ArtiklerNyheterTrening

Tid forstørrer det du har utelatt

Har du noen gang tenkt nærmere over HVORFOR du pådrar deg skader eller kroniske smerter?

I dette innlegget skal jeg snakke litt om hva jeg mener er en stor årsak til både skader og smerter, men først…

Et perspektiv

En akutt skade kan være tilfeldig. Det er for eksempel ikke så mye å gjøre med en brutal takling på fotballbanen som knekker leggen din tvers av på grunn av en aggressiv motstander. Den eneste måten å unngå denne situasjonen på, vil være å ikke være tilstede på fotballbanen i det hele tatt. Siden du var det, er skaden enten tilfeldig, eller så er det «skjebnen».

Det spiller egentlig ingen rolle hvorfor akutte skader dukker opp. Kanskje ER det skjebnen som vil at du skal lære noe? Kanskje er det bare helt tilfeldig. Uansett, er det ikke noe å gjøre med det som HAR skjedd. Shit happens.

Akutte skader er for mange som trener, eller utøver idrett, en del av «gamet». Vi kan gjøre det vi kan for å unngå at det skal skje, men vi kan ikke forebygge uforutsette handlinger som påfører kroppen stor belastning (en takling, et fall, etc.)

Ser vi bort ifra akutte skader, og retter fokus mot det vi kan kalle kroniske problemområder, er det derimot noe vi KAN gjøre, eller rettere sagt, KUNNE ha gjort. Kroniske problemområder kan for eksempel være en vond skulder som aldri ser ut til å bli noe bedre, en rygg som alltid provoserer deg i løpet av dagen, en nakke du aldri får gjort noe med, eller et kne som alltid sier ifra etter du har løpt en tur…

Når et problem først dukker opp, eller blir forsterket over tid, er det egentlig bare EN ting som kan være årsaken. Det er noe du har OVERSETT. For det må på sett og vis være «noe» som har skapt forholdene for at det som er et problem i dag, BLE et problem i utgangspunktet.

Legg merke til det «oppblåste» kneet. Det ble en tur på legevakta med påfølgende operasjon. I etterkant vet jeg hva jeg hadde oversett.

*** TILBAKEBLIKK: Legg merke til det «oppblåste» kneet. Det ble en tur på legevakta med påfølgende operasjon. Det var ikke før en god stund senere jeg fant ut av hva jeg hadde oversett.***

For eksempel: kjører du knebøy, og du over flere uker får mer og mer vondt i ryggen (eller knærne) ER det NOE du gjør, når du kjører knebøy, som gjør AT du får vondt av knebøy. Klisjeaktig sagt, men om du får vondt av knebøy er det ikke knebøy som er problemet, men det er måten DU gjør knebøy på, som er problemet.

Det er NOE du har utelatt.

I starten, når man kan gå under benevnelsen «nybegynner», går det aller meste bra. Når jeg tenker tilbake på min egen start med styrketrening og det første vektsettet jeg kjøpte ifra Mobech, gjorde jeg det aller meste uten å ta skade av det.

Det stod ikke på mengden med øvelser som ble utført. Alt som var illustrert og anbefalt i Men’s Health ble fulgt, og jeg kjørte egne rutiner/programmer for hver eneste kroppsdel. Det var om å gjøre å dytte MEST mulig inn i treningsregimet i tillegg til all øvrig trening av fotball, håndball, løpsøkter, osv.

Jeg husker at det ikke var noen problemer med treningen DA. Det meste så ut til å gå helt fint, og jeg tenkte vel som en typisk nybegynner, at dette var noe jeg hadde full kontroll på. Det var jo bare å se på illustrasjonsbildene i bladene, og følge retningslinjene (tenkte jeg).

Hopper vi en god del år fremover i tid, viste det seg at det ikke var SÅ enkelt. Skadene, og problemene har ballet på seg – over tid. Og det er sistnevnte, «over tid» som er poenget her.

Jo mer tid du bruker på EN bestemt retning, eller et emne, desto bedre kan du bli – har vi lært. Det er for så vidt sant, spesielt når det gjelder å tilegne seg teknisk kompetanse og forståelse. Vi BLIR gode på det vi gjør, om vi gjør det riktig i utgangspunktet, men..

Det er 2 store potensielle problemer her

1. Om du ikke helt forstår, eller har dannet fundamentet for det du skal gjøre, før du virkelig setter i gang, vil du sakte men sikkert bygge et byggverk på et fundament som ikke er der. Et bygg uten fundament, vil ikke bli bærekraftig over tid. Over tid, vil det mangelfulle fundamentet skape et bygg som står for fall. Før eller senere, vil det kollapse. Det er bare et spørsmål om tid.

