på egen utvikling som en stigende kurve, ett trappetrinn for hvert år – men det blir ofte en sirkel istedenfor, og en ujevn en.

Les: De 10 vanlige nyttårsforsettene du ikke er alene om å bryte

Ofte er motivasjonen ytre motivasjon – vi vil endre noe ved utseende vårt, få mer muskler, mindre fett og se bedre ut. Vi ser for oss at den nye kroppen vil føre til mye glede og et bedre liv, og med treningsbaggen full av motivasjon går vi mot treningssenteret.
Les: Trening for å se bra ut naken: Ytre vs indre motivasjon

Hovedmålet med trening er å bli bedre i noe – det være seg i objektive prestasjonsmål, objektive fysikkmål eller mer subjektive mål om velvære. Vi vet imidlertid at svært mange dropper ut iløpet av året, og at runddansen fortsetter neste år.

Motivasjon kan beskrives som det som beveger oss til å utføre en handling. Motivasjon kan være nødvendig i en startfase for å begynne med noe, men ytre motivasjon for å opprettholde en atferd og få det til å bli en vane. Dersom du kontinuerlig må motivere deg selv for å gjøre noe du egentlig ikke vil gjøre hjelper det ikke hvor mye fitspo du ser eller hvor mange blogginnlegg du leser.

Les: Fit og spretten i 2013 – 13 tips til det nye året

whatsuccesslookslike

Den første motivasjonen må etterfølges av at det du gjør blir en vane og en del av livsstilen din- da går det av seg selv.

Du gikk opp mindre enn du trodde i julen

Effekten av å motivere seg selv med bilder og motiverende slagord er tvilsom, og kan i mange tilfeller ha en liten, midlertidig effekt som ikke opprettholdes.[1]

Våre vaner og vår atferd er mer robust enn som så.

For det første er det en svært god idé å ha et realistisk utgangspunkt.

Med det mener jeg at du for det første innser at kiloene du har gått opp i julen mest sannsynlig ikke bare er fett, og mest sannsynlig er mye mindre dramatisk enn du vil ha det til. Det høres kanskje rart ut, men de fleste overvurderer hvor mange kilo de går opp i julen, og overvurderer hvor mye av det som er mer kroppsfett. Det kreves ikke spesielt drastiske tiltak for å gå tilbake til normalen, og den har vært antydet at det som blir igjen etter høytiden er over er rundt 0.5 kg i snitt. [2]

Les: Spis, drikk og vær glad : Derfor skal du ikke bekymre deg over å bli feit i julen

En annen fatkor er å være bevisst hvorfor du setter deg målene du gjør. Er det for å endre deg selv og kroppen din, eller er det for å bli bedre på noe konkret?

Ytre motivasjon svakere enn indre motivasjon

Ytre og indre motivasjon er noe det snakkes mye om i forhold til hva som predikerer at en opprettholder trening, og det viser seg at de som trener med indre motivasjon som utgangspunkt, av et ønske om å bedre ferdigheter eller prestasjoner holder seg lettere til treningen og får bedre resultater enn de som gjøre det utelukkende for ytre motivasjon.

Spesielt gjelder dette forskjellen mellom de som deltar i en idrett eller en sport og treningen er et komponent for å bli bedre i det, der mestring av ferdigheter er viktigere enn å endre kroppen sin. [3]

Les: Respons til Fitspo av en fit mor: not the new skinny, beautiful, sexy

Dersom du setter mål om å finne en form for fysisk aktivitet eller trening som du liker å gjøre er du langt på vei. scalegrumpy

Dersom det er å bli bedre i form av å prestere bedre på trening og ha objektive mål på forbedring der du kun  konkurrerer med deg selv, helt flott. La gleden over aktivitet og trening være styrende. Dersom du tvinger deg til noe du ikke liker og ikke føler mestring av er det lite sannsynlig du gjør det lenge nok og med nok intensitet til å se resultater.

Les: Du bygger muskler tidligere enn antatt

Dersom du finner noe du liker å gjøre og der du føler et driv for å bli bedre og mestringen kommer etterhvert som du legger ned innsats er det gode sjanser for at du fortsetter – aktiviteten er givende og meningsfull i seg selv. Å ha mål er fornuftig, men la prosessen være meningsfull i seg selv også.

Finn andre som liker å gjøre det samme du gjør, slik at belønningen ved å gjøre noe du liker sammen med mennesker du liker blir en belønning i seg selv.Carrot stick as motivation to eat fruit

Når det gjelder å sette seg realistiske mål kreves det litt kunnskap. Det er en fin balansegang mellom å være positivt realistisk og å være så urealistisk at du egentlig innser du aldri vil klare målet du setter deg.

Eksempelvis kan du istedenfor å si til deg selv at ” jeg skal gå ned 10 kg i Januar” si at ” i Januar skal jeg finne en treningsform jeg liker, og føre en logg over matinntaket mitt så jeg vet hva jeg spiser, når og hvordan.”  Det ene tilfellet har du kun ett mål som du mest sannsynlig ikke klarer å oppnå, i det andre tilfellet er hver ting du gjør en seier som gjør at du bygger vaner og en livsstil som gjør at du vil kunne få gode resultater og kontroll på sikt.

Målet med for eksempel vektnedgang bør ikke være å se et tilfeldig tall på vekten på kort sikt, men heller å  legge til rette for at utviklingen går slik at du får en kropp du trives med og i på sikt.

Et vektmål kan være fornuftig da, men igjen kun om det er realistisk og du faktisk forstår hva som skjer iløpet av en vektnedgang.

