Kosthold

Søppelmat – et begrep som må forsvinne

Å kalle mat søppel er i seg selv noe som irriterer meg mektig.

Les også: Ren mat, et begrep som må dø

Vi kaster rundt 25% av maten vi produserer, og moderne matproduksjon er ekstremt energikrevende. Det krever enorme vannmengder å dyrke mat i industriell skala, og store mengder energi og drivstoff å transportere den fra jord til forbruker.

Vi er i den situasjonen idag at kaloririk mat er lett tilgjengelig, og vi kan konservere mat svært lenge. Mat som omtales som “søppel” er som regel kun energitett mat.

Tatt ut av sammenheng blir det direkte meningsløst.

3763

Kjøtt blir ikke avfall dersom det er MUK, eller mekanisk utbenet kjøtt. Det er en måte å bruke mer av dyret på, og om du får litt mer bindevev fra kjøtt og sener tar ikke helsen din skade av det.

Matsnobberi og ortorektiske tendenser har ingen grenser i samfunnet, og det virker som vi har glemt at mennesker tidligere og i tradisjonelle samfunn har gjort nytte av så godt som hele dyret. Korn og kjøtt blir ikke søppel om noen er så syndig at de legger et kjøttstykke mellom to stykker hvitt brød og kaller det en hamburger. Poteter og olje blir ikke søppel fordi de blandes under høy temperatur.

Energi er ikke søppel

Ja, det er lettere å overskride energibehovet med disse matvarene siden de er energitette.

Les: Popcorn, undervurdert muskelbygger

Sanseapparatet vårt har av nødvendighet utviklet seg for å gjenkjenne fett, sukker og salt siden de tidligere har vært livsnødvendige å kunne luke ut i naturen for at organismen skal søke etter næringsrik mat men la oss stoppe der.

Mat er energi, mat er kos og mat er en viktig del av livet ut over det å holde liv i skrotten. Å sette unødvendig negative beskrivelser på mat tror jeg ikke er heldig sammenlignet med å ta den som det den er – energitett mat.

Dersom du spiser mer energi enn du forbruker lagres overskuddet i kroppens fettvev, men du forsøpler ikke kroppen  din med energi. Søppel er avfall,og  vi trenger virkelig ikke å definere mer mat som søppel enn den maten vi faktisk kaster fordi vi har overflod av den. Energioverskudd og inaktivitet kan føre til metabolske problemer, men det er et multifaktorielt bilde.

Kunnskap som motgift

Det er få matvarer som ikke kan inngå som en del av et helsemessig fornuftig kosthold som gir de treningsresultatene og livsgleden du ønsker dersom du lærer deg litt om hvordan samspillet mellom matinntak og aktivitet fungerer.

Å dele mat inn i ren og uren, sunn og usunn, bra og søppel legger grunnlaget for et uheldig forhold til mat som tilskriver den effekt som ganske enkelt ikke er der fjernet fra resten av faktorene i livet ditt.

Les også: Kosekalorier

Dersom du sulter deg på rene proteinkilder og grønnsaker kan en hamburger eller pizza være svært sunt – men får du dårlig samvittighet fordi du bare må spise ren og sunn mat er det en feiltolkning som kan føre med seg mer stress enn nødvendig. Består kostholdet i hovedsak av fornuftige matvarer i passelige mengder behøver du ikke være redd for “tomme” kalorier, litt sukker eller kosekalorier.

Med litt bevissthet , kunnskap og porsjonskontroll kan du spare deg selv for mye emosjonelt stress knyttet til mat – en av livets største gleder.

MyRevolution
Vi inspirerer deg til å nå ditt fysiske og mentale potensiale med våre prestasjonsfremmende næringsmidler og kompetente veiledning.

Leave a Response

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.