Trening

Ripped is the new skinny, strong has always been strong!

Jeg trodde egentlig “strong is the new skinny” ville forsvinne etterhvert, men jammen er det flere og flere som nærmest bruker det som livsmotto.

Hvordan kan noen tro at de som aldri viker et gram fra dietten, aldri sluntrer unna et minutt av treningen, hele tiden prøver å bli sunnere, ikke er syk?

Moten har igjennom tidene forandret seg stort både når det gjelder klær, hår og kroppsfasong. Det å være slank har lenge vært sett på som pent, men de siste 10-årene har idealkroppen blitt mer og mer uoppnåelig og langt fra normal. En periode var det kun guttene som strebet etter mer markerte muskler og veltrente figurer, nå skal også jentene være muskuløse.

Les: Happy is the new healthy

Marilyn Monroe var på 1950-tallet en sexsymbol, selv om mange fortsatt etterligner hennes stil ville hun aldri havnet i hovedrollen på noen filmer i dag. Hun er rett og slett for kvinnelig.

Min mor fortalte at når hun var ung, på 70/80-tallet var det tynne, men fortsatt naturlige former på kjendisene. Hun fortalte at ungdommen så opp til medlemmene av Abba og etterlignet deres stil. De var alle fire slanke og jentene hadde hofter og normale bryster.

Da jeg var barn, på det glade 1990-tall, var det Baywatch, Spice Girls og Backstreet Boys som herjet i mediene.

Man skulle være søt, pen og sexy. Ikke minst skulle man se flott ut når man løp i bikini i saktefilm. Musklene har i tillegg begynt å synes litt hos stjernene og kjøp av silikon tar av. Glem det naturlige – barbietiden er på vei inn.

Selv om tiden har forandret seg noe, mener jeg det ikke er helt i riktig retning. Nå 20 år etter er det ikke noe overraskende om guttene bruker sminke og håndveske og jentene ikke har noe igjen på kroppen som er egenprodusert. Spiseforstyrrelsene har nådd nye høyder, det bør vel kalles kroppsforstyrrelse.

Les også Kvinnekroppen er fantastisk

Stor vil bli større
Megareksi har etterhvert blitt en kjent tilstand. Spesielt gutter, men også en del jenter, trener seg store, spiser og tyr til slutt til anabole steroider for å bli større og større. “De er bare veldig opptatt av styrketrening og kosthold”. Når man tar anabole steroider for å se bedre ut er bunnen nådd, mener jeg.

Jeg kjenner ei som jobbet på nyreavdelingen på et sykehus, der var det mange tilfeller av kroppsbyggere som havnet i løpet av hennes tid der. Du tenker kanskje at dette ikke gjelder noen du kjenner, og det stemmer nok det, men ting stopper ikke der. En av de nyeste og nesten like godt skjulte lidelsene som bulimi er nå ortireksi.

Her kommer “Strong is the new skinny” inn som en unnskyldning til å være “sunn og trene en del”. Både jenter og gutter bruker ordene til å dekke over et egentlig problem. De strever dag inn og dag ut etter å bli, ikke bare tynn som før i tiden, men nå også muskuløs.

Når ble sterk rippet?


Tror dere virkelig hun på bildet over er sterk? Dette handler ikke om å være sterk, men rippa for fett. Hvis man trener styrke og klarer å slanke seg ned i fettprosent vil musklene etterhvert synes, de befinner seg jo under huden et sted. Bare ikke kom og påstå at det er inn å være sterk, derfor skal jeg slanke meg tynn og trene til jeg spyr det lille jeg spiser – og det er bare sunn mat altså!

Det store jaget har blitt enda større
Hvis man ønsker bli sterk bør man trene for å bli sterk, ønsker man å se rippa ut kan man spise og trene der etter. Jeg sier ikke at det ikke går å bli sterkere og være rippa, men dette er ikke sunn varemerking av sterk! Rippa er IKKE definisjonen på sterk.

STERK er og forblir STERK!

Anne Marie
Anne Marie er konkurrerende styrkeløfter, studerer ernæringsfyisologi og driver siden www.eatpowerfood.com.

12 kommentarer

 1. Jeg foretrekker å flytte fokuset fra utseendet til det indre. Jeg ser ikke ut som noen fitnessutøver, jeg er slank har passe muskler og passe fett. Med passe mener jeg at jeg har nok muskler til å løfte ting i hverdagen og på styrkerommet. og passe fett er nok fett til å ligge innenfor anbefalningene å ha mensen. Det får holde! 😉

 2. Fokuset burde helt klart ligge på å være sunn fremfor å være rippa, tynn, mager, stor, etc. At trening og sunn mat er godt for kropp og sinn vet vi, men det må være en balanse, og ikke en syklig besettelse:)

 3. Da jeg leste artikkelen fløy tankene mine til Athletic Fitness, som et lite apropos. Gå på strikt diett i månedsvis og vær så utslått at du omtrent er i svime – deretter, maks ut i chins, dips og roing. Ikke veldig atletisk, egentlig?

  Bra artikkel! Fint å gjøre folk obs på at jentene på motivasjonsbildene ikke nødvendigvis er på sitt sterkeste når de er tatt.

 4. Enda en bra artikkel!
  Jeg syns det er supert at dere er med på å skape sunnere forbilder.

  Strong is healthy!
  Det er akkurat det My Revolution står for. Jeg tenker på dere hver gang jeg hører noe relatert til saken.
  Da har dere gjort noe riktig 🙂

  Stå på My Revolution!

 5. Tilbaketråkk: Jenteloven | MyRevolution

Leave a Response

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.