2. Om du KUN gjør det du VIL gjøre, vil du skape et annet problem – mangel på helhetlig utvikling. For eksempel, vil du ved å kun fokusere på styrketrening over tid få mangler på andre fysiske områder, som for eksempel utholdenhet. På kort sikt, er det ikke noe problem å være ensporet, da det vil gjøre deg bedre på fokusområdet ditt, men OVER TID vil dette fokuset skape en (eller flere) ubalanse(r).

Om vi holder oss til treningsverden for nå, er det for eksempel mange kvaliteter vi kan trene opp, der 4 store kategorier er:

1. Styrketrening
2. Hurtighetstrening
3. Utholdenhetstrening
4. Bevegelighetstrening

Det er i tillegg flere underkategorier for hver nevnte kategori. Vi kan for eksempel trene maksimal styrketrening, eksplosiv styrketrening, utholdende (eller metabolsk) styrketrening, osv.

De fleste fokuserer på en til to av kategoriene over, men EN kategori er som regel dominant. Dette blir styrken din, og du bygger den stadig opp, helt til du ikke kommer særlig lenger. Da begynner det å bli tyngre å skape fremgang. Spørsmålet da, er om du skal fortsette å tråkke opp den samme veien, med en ny liten vri, eller om du skal se på andre områder som kan skape NY total/helhetlig vekst/fremgang (utvikling).

For å bli «stor og sterk» er det for eksempel logisk å trene styrke. Det sier seg selv. Når DET er sagt, er det ULOGISK å unngå å trene opp hjerte- og lungekapasiteten når målet er å bli stor og sterk. Det blir litt som at en fotballspiller kun skal sparke en ball, og ikke trene på noe annet, fordi han er en fotballspiller, der idretten handler om å sparke en ball. I dette tilfellet er det åpenbart aksept for andre treningsmåter enn BARE å sparke en ball. Det er FOR åpenbart at det er fordelaktig å gjøre noe annet i tillegg.

Du sitter selv med svaret på om det er noe av det overnevnte du har utelatt, eller ikke. Sannsynligheten for at du har utelatt noe, er stor. Det betyr derimot ikke at det er «feil», for vi har alle våre primære fokusområder, og interesseområder.

La oss gå litt dypere, og ta for oss kategorien styrketrening, som du kanskje har hatt fokus på i mange år allerede.

Spørsmålet mitt til deg er….

HVA har du trent på av de 4 nevnte kategoriene under?

1. Forståelse
2. Teknikktrening
3. Trening
4. Testing

Prosessen BURDE gå fra 1 til 4 i oppførte rekkefølge. Det du skal begynne med/praktisere må først og fremst forstås. Det sier seg selv. Vi har likevel alle hoppet ut i noe vi ikke har hatt forståelse for, og feilet på grunn av dette. Noe annet kan jo ikke skje, over tid. For over tid, vil mangelen på forståelse avsløres. «Avsløres» kan bety en skade, eller kroniske smerter.

Da jeg startet å trene etter å ha blitt inspirert av Men’s Health og Muscle Media (populære magasiner på den tid), hadde jeg på ingen måte noen forståelse for styrketrening. Jeg TRODDE jeg hadde forståelse etter å ha lest artikkelen der et bestemt treningsopplegg var presentert, for hvor vanskelig kunne dette egentlig være?

Teknikktrening? Det ble det ikke mye av, og det tok ikke mange øktene før jeg ikke lenger klarte å legge på mer vekt på stanga (du kjenner deg kanskje igjen?). Det var med andre ord ikke mye trening heller. Det var hovedsakelig snakk om TESTING.

Jeg testet mer eller mindre daværende styrkestatus, selv om jeg TRODDE jeg trente. Siden jeg ikke hadde forstått det jeg skulle gjøre, hadde jeg heller ikke satt meg inn i teknikktrening, for jeg trodde jeg kunne det, og begynte dermed heller å teste meg selv.

En skade, eller et smerterelatert problem, er et HINT. Et hint til å se nærmere på noe. Dette NOE er en forstørrelse av et problem. Problemet er det du har oversett. Det du har oversett er det du ikke har gjort. Det du ikke har gjort, har du sannsynligvis ikke vært klar over. Du har ikke sett det, og dermed ikke lært noe om det.

Tiden går, og vi har en begrenset tid med den kroppen vi har. Av og til har vi behov for at et forstørrelsesglass plasseres over oss, sånn at det åpenbare blir så åpenbart at vi kan gjøre noe med det. Til syvende og sist er det bevisstgjøring, og handling basert på denne bevisstgjøringen som er den avgjørende faktoren for utvikling….

Og DET var det jeg ville si for denne gang. Håper du likte innlegget, og har du spørsmål eller erfaringer du vil dele rundt dette, legg gjerne igjen en kommentar. 🙂


Om du vil sette deg selv under lupen for å få synliggjort det du har utelatt og som holder deg igjen, kan du ta kontakt med meg via eirik@atletiskutvikling.no

Eirik Sandvik

Leave a Response

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.