Kosthold

Trening og diett for nybakte mødre

Maria har satt fyr på internett med dette bildet.

Jeg vil ikke ta diskusjonen rundt om det er riktig av henne eller ei eller hvorfor hun gjorde det, men det setter søkelys på et veldig viktig problem. Hva skjer når kvinner som er ekstremt opptatt av trening og kosthold blir gravide, kanskje kan trene mindre og opplever kroppen endrer seg?

Tabloidene er fulle av supertips for å bli kvitt mammakiloene, og historier om mer eller mindre kjente personer som gjør dette raskt. Disse ammer svært sjelden, og en populært trend i Hollywood er å leie inn andre til å amme for seg så de kan slanke seg raskt. Dette er dypt forstyrrende.
original
Graviditet gjør at vekten til de fleste øker med mellom 11 og 16 kg. [1, 2] Noen øker mer, andre mindre.

Huden strekker seg, og mange får strekkmerker. De er gjerne rosa til å begynne med, for så å falme mer. Noen får dem, andre ikke. Strekkmerker er arrvev som oppstår når huden strekkes raskere enn den kan tilpasse seg til.

Mye av den ekstra vekten er alt annet enn fett:

  • Foster 3500 gram
  • Morkake 600 gram
  • Fostervann 800 grams
  • Livmor 1000 gram
  • Bryst 400 gram
  • Blod1200 gram
  • Vevsvæske 1200 gram
  • Fettvev 3500 gram

Noen kvinner er veldig komfortable med eller til og med stolt av sin gravide kropp, andre føler seg store og ubekvemme. Det går helt fint an å fortsette å trene under graviditeten, men direkte slanking er ikke å anbefale av mange grunner.

Les: Styrketrening for gravide

At du spiser for to er en liten overdrivelse, fosteret trenger bare et par hundre kalorier om dagen, selv om energiforbruket øker med mer enn det.

Ved amming øker energiforbruket med can 500 kcal om dagen [3], og her er litt av poenget med innledningen min.

En kvinne som ammer gir både seg selv og barnet en fantastisk god start på tilværelsen som mor og barn. Amming er viktig for tilknytning, og morsmelk er den beste maten et barn kan få. Gjennom morsmelken får barnet omsorg, næring og nærhet. De 3.5 kgene en kvinne øker i fettmasse gjennom svangerskapet kan reduseres jevnt, og vekttap i størrelsesordenen 1 kg i måneden er ikke uvanlig etter en graviditet selv om du ikke går inn for å slanke deg.

Aggressiv slanking kan være skadelig for foster og barn

Det bør du absolutt ikke gjøre heller dersom du skal amme barnet, både for din egen del og barnets.

Det skal endel til før du mister evnen til å amme, men kroppen din vil svekkes hvis du ammer med dårlig ernæringsstatus, blant annet vil et forster og morsmelk kunne hente essensielle fettsyrer fra kroppen din dersom det ikke kommer nok fra kosten. Fettvev er også en lagringsplass for toksiner, så ved en raskt vektnedgang vil du overføre disse toksinene til barnet ditt.

Mamma
Skal du ikke amme er det ikke et like stort hensyn å ta. Om amming fører til at den ekstra vekten går av varierer veldig. For noen gjør det, for andre ikke. Det kommer an på hvordan forbruket kompenseres for ved inntak eller ei.

Les: Kvinnekroppen er fantastisk

Slankepresset i samfunnet er enormt, og er det en periode som bør være helt fri for slike forventninger er det barn, gravide og nybakte mødre. For all del, det er spesielt viktig å spise bra og å være aktiv som gravid – det har både mor og barn godt av. Likevel, fokuset bør ikke være på å se så bra ut så raskt som mulig dersom du er en nybakt mor eller skal bli det.

Prioriter amming, prioriter barna og prøv å se at det du nettopp har gjort, skapt liv er viktigere enn å oppdatere instagram med formbilder av deg selv uten “mammamage”. Den magen har vært hjemmet til barnet ditt i ni måneder.

Tren, spis godt, kos deg med barna med ikke slank deg aggressivt etter en graviditet selv om du har lagt på deg mer enn du ønsket om du skal amme.. Og det håper jeg du får til. Ammehjelpen kan være et bra sted å begynne for de som har utfordringer med amming eller spørsmål av noe slag.

Som gravid og nybakt mor legger du grunnlaget for livet til det kjæreste du har, barnet ditt. Gjør det du kan for å være den beste moren du klarer å være – jeg lover det er mer givende enn at du hadde sixpack tre måneder etter fødselen.

MyRevolution
Vi inspirerer deg til å nå ditt fysiske og mentale potensiale med våre prestasjonsfremmende næringsmidler og kompetente veiledning.

Leave a Response

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.