Kosttilskudd

100 kr i proteinpulver = 38 glass melk

Proteinpulver er et hett tema i media med jevne mellomrom, men kommer som regel udenaturert ifra det. [1]

Hvor nyttig og viktig proteinpulver er kan alltid diskuteres, og må vurderes i hvert enkelt tilfelle.

Dersom proteinpulver får et proteininntak fra for lite til adekvat er proteinpulver svært nyttig. Dersom det blir et praktisk og velsmakende alternativ til annen mat er det også nyttig. Forskning støtter nytten av proteintilskudd for å øke proteininntaket ved trening , muskelvekst og vektnedgang for de som trenger det.

Olympiatoppen hevder at de fleste dekker behovet gjennom kosten, men at tilskudd kan være fornuftig i enkelte tilfeller. [2] Hvor mye er nok? ADI er satt til 0.8 g, men ved styrketrening, muskelvekst og vektnedgang kan de se ut som 1.5 til 2 g er mer hensiktsmessig for å bygge og beholde muskelmasse. Proteiner har også god effekt på metthetsfølelsen.

Les: Proteintilskudd bygger muskler

Den nyeste spenstige uttalelsen vi skal se på kommer av ingen ringere enn Inggard Lereim, som under et foredrag av Antidoping Norge ifølge Namdalsavise uttalte ” I proteinpulver til 100 kroner er det like mye protein som i ett glass melk”.

La oss se litt på det. Jeg skal bruke MyRevolution sitt proteinpulver i sammenligningen.

La oss se på motstanderne. I det blå hjørnet har vi melk, som med et volum på 1 L, pris på 14-15 kr og proteininnhold på 3.3 g er en viktig kilde til proteiner, kalsium, fett og karbohydrater i kostholdet.

I det røde hjørnet har vi proteinpulver fra melk der mesteparten av laktosen og fettet er fjernet. Vi sitter igjen med et nærinskonsentrat i form av pulver.

Først må vi definere et glass melk. En rimelig antagelse er at det er 2.5 dl. 2.5 dl melk inneholder 8.25 g proteiner. Dette gir en pris på 3 kr og 50 øre for et glass, og 42 øre pr gram protein.

Proteinpulver fra MyRevolution, et mysekonsentrat koster 699 ,- Det inneholder 72.6 g proteiner pr 100 g pulver. For å få 8.25 g proteiner trenger vi 11.3 g proteinpulver rundt regnet. Med en pris pr gram på 32 øre gir det en pris for 8.25 g på 2.6 kr.

100 kr gir altså 312.5 g proteiner – noe som krever vel 10 L melk som koster rundt 1.5 ganger prisen av tilsvarende proteinpulver.

Det skal sies melk også inneholder fett og karbohydrater, noe som for enkelte vil være et argument for og et argument mot for andre.

Dette lille eksempelet illustrerer imidlertid at det er greit å forholde seg til fakta om en skal argumentere for om noe er nødvendig og nyttig eller ei. Argumentet om at proteinpulver er vesentlig mye dyrere enn andre kilder stemmer ganske enkelt ikke, og i dette tilfellet bommet Lereim grovt.

Videre hevder han:

Store idrettsutøvere har ikke i seg den dritten der. De spiser vanlig sunn kost, fortsetter Lereim.

Det er åpenbart en sannhet med modifikasjoner. Mange store idrettsutøvere bruker “den dritten” med god effekt, mens mange dekker behovet gjennom kosten.

– Uærlige produsenter

Hovedårsaken til at han tar sterk avstand fra pulveret, er innholdet.

– Nettsalget har gitt oss et kjempeproblem. Det har gjort det mye vanskeligere å kontrollere pulveret. Det finnes mange uærlige produsenter som gir deg noe annet enn det de sier.

Her er jeg faktisk enig. Analyser de siste tiårene har vist det er stor usikkerhet rundt hva som faktisk er i tilskudd som importeres, og konkurrerer en i idretter der en kan bli testet for doping ville jeg holdt med unna alt av pre-workouts og fettforbrennere. Her har bransjen er kjempeproblem med regulering og seriøsitet. I Norge er problemet mindre, men vær forsiktig.

Pulveret kan inneholde stoffer som kan gjøre brukeren syk, forteller Lereim.

– De kan få i deg kreftframkallende stoffer. Du kan få ren narkotika. Det kan påvirke hjerterytmen din, ramser han opp.

Dersom du får i deg noe annet enn det som står i innholdsfortegnelsen kan dette skje, men det er enormt sjeldent og rapporteres sjeldent om i Norge. Det er ingenting med næringskonsentratet proteinpulver fra melk som tilsier det skal ha noen av disse effektene dersom produkter er av god kvalitet.

I sum tror jeg det vil styrke saken til Lereim om han holder seg til det han har evidens for å si, og ikke lar holdningene til doping gjøre at han blir ubegrunnet kritisk til noe som beviselig er trygt og effektivt om det brukes av de riktige grunnene og i passelige mengder.

Proteinpulver er proteiner av god kvalitet og med en pris som kan konkurrere med de aller fleste proteinkildene som finnes. Jeg vil påstå at der proteinpulver stikker seg frem er i praktiske hensyn og smak.

MyRevolution
Vi inspirerer deg til å nå ditt fysiske og mentale potensiale med våre prestasjonsfremmende næringsmidler og kompetente veiledning.

1 Comment

Leave a Response

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.