De første kiloene indikerer et lavere matinntak og mindre mat i systemet, deretter mister du endel væske mens selve vekttapet i form av fett går mye saktere. 1 kg kroppsfett inneholder rundt 7000 kalorier, men fettet har en begrenset kapasistet til å dekke et energiunderskudd.

Dersom du spiser for lite for lenge tærer det på muskelmassen, og selv om vekten sier at du går ned sitter du igjen med mindre muskler og mer fett – det motsatte av hva som gir en sterk og stram kropp. Å gå aggressivt ut kan være motiverende, men du må vite når du skal slå på bremsene.

Les: Energibalansen

Noen motiveres av å finne den mest effektive treningsmetoden for målene sine, og trening er langt mer enn en hobby og en vei til å nå et mål.

Det kan motivere i seg selv å eksperimentere med forskjellige metoder, dietter og treningsprogram. Dersom du skal begynne å trene er du heldig : Det meste fungerer for en nybegynner, det meste som er en ekstra belastning i forhold til det du er vant til.

Det er imidlertid svært viktig at kostholdet står i stil til målsetningen, og å bli bevisst på hva du faktisk spiser kan være  viktig.

Noen spiser ikke nok til å nå målene sine, andre spiser for mye til at det skjer en ønsket reduksjon av fettmasse. Noen er så heldig at de er vektstabile og har godt regulert appetitt, men vi mennesker spiser av veldig mange andre årsaker enn sult. Kjedsomhet, ensomhet, ønske om gode smaksopplevelser – det er smart å bli bevisst på hva som styrer ditt eget spisemønster. I forsøk viser det seg at det er vanlig å tro vi spiser

Les: Jenter, derfor fungerer ikke treningen og kostholdet deres

En annen ting er å innse at behovet for et “magisk” treningsopplegg og en “magisk” diett ikke fører noen vei. Det handler om å belaste kroppen progressivt over tid med et fornuftig øvelsesutvalg og aktivitetsmønster, og det handler om å finne et kosthold du kan trives med som både gir deg gode smaksopplevelser og gir kroppen næringen den trenger for å respondere på trening.Det samme gjelder øvelser – det finnes ingen magiske øvelser som gir deg drømmekroppen etter et par ukers innsats.

For mange valg

Treningsbransjen er i sterk vekst, og den økte tilgangen på informasjon er både positiv og negativ.

Å hele veien bli presentert for mange muligheter, valg og innfallsvinkler til trening kan være positivt, men det kan også føre til paralyse ved analyseder du blir overveldet av antallet valg du presenteres for.

Jakten på den perfekte dietten, det perfekte kostholdet og det perfekte treningsprogrammet kan være en artig hobby og en nødvendighet for de som lever av kropp og prestasjon – men for de aller, aller fleste er det grunnleggende mer enn godt nok. Den dietten og den treningen som du faktisk gjør, innen rimelighetens grenser.

COLOURBOX4404262

Er diett A, B eller C mest effektiv, eller er diett D, E og F bedre? Bør du ta frontbøy, knebøy, bulgarske utfall eller beinpress? Er brokkoli bedre enn blomkål, og er havre en bedre karbohydratkilde enn rug? [4]

Her er igjen kunnskap botemiddelet. Det aller viktigste er å konsentrere seg om de prinsippene som er grunnleggende for all trening og kosthold- og ikke minst de prinsippene som er grunnleggende for hva som gjør at du får lyst til og klarer å opprettholde treningen.

Les: Slik får du drømmerumpa: Slutt å lese KK

Dersom du liker et sett med øvelser bedre enn ett annet og de tillater deg å ha god fremgang og du føler mestring og gleder deg til å gjøre dem er det bedre enn om du leser deg til et sett med øvelser som teoretisk sett er bedre, men som ikke er givende å utføre for deg.

Dersom du liker best poteter fremfor ris men leser at en treningsguru har blitt overbevist om at ris er overlegent, ikke vær for rask med å la deg overbevise til at en annens erfaringer vil forbedre dine egne. For all del, vær åpen for å prøve nye ting men å hele tiden jage etter nye ting å prøve slik at du aldri få etablert gode vaner kan være ødeleggende.

Hva vil tror er sant angående oss selv er også svært viktig. [5] Dersom vi identifiserer oss selv med for eksempel at ” jeg er en lat, feit person som ikke fortjener å ha det bra ” er det lett for at vi saboterer oss selv, og at vi oppfyller vår egen profeti.

failed-new-years-resolutions21-490x394

Dersom vi imidlertid tenker og faktisk tror på at ” det jeg har gjort tidligere har gitt meg de resultatene og det livet jeg har fått, dersom jeg klarer å endre det er det ingenting i veien for at jeg skal kunne ha det bra og få resultater jeg er stolt av” vil vi etterhvert kunne få opplevelser som stemmer med de tankene, og identiteten styrkes.

Les: Endringer i miljøet som endrer deg

Da vil vi igjen prøve å oppfylle vår egen forståelse av identiteten vår og utføre handlinger som styrker den.

Det er mange veier til målet om en sterk og frisk kropp en kan trives i som harmonerer med det livet vi ønsker å leve.

Resultatene kommer etterhvert, litt etter litt, ikke som en åpenbaring med musikk og applaus fra et jublende publikum.

Lær å sette pris på det du gjør når du gjør det, vær realistisk og la 2014 bli det året der du virkelig får det til, litt etter litt slik at nyttårsforsetter kan bli nettopp det – noe du allerede gjør, som du bare fortsetter med i det nye året.

MyRevolution
Vi inspirerer deg til å nå ditt fysiske og mentale potensiale med våre prestasjonsfremmende næringsmidler og kompetente veiledning.

Leave a Response

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.