Kosthold

Sjokoladekake: Ja-mat eller nei-mat?

Mennesker er rare dyr. Rare aper, mer spesifikt.

Vi har konstruert miljøet rundt oss slik at en av våre største utfordringer i den vestlige verden er relatert til at vi har for mye mat og  at vi tilpasser maten våre nedarvede evolusjonære preferanser for salt, søtt og fett.

Deretter tror vi at dersom vi bare kaller den fantastisk gode maten før søppel at vi får mindre lyst på den – beklager, men hjernen og kroppen din er smartere enn som så.

Vi kommer i en situasjon der vi prøver å fortelle oss selv at noe ikke er bra, selv om hele sanseapparatet og belønningssystemet tar full fyr etter den første biten av en deili..Jeg mener, forferdelig og ekkel sjokoladekake.

sjokoladekake
Sjokoladekake. Noen ser for seg en deilig, mørk sak med sjokoladekrem som flyter utover. Andre ser et stort, rødt NEI. Det samme kan sies om mye kaloririk mat: Den kalles usunn, søppelmat, junkfood.. Men sier merkelappen vi setter på maten mer om oss enn den gjør om maten i seg selv?

Hvem er måte?

Alt med måte – likevel vet vi at det vi må tenke slik om er det vanskeligste å moderere.

Mat og følelser påvirker hverandre gjensidig. I en studie av holdninger til mat, og spesifik sjokoladekake sett i sammenheng med om den ble assosiert med skam eller feiring ble det funnet at å assosiere maten med skam ikke var en god motivasjonsfaktor for å nyte den med måte. Skam forsterker hjelpesløshet og tap av kontroll og er således en lite effektiv motivator og demotivator. [1]

De som assosierte sjokoladekaken med skam opplevde mindre kontroll over matinntaket sitt og hadde mindre vektkontroll over 18 måneder.

Enda mer interessant er det at de som hadde som mål å gå ned i vekt var mindre effektive om de assosierte sjokoladekaken med skam enn de som assosierte den med kos.

Egentlig er det ikke spesielt overraskende, siden det kan være mer sannsynlig de som assosierer den med skam gjør det på grunn av erfaringer av manglende kontroll og selvmedisinering med mat mens de som kun ser kosen ikke har hatt et like anstrengt forhold til mat.

Med andre ord – det finnes ikke ja- mat og nei-mat, og slike inndelinger er ofte farget av vårt eget forhold til maten, ikke iboende egenskaper i den som gjør at helsen plutselig ryker.

Mer enn bare kalorier

Tanker og følelser om mat er en viktig faktor ved siden av næringsstoffene og kaloriene.

En ting kan du ta med deg er at å skamme seg til å spise bedre, skamme seg i form eller skamme seg til å bli en person som er mer fornøyd med seg selv sjelden fungerer. Det kan være fristende å nære tanker om at du ikke er god nok, ikke fortjener å ha det bedre enn du har og at det kun finnes hele sjokoladekaker og ikke sjokoladekakestykker – men vil du ha det bra og ha et forhold til mat som ligner mer på en fest enn en avstraffelse kan det være lurt å kvitte deg med negative følelser før du går til kjøleskapet.

Det går også an å lage en sjokoladekake som inneholder mer proteiner og mindre fett og sukker som sjokoladekaken fra Funksjonell Mat i nettbutikken, men det samme gjelder her – det er nesten viktigere hvorfor du spiser enn hva.

MyRevolution
Vi inspirerer deg til å nå ditt fysiske og mentale potensiale med våre prestasjonsfremmende næringsmidler og kompetente veiledning.

Leave a Response

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.