Kosthold

Hva gjemmer du i fettet ditt?

Slanking. Diett. Ekstrem vektnedgang.

Denne saken er skrevet for deg som har prøvd å gå ned i vekt, som har vært eller er overvektig og ikke klarer å oppnå en ønsket vektnedgang.

Det vil si – du har sikkert klart det, flere ganger. Du har tømt fleskekontoen, bare for å se den fylles igjen og med renter. Lei kampen mot flesket?

Hurtige løsninger på et problem som har oppstått sakte, kalori for kalori og kilo for kilo.

Det skal føres krig mot fettet, krig mot deg selv. Det skal brenne, det skal gjøre vondt og du skal hate det.

Fett

 Smak litt på det ordet, men forsiktig : Fett er det mest energitette næringsstoffet vi har, og det har vært utsatt for flere myter og misforståelser de siste tiårene.

Det vi snakker om her er kroppsfett, eller fettvev.

Kroppens primære energilager er celler som har evnen til å lagre og frigi fett ved behov.

Dette vevet har flere viktige funksjoner – både hormonelle, funksjonelle i form av isolasjon og beskyttelse for organer og for å kunne dekke energibehov i perioder med lite mat. Fett har imidlertid fått en helt ny betydning.

Feit

Har du for mye fettvev ER du feit.

Fettet tar over, visker ut personen og igjen står det en overvektig, feit, fleskete person som er lat, grådig og dum om en skal tro fordommene som overvektige ofte er gjenstand for.

Er fettet farlig i seg selv? Nei. Fettvev i seg selv er ikke helseskadelig med mindre det er sykt eller så mye av det at det hindrer kroppens organer i å utføre jobben sin. Fettvev blir ikke sykt med mindre en rekke livsstilsmessige og genetiske faktorer er på plass, som inaktivitet og overernæring.

Enkle svar uten løsninger

Vi vet overvekt og fettakkumulasjon kommer av ubalanse i næringsinntak, men hvorfor oppstår det?

Generell økning i kroppsvekt kan forklares gjennom redusert hverdagsaktivitet og økt tilgjengelighet på næringstett mat. Jeg vil påstå at alle vet dette – uten at det betyr at det etterleves.

Hvorfor røyker røykere som har lungekreft? Hvorfor setter narkomane skudd etter skudd selv om de rent kognitivt sett vet de balanserer på kanten av stupet?

Jeg vil også påstå, ut fra egen erfaring og praksis, at fettet alltid skjuler noe. Da snakker jeg ikke om noen ekstra kilo etter juleferien. Jeg snakker om legitim fedme, overvekt som er udiskutabel og hemmende.Hva skjuler seg i fettet?

Hvilket navn har fettet ditt

Det er av og til latskap, det er det. Mye kan forklares med et obesogent miljø og forskjellig respons på konstant tilgang til bekvemmelig livsførsel og energitett mat. Likevel vet mange overvektige langt der inne at grunnen til at de spiser er ikke fordi de koser seg. Det er ikke fordi de ikke gidder lage noe annet. Det er ikke fordi de er dumme.

Har du noengang følt deg nedstemt, lei deg eller vært deprimert? Kommer den påfølgende inaktiviteten av latskap?

Fettet har et navn, en funksjon, det skuler noe. Hva det er vet bare du.

Ensomhet?tumblr_lxdb93xmiz1qdrjfho1_1280
Angst?
Frykt?
Depresjon?
Lengsel?
Utrygghet?
Skam?
Mistillit?

Hva gjør behovet for mat større enn behovet for å ha en velfungerende kropp?

Hvorfor lar tilsynelatende oppegående mennesker det gå så langt at de spiser og sitter på seg livsstilssykdommer og redusert livskvalitet?

Litt av svaret ligger nok i at endringene skjer så gradvis at de ikke merkes . La du på deg 100 kg over natten ville du merket det ble litt vanskelig å ta på seg sokkene, men om du la på deg 500 g i måneden over 18 år ville du ikke merket det i samme grad.

Jeg vil påstå at dårlig livskvalitet er det viktigste, og når livskvaliteten er dårlig så er noen mer tilbøyelige enn andre til å selvmedisinere med mat. Dersom livet ditt suger når du veier 90 kg vil det ikke være så mye verre når du blir 20, 40 eller 100 kg tyngre selv om det virker uforståelig for en som alltid har vært slank at noen kan la seg ese ut i nesten det uendelige.

Å kontrollere matinntak, enten gjennom å slutte å spise , kun spise spesifikke ting eller gjennom å overspise er alle kjente mestringsstrategier for vanskelige følelser.

Mat som selvmedisinering

Ta vekk den udiskutable belønningen og umiddelbare tilfredsstillelsen søt, salt og fet mat har og hva sitter du igjen med?

Om svaret er et ensomt, grått og trist liv skjønner jeg godt at å ta vekk ett av de kraftigste sansestimuliene du har lett tilgjengelig er uaktuelt.

Noen tyr til rusmidler, andre har mestringsstrategier i form av sosial kontakt, aktivitet, trening.

Du kan lære så mye du vil om trening og kosthold og ha en fornuftig tilnærming til begge, men dersom årsaken til inaktiviteten og misnøyen ikke fjernes kan ikke periodevis diett eller slanking fikse noe som helst permanent.

Du slåss deg opp bakken, og når du kommer på toppen blir du svimmel og andpusten – og redd.

Hvem er du bak fettet?

Uten rustningen av fett og mestringsstrategiene dine, hvem er du?

Hvilke erkjennelser må du gjøre, hvilket mørke må du møte uten å være ledsagende av trøsten brus, is og pizza gir deg?Kan du møte verden uten rustningen og vissheten om hva du er, hvilke muligheter det fratar deg?

Overvekten din har et navn, og fettvevet ditt har en beskyttende funksjon ut over det fysiologiske.Lær å kjenne hva som skjuler seg i fettet ditt. Før du gjør det er det svært gjenstridig.

I Kari Jaquessons program “En Ny Start” avslutter to av deltagerne med å si noe enormt fint:

” Jeg har blitt flinkere til å kjenne på følelser og å tro på at verden består etterpå også.”

“Jeg bruker ikke mat for å spise tanker lengre.”

Mat holder deg i live – men før du finner ut hva annet det tar livet av kan det være vanskelig å kontrollere matinntaket.  Slukk ilden.

Fettet ditt har et navn – lær det å kjenne.

MyRevolution
Vi inspirerer deg til å nå ditt fysiske og mentale potensiale med våre prestasjonsfremmende næringsmidler og kompetente veiledning.

1 Comment

Leave a Response

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.