Trening

Rhabdomyolyse – når trening blir livsfarlig

Det har vært mye snakk om rhabdomyolyse og CrossFit i det siste, og det er verserer flere enkelthistorier om mennesker som har fått denne tilstanden av å trene CrossFit.

Rhabdo

Uncle Rhabdo

Det er tilsynelatende så vanlig at CrossFit har tatt Uncle Rhabdo som maskott, og lager t-skjorter og bilder som forherliger tilstanden, som om det var en æresbemerkning. Rhabdomyolyse er ikke uvanlig i lagidrett der utøvere sammen presser seg over grenser, gjerne dehydrerte og i varme.

Historien om et amerikansk fotball-lag som fikk kollektiv rhabdomyolyse på grunn av trening i badstu vakte stor oppmerksomhet for noen år siden. Trenerne prøvde å redde skinnet sitt ved å skylde på kreatin.

Potensielt dødelig tilstand

Rhabdomyolyse er en potensielt dødelig tilstand, der muskelskade fører til at myoglobin lekker ut i blodbanen og fører til nyresvikt.

Rhabdo

Dette skjer når muskelen blir så skadet at muskelceller begynner å dø, og innholdet deres lekker ut. Dehydrering øker sjansene for rhabdomyolyse betraktelig.

Symptomene er: [1]

  1. Redusert urinproduksjon
  2. Generell svakhet
  3. Muskelstivhet eller smerte (myalgi)
  4. Muskelømhet
  5. Svakhet i  i den påvirkede muskulaturen

Dersom du mistenker at du selv har trent så hardt at du har fått begynnende rhabdomyolyse eller noen du trener med viser symptomer på det, ikke nøl med å ta kontakt med medisinsk personell. Å komme igang med væskebehandling er kritisk. [2] Rhabdomyolyse skader nyrene, kan føre til nyresvikt og i verste fall død.

Lytt på kroppens signaler

Får du smerter og sterkt ubehag mens du trener er det en grunn til det.

Kroppen gir beskjed om at noe ikke er som det skal være. Spesielt farlig er det om det skapes en kultur der smerte forherliges, skade er tøft og det er om å gjøre å trene hardest mulig uten hensyn til kroppens grenser. De fleste tilfellene av rhabdomyolyse synes å inntresse i settinger der flere er sammen om fysisk aktivitet og der det påføres ytre forventninger om prestasjon som overskrider individets faresignaler.

Det finnes såvidt meg bekjent ikke statistikk på om CrossFittere er mer utsatt for rhabdomyolyse enn andre som trener hardt i tilsvarende klima med fare for dehydrering og akutt massiv muskelskade. I en relativt ny studie måtte 9/54 deltagere gi seg på grunn av uspesifisert skade.

Så lenge en ikke går full retard i hva en forventer av seg selv og andre på trening og har et snev av fornuft i programmeringen og ikke er alvorlig dehydrert skal det noe til for å få rhabdomyolyse om det ikke er andre risikofaktorer – men begynner du å andre å presse dere over fysiologiske grenser kan konsekvensene bli fatale.

Du får kanskje retten til å gå med en teit t-skjorte og å spørre noen du er glad i om de har en nyre til overs.

MyRevolution
Vi inspirerer deg til å nå ditt fysiske og mentale potensiale med våre prestasjonsfremmende næringsmidler og kompetente veiledning.

1 Comment

Leave a Response

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.