Kosthold

Prosjekt Perfekt – Nei.

NRK skriver:- Hva skjer når en helt vanlig person tester alle livsstilråd hun kommer over i jakten på det perfekte liv? Programleder Ida Fladen starter tre måneder lange “Prosjekt perfekt” med å snu opp ned på kostholdet. En tøff juicekur vipper henne av pinnen fortere enn hun trodde.

Dette er første program i en serie på åtte program som skal følge Idas vei mot en sunnere livsstil.

Prosjekt perfekt

Ida begynner med å fortelle om livet sitt, som egentlig er ganske greit. Hun har en god jobb, gode venner og en familie hun er glad i – men hun lever ikke sunt nok føler hun. Hun spiser for mye “junk” og sitter for mye på sofaen. Hun er egentlig nokså fornøyd med livet sitt.

Hva er problemet her? Greit, hun kunne nok vært mer aktiv, men dette er en ung jente som har et nokså OK liv og føler seg bra. Hun klager over mangel på energi, og vil prøve å endre livsstil gjennom å følge alle livsstilsråd hun finner i magasiner, på nett og i ukeblader. Dette blir bra.

bienestar-6

Kroppsanalyse

Hun begynner med en kroppsanalyse hos en ernæringsfysiolog som avdekker at hun har mer visceraltfett enn ønskelig, 7 kg for mye fett og 3 kg for lite muskelmasse i forhold til maskinens idealmål. Kroppsanalysen skal også gi svar på hvor mye arteriosklerose, eller plakkavleiringer hun har i arteriene sine. Dette kan såvidt meg bekjent ikke gjøres med bioimpendans, men må utføres med MR-angiografi, CT-angiografi eller DSA.

Detoxkur

Neste på programmet er en detoxkur, ifølge henne ett av de mest trendy rådene akkurat nå som er en tredagers juice-kur. Dette skal gi kroppen en ferie og gi den mulighet til å rense ut ting den ikke har hatt anledning til å rense ut før.

Dette skal få ut de stoffene som kroppen ikke kan få ut når vi bombarderer den med hamburgere og cola sier Gunn Turid Bennerholt, en ernæringsterapeut.

Juicefaste for å “rense” kroppen mangler vitenskapelig dekning, og ernæringsterapeut er ikke en beskyttet tittel. Det vil si at hvem som helst kan kalle seg det. Ved å kun innta grønnsaksjuice i tre dager vil du gå ned i vekt som følge av mindre mat i fordøyelsessystemet og mulig lett dehydrering.

Ved å kutte raskt i matinntaket eller faste opplever mange en subjektiv følelse av energi, men dette er utelukkende som følge av at nivåene av stresshormoner øker, og at du får økt sympatisk aktivering av nervesystemet gjennom å ikke ha den parasympatiske stimulansen matinntak gir. Det er velkjent at idrettsutøvere og andre som kutter matinntak opplever en følelse av økt energi en liten stund på grunn av denne effekten.

Med et vanlig matinntak gjør organene sine jobben fra dag til dag, og leveren metaboliserer og nyrene skiller ut det vi ikke trenger av metabolitter.

En juice-faste vil føre til væske og vekt-tap, men ingen detox ut over det som skjer ved at fettceller gir slipp på energi som ved etthvert underskudd. Fettceller er en lagringsplass for blant annet fettløselige miljøgifter, og disse skilles ut når fettcellene tømmes. Det er ikke en funksjon av en juice-faste, det er en funksjon av fettceller som tømmes på grunn av energiunderskudd – og det skjer ikke på tre dager.

Ida tester tarmskylling

Hun får så spylt 80 l vann i endetarmen for å skylle ut bæsj. Dette klare kroppens perilstaltikk og slimhinner helt selv. Hun får høre at “det sitter ting fast” – heldgivis holder tarmene på bæsjen til det er nok der til at den skal ut. Detox i form av tarmskylling er tull. Etter “behandlingen” føler hun seg..Drita.

På dag 2 av “detoxen” føler hun seg trøtt og irritabel. Hvor ble det av energien? Åja, den kommer fra mat den, ja.

Middagsselskap hos mormor

Moror har mer troen på vann, vanlig mat – til og med rømme og smør. Bra mormor. Man får liksom bedre energiopptak når man spiser vanlig mat igjen, sier Ida. Nei. Ida begynner å se desperat ut, og vil ha noe å tygge på.

Supermat

Etter tre dager med grønnsaksjuice skal hun begynne på kostholdet som hun skal følge i tre måneder – tid for supermat.

Mange norske kjendiser sverger til det, sier hun og ser på veggen med utklipp av glisende kjendiser som holder på pilleglass. Hun tar turen til John, og beskriver supermat som “naturlig mat som inneholder masse næring”. Et slikt kosthold baseres på fisk, fettsyrer, alger og hvetegress blant annet sier hun.

John, som er 45 år og en skikkelig sjarmør har ikke brukt Botox selv om noen tror det. Jeg skjønner hvorfor. Ida har grå og gusten hud, og huden er en god indikasjon på hvor mye næringsstoffer du har i kroppen. Han har tydeligvis spist så mye alger at håret hans har tatt farge av det også.

Videre skjer det noe som gjør meg trist. De går inn i kjøleskapet, og John er ikke fornøyd med ketchup, sennep og dressing som ikke inneholder næring ifølge ham. Det kaster han i bosset. Blåbær går i bosset, og mager skinke er tungt fordøyelig. Det er nesten ufordøyelig, sier han. Jeg finner påstandene hans ufordøyelige.

Deretter handler de mye bær og grønnsaker – greit nok. Så skal dette blandes med supermat, blant annet spirulina som inneholder så godt som alle næringsstoffer du behøver (!) og virker detoxende. Det nevnes ikke hvilke toksiner som skal ut. Man har sett at ved å spise riskli (rice bran) får man mer glød i huden. Med en grimasje sier Ida at det smaker veldig sunt. Nei, Ida. Det smaker beiskt og kjipt og bittert. John sier det er veldig sunt, og at du kan leve på denne smoothien eller spirulina, litt uvisst, alene. Overleve en liten stund, ja – leve..Nei.

Ida lager algepizza

Hun går på helsekosten og kjøper to små bæreposer hvis innhold kommer på 2700,- . Chiafrø, amaranthmel, jyttemel, hampfrø, solsikkefrø. Hun lager en flau kladd av en deig som hun og typen motvillig spiser. Sakte.

Stakkars Ida.

Supermat godteri

Ida lager så sunt snop med mørk sjokolade og kokos og er overrasket over at det smaker godt selv om det er sunt. Etter det føler hun at hun har masse energi og er skikkelig giret.

Her er mine tips:

Spis mer grønnsaker. 5-700 g om dagen. Få i deg 1.5 g proteiner pr kg kroppsvekt. Du behøver ikke kaste spekeskinken din. Begynn å trene styrke 2-3 dager i uken. Kos deg med pizza på fredagskvelden med kjæresten din. Skal du “leve sunt” må du ha det bra, og det har du ikke om du kjøper pizzaingredienser for tusenlapper mens du tvinger i deg noe du egentlig ikke liker. Lag mat fra bunnen av, men for all del: Ikke vær redd for alt som ikke kommer fra grønnsaksavdelingen eller helsekosten. Det er starten på en fin ortoreksi – da finner du at det “sunne” kostholdet ditt koster mer enn det smaker, bokstavelig talt.

MyRevolution
Vi inspirerer deg til å nå ditt fysiske og mentale potensiale med våre prestasjonsfremmende næringsmidler og kompetente veiledning.

1 Comment

Leave a Response

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.